Een terugblik op......

December, we blikken even terug op 2018 met Mieke

Een terugblik op 2018 met Mieke Wijnants

  1. Natuurlijk willen we even weten wie je bent, wat je doet, hoe je leest en welk genre jouw voorkeur heeft…..?

 Ik ben Mieke Wijnants en recenseer boeken. Sinds een dik jaar heb ik een website en boeken FB: ‘Mieke Wijnants recenseert’. Op mijn FB post ik recensies van mezelf en andere bloggers, boekenweetjes, win-acties en elke dag een kortverhaal en gedicht. Op mijn website plaats ik recensies, win-acties en gedichten.

 Ik lees elk boek zeer aandachtig vanaf de eerste tot en met de laatste bladzijde; lees tussen de regels door en probeer de boodschap, die de auteur voor ogen heeft, te achterhalen. Daarnaast kan ik meeleven met de personages en mij verplaatsen in gebeurtenissen. Heerlijk om ongegeneerd iemand te mogen omarmen of haten.

 Psychologische romans en thrillers hebben mijn voorkeur; een kijkje in het brein van de dader en lezen hoe het slachtoffer hiermee omgaat. In het algemeen: boeken waar ruimte is om als lezer zelf na te mogen denken; niet alles voorgeschoteld of voorspelbaar is.

photovisi-download (64)

  1. Welk boek staat heel hoog op je verlanglijstje voor de december maand?

Dat zijn er teveel om op te noemen, maar als ik dan toch een keuze moet maken ga ik voor ‘Lava’ van Fenne van Heemstede. Een gedurfd boek waar veel moed voor nodig is geweest om het te schrijven. De auteur heeft geprobeerd een lief, integer, mooi en opwindend verhaal te schrijven. Ben heel benieuwd naar haar boek én schrijfstijl. Ambilicious uitgever van verhalen schrijft hierover: Met haar zachte schrijfstem en verhalen vol genot neemt ze haar lezer mee in de genietende avonturen van Fleur. Dit maakt echt nieuwsgierig.

  1. Wanneer je je beste vriendin/vriend een boek wilt geven welk boek komt als eerste in je op om hem of haar cadeau te doen?

Passages van Onno van Gelder jr. Een gevarieerde verhalenbundel die bijna poëtisch is geschreven; mooi woordgebruik en verrassend. De verhalen in ‘Passages’ kun je zonder problemen meerdere malen lezen en telkens weer iets nieuws tegenkomen.

mieke 2018 (10) 

  1. En dan nu je top 5 van meest favoriete boeken voor 2018, en waarom staat juist dit boek in jouw favoriete-lijstje?

 Ik heb afgelopen jaar zoveel mooie, aangrijpende en indrukwekkende boeken mogen lezen, dat het moeilijk is een keuze te maken. In willekeurige volgorde:

 1:Vliegen zonder vleugels van Elisabeth Riphagen. De auteur laat een Indonesië zien waar je als lezer waarschijnlijk geen weet van had, maar wel de realiteit is; schokkend, pijnlijk, verdrietig, en vaak niet te bevatten.

photovisi-download (37)

 

2: Wankelmoed van Berry Jacobs – van Dongen. Een aangrijpend realistisch verhaal over een moedige vrouw, die op zeventienjarige leeftijd slachtoffer werd van seksueel geweld en daar op latere leeftijd nog onder gebukt gaat.

photovisi-download (39)

3: De verkeerde vriend van Gert-Jan van den Bemd. Zeer verrassend psychologisch verhaal waarbij de auteur de lezer meeneemt in de gedachtegang en beleefwereld van het hoofdpersonage. Stille wateren hebben diepe gronden.

photovisi-download (41)

4: Mam raakt kwijt van Ria Tuenter. Het boek is met veel zorg en aandacht voor elk detail samengesteld en geeft de lezer een goed beeld van wat dementeren met mensen doet, maar ook wat het met de gevoelswereld van de kinderen kan doen.

photovisi-download (44)

5: De weg naar Brandon Kreek van Hebrina Blok. Het verhaal gaat over Eva, die op zoek is naar zichzelf. De auteur ontrafelt respectvol gevoelens en gedachten van de personages en weet deze haarfijn bloot te leggen. Ze geeft de lezer een levensles mee in al zijn facetten.

photovisi-download (48)

4; Hoeveel boeken denk je volgend jaar te gaan lezen?

Minimaal tweeënvijftig; vermoedelijk zullen het er meer dan honderd worden.

5: Naar welk boek kijk je nu al uit?

Dat zijn er ook veel; Ik ben zeer benieuwd naar de nu nog onbekende auteurs van wie hun eerste boek komend jaar zal worden uitgeven; Nancy Bastiaans is een van hen. Tussen deze boeken zitten pareltjes; aan de lezer om ze te ontdekken en omarmen. Voor de rest laat ik mij verrassen.

6: Welke schrijver/ schrijfster zou je heel graag in het echt ontmoeten, waarom juist hij of zij? En wat zou je hem of haar willen vragen?

Joke Gunter! Ik las en recenseerde ‘Zwarekousenkerk’; een indrukwekkend boek over de liefdevolle band tussen moeder en haar autistische zoon. Hoe ze elkaar tijdens een wandeltocht nog beter gaan begrijpen en na afloop nog meer liefde voor elkaar voelen.

Ik zou graag willen weten wanneer haar volgende boek uitkomt, wat de titel is en waar het overgaat.

photovisi-download (63)

3 gedachten over “December, we blikken even terug op 2018 met Mieke

  1. Wat heerlijk om, naast je eerlijke en mooie recensies, jouw terugblik te lezen Mieke! Ik kijk er ook volgend jaar weer naar uit.

    Like

Reacties zijn gesloten.