Recensies·Recensies van Moon

Een zelfhulpboek waar je echt iets aan hebt. Wendy van Mieghem- De wijsheid achter emoties

De wijsheid achter emotie en gevoel- Wendy van Mieghem

  • Titel De wijsheid achter emotie en gevoel
  • Ondertitel Je dagelijks leven als spiegel
  • ISBN 9789492293015
  • Druk eerste druk, herfst 2016
  • NUR 770 Psychologie algemeen

Over Wendy:

“Meer dan in gerechtigheid of genoegdoening geloof ik in de kracht van openheid. Daardoor kunnen dingen op hun plek vallen.”

 Mijn naam is Wendy van Mieghem. Bewust leven is mijn passie. Ik ben een ervaren psycholoog en trainer. In de 15 jaar dat ik individuele psychotherapie gaf, heb ik vooral geleerd dat ik mensen niet kan helpen. Niet echt. Alleen jij kan jezelf helpen om anders te leren omgaan met iets dat je lastig vindt. Of om meer voldoening uit je dagelijks leven te halen. Natuurlijk kun je daar best inspiratie en praktische handvatten bij gebruiken. En die heb ik voor je ontwikkeld. Hoe gemotiveerder je bent om werkelijk zelf aan de slag te gaan, des te meer winst ga je halen uit deze inspiratie & tools.  Bron; website Wendy

Waar gaat het boek over;

Hoe word je je bewuster van wie je bent en wat je nodig hebt? Je dagelijks leven zit vol informatie en spiegels om daarachter te komen. Het leren toelaten en begrijpen van je emoties en gevoelens leidt tot innerlijke groei en positieve levensvervulling. Toch ben je geneigd ervoor weg te lopen of je ertegen te verzetten.

Het boek ‘De wijsheid achter emotie en gevoel – Je dagelijks leven als spiegel‘ neemt je mee naar de wijsheid die achter al je emoties en gevoelens te ontdekken is. Niet alleen door heldere theoretische uitleg, maar vooral ook door praktische voorbeelden, ervaringsverhalen en tips.

De auteur deelt zowel haar professionele deskundigheid als haar eigen levensverhaal met de lezer. Haar geloof in de kracht van openheid, verbinding en vertrouwen is daardoor voelbaar en overtuigend. De reflectievragen die ze de lezer na elk hoofdstuk meegeeft, helpen de zoektocht naar de wijsheid achter emotie en gevoel succesvol te voltooien.

Mijn Mening

Gevoelens van schaamte, ongemak, schuld of angst kunnen ertoe leiden dat je geen prioriteit geeft aan wat je instincten je ingeven

Een zelfhulpboek, weer eens iets anders. Maar het onderwerp staat me enorm aan, gaande weg de jaren heb ik al heel hard aan mezelf gewerkt, heel erg naar mezelf gekeken en mijn fouten leren herkennen en er iets mee doen. Maar toch soms heb je van die momenten van zwakte, dat je getriggerd raakt door wellicht iets heel kleins, maar juist dat kleine maakt iets in je los. Waardoor je weer even in een oud patroon valt en eigenlijk weet je het wel .. Maar het is gewoon niet leuk; die opmerking/ gebeurtenis die je dat gevoel laat voelen.. En soms ben je even niet zo krachtig dat je alles wel ombuigt soms ben je ook maar gewoon een Mens…

Waarom dit boek me aanspreekt is het leren kijken naar je zelf, de Spiegel voor je houden en kijken wat je wilt veranderen, of juist zo wilt houden. Maar ook kijken naar de triggers in mijn geval afwijzing.. Ik weet waar ze vandaan komen ik weet dat ze er zijn maar ze doen mij;  oh, zo`n zeer. Ik hoop dat Wendy mij kan helpen, dit een plekje te geven, deze prikkels niet meer zo hard en onverwacht binnen te laten komen. Kortom, Ik heb er echt zin in om me te verdiepen in dit boek.

Al gauw merk ik dat de toon van het schrijven, mij aanspreekt je wordt doormiddel van voorbeelden bewust gemaakt van je emoties. De schrijfstijl is opbouwend en zeker niet kleinerend alsof je in gesprek bent met een vriendin, welke je verteld hoe zij het ziet, maar niet op een betweterige manier. Dit leest prettig maar geeft je ook een fijn gevoel waardoor het je aanzet tot nadenken.

Elk hoofdstuk word afgesloten met Reflectie vragen, deze kun je voor jezelf beantwoorden zodat je meer inzicht krijgt in je eigen gevoel bij het voorgaande hoofdstuk. Dit maakt het duidelijk voor jezelf! Ook staan er tijdens de hoofdstukken kleine Tips deze worden aangegeven met een gloeilampje, mede hierdoor maakt het dat je je bewust wordt van het gevoel. Ook staan er voldoende plaatjes in het boek welke passen bij het hoofdstuk wat het lezen misschien net even makkelijker maakt. Want het boek is fijn lezen maar het maakt zeker van alles bij de lezer los.

Dat ik al gauw merk tijdens het lezen, terwijl ik normaal gesproken deze kost eigenlijk te zwaar vind omdat het emoties oproept; “He, dit zegt me wat, het spreekt me aan en ik kan er wat mee..” Maar vooral vind ik in het boek ook veel herkenning maar ook erkenning. . De manier van schrijven van Wendy, de uitstraling van het boek met de illustraties, staat mij erg aan, het laat de lezer nadenken over hoe hij of zij met bepaalde emoties omgaat en laat je zien hoe je het kan omdraaien, of juist dat je het toe mag laten. Laat je emoties stromen, kijk waar ze vandaan komen, zo verwerk je ze en heb je er het minste last van.

1 Oktober komt het boek uit en ik weet nu al dat ik het wil aanschaffen, gewoon om als leidraad in huis te hebben en af en toe eens in te kunnen bladeren wanneer zo`n vervelende trigger me komt bezoeken.. En als ik heerlijk mag zijn, ik weet ook al aan wie ik het boek allemaal cadeau wil doen, alleen ik weet niet of dit zo gewaardeerd word. Maar een kijkje in je eigen spiegel zou voor meerdere mensen niet verkeerd zijn, ik weet het respecteer de ander in hun pad van het leven maar he, soms ben ik ook maar een mens…

Alles wat je irriteert aan een ander kan leiden tot meer inzicht in jezelf.

Carl Gustav Jung

Ik heb wel vaker een zelfhulp boek in handen gehad dit belandde vaak ongelezen in de kast, maar dit boek maakt echt wat bij me los en kan ik  het een ieder echt aanraden. Mocht je eens willen kijken waar jouw emoties vandaan komen neem dan eens een kijkje op  http://wendyvanmieghem.nl 

Of schaf het boek aan het is een aanrader