In gesprek met

Mustreads Or Not in gesprek met…; Esther van der Ham

Mustreads or Not in gesprek met….; Esther van der Ham

 • Esther van der Ham de eigenaar van Droomvallei. Een hele mooie naam voor een uitgeverij hoe kom je erop?

Ik was bezig met mijn eerste boek, dat ging over de Droomvallei. Er waren uitgeverijen met belangstelling, maar ze vonden het te weinig commercieel. Toen heb ik besloten mijn eigen uitgeverij op te richten.

download

 • Jij schrijft ook samen met andere auteurs, hoe kom je er achter dat iemand het zelfde idee heeft als jij of bedenk je nou die persoon bv Elsbeth de Jager vind ik wel leuk schrijven, daar zou ik wel samen een boek mee willen maken of… hoe gaat dat nou?

Samenschrijven is heel inspirerend en gezellig. Ik heb inderdaad een aantal boeken geschreven met Elsbeth de Jager, waaronder Vlucht naar Libanon en de Jamil & Jamila serie. Met Jolanda Pikkaart maakte ik de boekplanner. Als uitgever ben ik het wel gewend om samen te werken, maar schrijven is toch heel anders. Je moet met elkaar op één lijn zitten qua idee en verhaal. Het is ook belangrijk dat je op elkaar kan rekenen qua nakomen van de afspraken, bijvoorbeeld wanneer je weer een nieuw stuk aanlevert.

 • Ik vind het heel bijzonder dat doordat je autisme hebt en aan depressie lijdt je toch deze uitgeverij kan runnen en ook nog zelf auteur bent. Een van jouw schrijfcoaches Marelle Boersma vertelde mij dat omdat ze zelf schrijft zij anderen kan helpen omdat ze precies weet hoe het proces verloopt en waar je op moet letten, hoe zwaar het schrijven van een boek is. Je loopt op de werkvloer mee zei ze.. Heb jij dat ook met uitgeven, dat je je eigen boek moet uitgeven dus weet waar je op moet letten en dat je zo anderen kan helpen?

Ja, ik weet inmiddels heel wat van zowel schrijven, uitgeven, als illustreren. Ik heb allerlei soorten boeken gemaakt en ontwikkeld voor verschillende doelgroepen. Ik vind dat ook leuk, ik houd niet van saai. Door mijn autisme ben ik best perfectionistisch. Ik kan me goed inleven, iets wat men niet verwacht van mensen met autisme, maar wat echt vaker het geval is. Mijn uitgeverij is tijdens mijn ernstige depressies gewoon doorgegaan, zij het op een iets lager pitje. Het gaf mij een doel om op te staan en was (en is) in die zin erg belangrijk.

104

 

 • Wat zijn de criteria voor een boek dat je wil uitgeven? Ik heb enorm veel verschillende boeken voorbij zien komen, autobiografieën, kinderboeken, romans, waar let je op? Ik hoor wel eens van een auteur dat ze naar een bepaalde uitgeverij schrijft met het idee en dat die dan zegt dit past niet in ons concept.

Ik geef fijne boeken uit, ook over ingewikkelde onderwerpen. Vaak hebben ze een onderliggend thema zoals omgaan met verslaving of eenzaamheid. Dus dat is belangrijk bij de boeken die ik uitgeef. Verder kan er veel.

 • Ik wil je feliciteren met jouw 4de boek uit de C-serie Censuur, Moon heeft al een prachtige recensie online gezet. Kun je vertellen wat voor autobiografisch gedeelte hier in zit, of moeten we dat eerst maar eens zelf lezen?

De ondertitel bij dit boek is: hoever ga jij voor de waarheid? En dat geeft meteen het stukje autobiografisch aan, of in ieder geval de vraag die mij tijdens het schrijven bezig hield. Ik ben behoorlijk eerlijk (mede door mijn autisme, denk ik) en vind het belangrijk dat de waarheid boven water komt. Maar tegen welke prijs? Daar mag elke lezer voor zelf over nadenken 😊.

 • Een boek schrijven doe je niet zomaar? Daar gaat een heel proces aan vooraf? Bij elke schrijver werkt dat weer anders? Hoe werkt het bij jou? Hoe komen jouw hersenspinsels samen en hoe ontstaat een boek? Heb je daar een heel ritueel voor met Mood-bords of ontspruit het zich vanzelf?

Vanzelf gaat het niet. Vaak komt een idee uit een gesprek dat ik voer. Dan  denk ik: dat is 106een mooi onderwerp voor mijn nieuwe boek. Zoals een vader die zijn kinderen nauwelijks mag zien, wat het thema wordt voor het vijfde boek. Daar ga ik een verhaal omheen verzinnen. Wie komen er in voor, wat gebeurt er met hen, enz. Ik gebruik de boekplanner die ik samen met Jolanda Pikkaart maakte om de karakters vorm te geven en om te zorgen dat de verhaallijn blijft kloppen.

102

 • Waar haal je je inspiratie vandaan?

Overal 😊 Heerlijk is dat.

 • Hoe lang doe je gemiddeld over een boek, word je hierin vrijgelaten of zit je toch wel met een bepaalde tijdsdruk?

Ik leg mezelf de meeste druk op. Ik ben aan het leren om dat niet te doen. Sommige delen van de C-serie heb ik in drie maanden geschreven. Tussen het uitkomen van deel 3 (Confrontatie) en deel 4 (Censuur) zit een jaar. Dat is mooi. Ik denk dat deel 5 in het najaar van 2020 uitkomt.

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek?

Ik denk om begrip te hebben voor elkaar en elkaars standpunten. Je weet nooit wat een ander precies beweegt.107

 • Wat is jouw leukste/mooiste/ meest ontroerende ervaring aan de tijd dat je schrijft?

Dat een meisje van vier jaar haar portemonnee voor mij leeg kiepte en zei: ik heb gespaard om jouw boek te kopen. Helemaal zelf. Zo lief.

 

 • Dit moest ik van Moon vragen: Krijgen we nog een C-verhaal? Heb je nog meer inspirerende ideeën over Lisa, Emma, Annabel en Marjolein een boek waar ze samen komen ??

PRIMEUR: Ik had het bij de boekpresentatie al een beetje verklapt: ik ben (heel voorzichtig) begonnen aan deel 5. Dat gaat over Sven, de broer van Annabel. Voor het eerst over een man dus! Zijn verhaal wordt afgewisseld met dat van zijn ex-vrouw Melanie, die inmiddels succesvol fotograaf is. Sven mag hun tienerkinderen weinig zien van haar, wat hem veel pijn doet. Ik beschrijf beide kanten van het verhaal, en hoop natuurlijk dat het goed komt. Een deel van het verhaal speelt zich af in Parijs. De titel van dat boek wordt Carrousel. Maar zoals ik al schreef, ik doe erg rustig aan. En natuurlijk komen alle eerdere hoofdpersonen ook voor in dit boek. Ik heb veel zin om het te gaan schrijven, mijn hoofd borrelt en stoomt al van de ideeën en gedachten. Zo leuk!

Dank je wel Esther voor je openhartigheid en heel veel succes met Carrousel.