Recensies·Recensies van Moon

Het Zwanenwater- Kees Kager 4 ****sterren

Het Zwanenwater van Kees Kager1001004002766503

Uitgever: Gopher B.V.

  • Nederlands
  • 384 pagina’s
  • Gopher B.V.
  • maart 2006

Voor meer informatie over Kees Kager:http://www.keeskager.nl

De Omslag:

Een donkere troosteloze omslag, niet eentje waar je heel vrolijk van wordt maar zeker passend bij het verhaal. Het zwanenwater is een beschermd natuurgebied  vlakbij Callantsoog en ligt verscholen in de Noord-Hollandse duinen een ideaal gebied voor een mooie thriller..

Het Verhaal:

Gerard is leraar op het Perspectief College, een school voor jongeren met een beperking. In zijn vrije tijd klust hij of in zijn eigen huis, waar hij samen met Annemarie en hun kinderen Martijn en Suzan woont, en als hij daar niet mee bezig is, dan helpt hij zijn vriend Flop met klussen.
Zo ook op de dag dat hij alleen thuis is en tijdens de koffie het Noord Hollands Dagblad pakt en zijn oog wordt getrokken naar een bericht met de titel: Vondst skelet in Duingebied.

‘Ada Tielen’ is het eerste wat hij denkt en zijn gedachten gaan terug naar die nazomeravond bijna 20 jaar terug. Wat is er gebeurd die avond? Mirjam Kramer en Ada Tielen hadden hem een kunstje geflikt. Hij dacht dat hij eindelijk kans maakte bij zijn jeugdliefde Mirjam Kramer, maar plots kwam ook Ada Tielen op de afgesproken plek. Ada Tielen, het meisje wat stiekem verliefd was op Gerard. Maar hij wilde dit niet en gaf haar een duw en ze belandde in een kuil, waarna hij wegrende. Maar wie was die man die uit het Loofbos naar Mirjam riep? en wie waren de schaduwen die dichterbij kwamen?  Er klonk een knal en er floot iets langs Gerards hoofd en toen nog een knal… Maar Gerard rende weg en bleef rennen…..  En nu, jaren later, wordt hij nog geplaagd door die akelige droom.

Dan wordt er een skelet gevonden in het Zwanenwater, het duingebied rond Callantsoog. Later blijkt het inderdaad Ada Tielen te zijn, ze blijkt aangetroffen met een kogelgat in haar hoofd en een pakket van 10 kilo uitstekende Marokkaanse drugs ligt bij haar in het gat.

Wat is er gebeurt die avond bijna 20 jaar terug en wat heeft Gerards jeugdliefde, Mirjam Kramer, ermee te maken?  En waarom wordt Gerard gevolgd door een blauwe Ford Escort en wordt hij in elkaar geslagen? En waar doet die Peter Zweerus het allemaal van?  Gerard vertrouwt hem niet, maar zijn vriend Flop heeft allemaal klussen voor Peter. Waarom het blijft Gerard achtervolgen? Als ze denken dat Gerard zich laat afschrikken, dan zijn ze bij hem aan het verkeerde adres. Hij gaat zelf op onderzoek uit neemt weer contact op met zijn Jeugdliefde…..

En dan…… begint het verhaal pas echt. 

Mening

Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Schagen, een stad in Noord Holland, waar iedereen iedereen kent. Ik woon in die omgeving en heb op school gezeten in Schagen dus er zijn veel herkenningspunten. Zo zit je in de badplaats Callantsoog en loop je in gedachten mee met Gerard, dan weer in Toorenburg, een klein plaatsje dat hoort bij de gemeente Schagen. Gaandeweg het verhaal begin je een beetje op Gerard af te geven , hij is niet naïef maar op een bepaalde manier geeft hij me het gevoel van een teddybeer, die niet met zich laat sollen

Ik ben bevooroordeeld, ik weet het. Ik heb genoten van het opbouwende verhaal, je blijft doorlezen en je afvragen wie of wat en vooral hoe gaat het verder, wat is er die avond echt gebeurd, er zijn veel verdachten. Hoe verder in het verhaal, hoe meer je je van alles begint af te vragen: hoe zit het met Mirjam, Peter en alle anderen die in het verhaal voorkomen. Hoe zijn de onderlinge verhoudingen, ons kent ons maar is iedereen te vertrouwen??

Ik werd meegetrokken in het verhaal, waarin toch ook een deel romantiek was geslopen, het hield me in spanning tot het einde. Op een gegeven moment begon ik aan alle personages in het verhaal te twijfelen, ze waren verrassend en goed beschreven ook, met diepgang. Sommige dingen waren niet verrassend, de rol van Mirjam bijvoorbeeld, maar wel hoe het verloop zou zijn. Je blijft je lang afvragen hoe het nu echt is gegaan na die zomeravond bijna 20 jaar terug.

Kager beschrijft de belevenissen van Gerard, Mirjam en Flop uitgebreid, hij neemt veel details mee over de omgeving waarin het zich afspeelt en hij gaat dieper in op de details. Het is zeker geen vlak boek met alleen maar dood en verderf, de details doen je aandacht soms verslappen maar houden het ook wel afwisselend. Eigenlijk leer je ook van het boek, dit zal waarschijnlijk komen doordat Kager ook leraar is van beroep en ons toch iets wil onderwijzen.

Ik raad het boek aan en niet omdat het zich in mijn omgeving afspeelt, maar ik vind sowieso dat de schrijver Kees Kager een kans moet krijgen, het is een vrij onbekende schrijver maar zeker geen slechte. Kees heeft na het Zwanenwater ook nog De Koorzangers en Veldslag om Viridis geschreven welke ik al eerder heb gepost op dit blog.20160326_083651_resized (3)

 

Ik geef het Zwanenwater 4 sterren

Moon Kager

 

Een gedachte over “Het Zwanenwater- Kees Kager 4 ****sterren

Reacties zijn gesloten.