Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Mariska Overman

Mustreads or Not in gesprek met Mariska Overman

voltooid cover

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Mariska Overman?

Ik ben 47 jaar, woon met man en kinderen in het mooie Twente, en heb theologie gestudeerd (alhoewel ik niet gelovig ben). Ik houd van muziek en dansen, van hardlopen, series kijken (Walking Dead bijvoorbeeld), lezen én schrijven.

 photovisi-download (18).jpg

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ik schrijf al een aantal jaren columns en blogs, en af en toe een artikel. Eerder heb ik pogingen tot het schrijven van een boek gedaan, maar die maakte ik niet af. Het was absoluut een grote droom om schrijver te worden, en ik ben er superblij mee dat het gelukt is!

 th

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Mijn absolute favoriet is De brief voor de koning, van Tonke Dragt. Ik heb als kind de hele bieb leeg gelezen geloof ik, maar die stak erboven uit. Ik las zo ongeveer de hele dag door. Schrijven deed ik als kind ook al. Dagboekjes, maar ook korte verhaaltjes en gedichten.

photovisi-download (19).jpg

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

Dostojevski, de 19e eeuwse grote schrijver. Zijn boeken gaan psychologisch diep, en tegelijkertijd spat de Russische ziel ervan af. Ik denk dat ik in een vorig leven in Rusland woonde…. 😉 Ik ben zelfs naar St Petersburg geweest om de plekken uit zijn boeken te zien (en van andere 19e eeuwse Russische schrijvers)

photovisi-download (20).jpg

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Van Dostojevski. Ik denk dat ze ‘De gebroeders Karamazov’ gelezen moeten hebben, het beste boek ooit. Het omvat alles: geloof, ongeloof, liefde en haat, drama en humor: en in zijn thematieken onveranderd actueel. Daarnaast moet iedereen ‘Elementaire deeltjes’ van Houellebecq lezen: wat een visionair boek! Ik heb er wakker van gelegen. En als het om thrillers gaat: Donna Tartts ‘De verborgen geschiedenis’: een meesterwerk. En lees ook David Mitchels boeken. En… (Oké, ik stop…. J )

 photovisi-download (21).jpg

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Hoofdzaak schreef ik in een maand of drie, heel snel dus. Voltooid duurde langer, een maand of zes schat ik. Het is een gelaagder boek geworden, dat kostte meer tijd. Ik doe research op allerlei manieren: via google en boeken, maar ik ga er ook op uit, en ik bevraag mensen die er verstand van hebben. Ik vind het verhaal zien groeien het allerleukst: hoe het beetje bij beetje vorm krijgt. Ik ben dan soms zo enthousiast dat ik even niet kan schrijven…

 

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Met Voltooid hoop ik dat mensen gaan nadenken over het thema dat erin zit. Zal niets verklappen, maar het is een thema dat mij erg bezighoudt, en waar soms te makkelijk over gedacht wordt. Onze samenleving verandert erdoor, daar mogen we niet stilletjes aan voorbij denk ik. Eenmaal gemaakte keuzes draaien niet snel terug, dus heel voorzichtig ermee omgaan is belangrijk.

 th (7)

 • Voltooid is je tweede thriller, ditmaal weer met hoofdkarakter Isabel Dieudonné kunnen we hier een hele serie van verwachten (ik hoop het wel !!!)

Wat mij betreft ook! Ik houd steeds meer van haar, ze groeit en groeit (niet letterijk… 😉 ) en voelt vertrouwd. Ik ben met een derde boek aan het schrijven, en ook daarin speelt ze de hoofdrol. De opzet van het derde boek is weer anders, omdat ik de lat ook steeds hoger wil leggen.

 th (8)

 • Hoe gebruik je je ervaring uit je werk, je eigen bureau over; praten over de Dood en alles wat daarbij komt, met het schrijven en bedenken van plots en verhaallijnen? Ontstaan jouw ideeën voor een verhaal hierdoor? Of kom je op ideeën door het nieuws, door beelden op tv of verhalen van mensen om je heen?

Ik haal inderdaad inspiratie uit mijn werk. Zeker bij Voltooid qua thematiek, maar ook voor het werk van Isabel. Ook mijn privéleven is soms een inspiratie, in Hoofdzaak was dat, als het gaat om scheidingsproblematiek, het geval.

 header-website-Bureau-MORBidee

 • Kunnen we nog een ander genre van je verwachten? Of ga je je eerste helemaal onderdompelen in de thriller scene?

Voorlopig blijft het bij Thrillers, maar ik wil wel graag een klein uitstapje doen naar een historisch mysterie. Ik heb een geweldig idee daarvoor, waar ik ook al research voor gedaan heb…. 

 

 • Wat raad je je beginnende schrijvers aan? Heb je tips en tricks om een boek te schrijven hoe is jouw pad naar schrijfster verlopen?

Gewoon beginnen! Ik heb in het verleden soms erg geworsteld met alles direct perfect willen uitdenken en schrijven, en dan liep ik steeds vast. Met Hoofdzaak lukte het om dat los te laten, ik ben gewoon gaan schrijven. En dat werkte. En een tweede tip: ga gewoon zitten en begin met typen, wacht niet op inspiratie. Al schrijvend komt die wel.

th (13) 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik hecht daar heel veel waarde aan, jullie zijn ontzettend belangrijk voor een schrijver! Er is wat dat betreft een wereld voor me opengegaan. Ik durf te stellen dat zonder bloggers het niet meer mogelijk is om als schrijver een voet aan de grond te krijgen. En ik heb er echt bewondering voor, jullie stoppen er zoveel tijd en liefde in. Dus bij deze op deze plek ook een mega dank je wel!!

 

 • Heb je nog iets dat je met ons wilt delen iets wat we het niet aan je hebben gevaagd?

Ik hoop dat Voltooid veel lezers gaat bereiken, en dat het mensen aan het denken gaat zetten. Ik wil bij voorbaat alle lezers bedanken die het gaan lezen, zoals ik ook alle lezers wil bedanken die Hoofdzaak al gelezen hebben. En jullie heel erg bedankt voor het stellen van deze leuke vragen!

 

photovisi-download (23)

Een gedachte over “Mustreads or Not in gesprek met…; Mariska Overman

Reacties zijn gesloten.