Recensies·Recensies van Caro

Ann Sophia “Noblesse oblige”- Lucia Douwes Dekker #recensie Caro

cover-ann-sophia-vk
Cover roman Ann Sophia – Noblesse oblige – roman van schrijfster Lucia Douwes Dekker

Auteur: Lucia Douwes-Dekker

  • Nederlandstalig
  • 312 pagina’s
  • 9789491535543
  • juli 2016

Achterflap:

Na haar vaders mededeling dat het kapitaal in de familiebank door verkeerde investeringen is verdampt, moet Ann Sophia Bentinck van Voorst tot haar grote frustratie in haar eigen levensonderhoud voorzien.  Ze vindt een baan in een wereldvermaard hotel in Amsterdam, waar ze dagelijks geconfronteerd wordt met de blasée houding van gefortuneerde gasten.

Haar puissant rijke vrienden nemen haar “werk”nauwelijks serieus en haar ouders vertrekken naar Amerika. Ann Sophia ’s bevoorrechte en zorgeloze leven waarin geld nooit een rol speelde, is plotsklaps veranderd.

“GELD IS HET NIET WAARD OM VOOR TE LEVEN,

MAAR MAAKT HET LEVEN MEER WAARD”

Via zijn adviseur vraagt een zakenmiljonair Anns hulp om zijn familie te fêteren op een waar jetset leven in de Mediterrane. Voor iedereen aan boord van het luxe jacht de Mabruk III betekent de reis een confrontatie met bestaande zekerheden, niet alleen voor deze familieleden en de internationale crew. Ann Sophia’s  adellijke opvoeding botst met die van de nouveau riche, met haar nieuwe liefde en met de essentie voor het vinden van geluk.

“DUS JIJ DENKT DAT GELD DE BRON IS VAN ALLE KWAAD?

OOIT AL AFGEVRAAGD WAT DE BRON VAN AL HET GELD IS?”

 

Mijn mening:

Dit leek me een geweldig boek voor de vakantie, dus hij ging mee op de stapel. Een roman over de rijke der rijken en hun vaak snobistische levensstijl.

Ann Sophia, die is opgevoed met het altijd hebben van geld, moet gaan werken voor haar onderhoud. Haar vader heeft haar verteld dat zijn beleggingen mislukt zijn en er geen geld meer is. Ann werkt hard en lang voor een minimum salaris in het Amstel hotel. Ze vertelt haar vrienden niet dat haar familie geen geld meer bezit, maar dat ze werkt om ervaring op te doen.

Wanneer ze door de familie van de watering, die door de verkoop van hun kleine supermarktketen miljonair is geworden, wordt gevraagd om een vakantie uit te stippelen die ook de echte rijken maken, stemt ze hier mee in en vlucht zo weg uit Nederland. Ze laat haar appartement achter met een huurschuld. Haar ouders vragen niet aan haar hoe het gaat, die zitten bij Ann Sophia haar zus in Amerika die met haar man een kindje verwacht. Ann Sophia is helemaal op haar zelf aangewezen.

Ann stippelt een reis uit  en huurt een luxe jacht en vertrekt met het gezin  van de Watering en de bemanning voor zes weken op een cruise. Arie en Ilona nemen hun kinderen mee, want zolang kunnen ze niet zonder. Zoon Douwe, die gescheiden is en steeds achter zijn Ipad zit of de stad ingaat en midden in de nacht thuis komt en dochter Hillie en man Bertus zonder hun kinderen. De jongste dochter Floortje voegt zich later bij het gezelschap net als de neef van de familie, David. Arie heeft plannen voor een nieuwe onderneming en betrekt zijn neef David daarin, maar wil ook dat Ann Sophia mee denkt. Waarom betrekt Arie zijn zoon Douwe niet bij zijn plannen?

Ann Sophia moet de familie ondertussen de gebruiken van de rijken bijbrengen, maar dat is een hele opgave.

Wanneer de stewardess Kim door Ann ontslagen wordt, moet ze haar werk er ook bij nemen tot er een nieuwe stewardess gevonden is. Ann is doodmoe maar gaat door.

Wanneer ze in een badplaats haar vriendin Cathie tegen het lijf loopt, die mishandeld is door haar vriendje neemt ze deze aan boord van het luxe jacht.  Cathie moet de taken van de stewardess tijdelijk overnemen, maar ze heeft nog nooit gewerkt en weet niet eens hoe een stofzuiger werkt. Vanaf het  moment dat ze Cathie aan boord  heeft gehaald stapelen de problemen zich op en komt Ann in een roller coaster terecht waarbij ze in een levensbedreigende situatie terecht komt.

Wat heb ik genoten van deze roman over het wel en wee van de “rijken” en hun blabla gedrag. Ik  moest denken aan het gezegde

“als je als dubbeltje bent geboren word je nooit een kwartje”.

Dat Ann moest gaan werken voor haar levensonderhoud is iets dat alle rijke jongelui  zouden moeten doen. Niet het altijd maar gewoon vinden dat er geld is en het uitgeven als water zonder te weten hoe hard sommige ouders er voor hebben moeten werken.

“HET MAAKT NIET UIT WAT JE GEDAAN HEBT VOOR JEZELF OF VOOR DE MENSHEID.

WANNEER JE NIET TERUG KUNT KIJKEN OP HET GEVEN VAN LIEFDE EN AANDACHT AAN JE EIGEN FAMILIE, WAT HEB JE DAN WERKELIJK BEREIKT?”

  • Schrijfstijl            4
  • Leesplezier        4
  • Plot                       4
  • Originaliteit        4
  • Spanning             2
  • Psychologie       4

 

   IK GEEF ANN SOPHIA DIK VERDIENDE 4 ** **  sterren  

Lieve leesgroet Caroline

 

 

 

Een gedachte over “Ann Sophia “Noblesse oblige”- Lucia Douwes Dekker #recensie Caro

Reacties zijn gesloten.