Boeken nieuws·Boekentips

De Top 5 van 2019 van Mieke Wijnants

December item

  • Natuurlijk willen we even weten wie je bent, wat je doet, hoe je leest en welk genre jouw voorkeur heeft…..?

165531_186389358040248_8244733_nIk ben Mieke Wijnants en recenseer boeken. Sinds twee jaar heb ik een website en boeken FB: ‘Mieke Wijnants recenseert’. Op mijn FB post ik recensies van mezelf en andere bloggers, boekenweetjes, actuele onderwerpen, win-acties en elke dag een kortverhaal en gedicht. Ik geef beginnende of minder bekende auteurs graag een podium op mijn FB, omdat elk verhaal er toe doet en vertelt mag worden. Hiermee hoop ik een steentje bij te dragen, aan de vaak lang gekoesterde wens van de auteur, om gelezen te worden. Op mijn website plaats ik recensies, win-acties en gedichten.

Ik lees elk boek zeer aandachtig vanaf de eerste tot en met de laatste bladzijde; lees tussen de regels door en probeer de boodschap, die de auteur voor ogen heeft, te achterhalen. Daarnaast kan ik meeleven met de personages en mij verplaatsen in gebeurtenissen. Heerlijk om ongegeneerd iemand te mogen omarmen of haten. Het komt wel eens voor, dat ik na het lezen van een boek, anders naar een onderwerp kijk en mijn mening bijstel; als dit gebeurt heeft de auteur knap werk geleverd … overtuigend.

Psychologische romans en thrillers hebben mijn voorkeur; een kijkje in het brein van de dader en lezen hoe het slachtoffer hiermee omgaat. In het algemeen: boeken waar ruimte is om als lezer zelf na te mogen denken; niet alles voorgeschoteld of voorspelbaar is.

Kinderboeken vind ik ook erg leuk om te lezen en recenseren; ik kan mijn ‘ei’ dan helemaal kwijt. 

  • Welk boek staat heel hoog op je verlanglijstje voor de december maand?

‘Blauwe bonen’ van Terrcense Lauerhohn, omdat het zijn eerste misdaadthriller is; hij treedt hiermee buiten zijn comfortzone. Lauerhohn ken ik van zijn Horror, Fantasy en bovennatuurlijke thrillers met Sciencefictionrand. Ik ben heel benieuwd naar deze misdaadthriller, waarin Crooner geen genade kent. Niet voor zichzelf, niet voor zijn slachtoffers. Zijn pistool is zijn maat, de blauwe bonen zijn voedsel. Hij heeft zijn leven lief zoals het is; donker en eenzaam. De omschrijving maakt nieuwsgierig en ik vraag me af: ‘hoe hard kan iemand zijn en hoe kun je houden van een donker, eenzaam leven?’ De reacties van proeflezers zijn veel belovend.

72701061_2798141390205049_7225198657702723584_n.jpg

 

  • Wanneer je je beste vriendin/vriend een boek wilt geven welk boek komt als eerste in je op om hem of haar cadeau te doen?

‘Toen ik dood was’ van Loes den Hollander. Het is haar 25e boek. Een mijlpaal! Loes heeft een fijne schrijfstem waarmee ze de spanning weet op te voeren, gebeurtenissen beeldend beschrijft en personages tot leven laat komen. Een goede vriendin zou ik dit leesplezier van harte gunnen.

download

  • En dan nu je top 5 van meest favoriete boeken voor 2019, en waarom staat juist dit boek in jouw favoriete-lijstje?

In willekeurige volgorde:

1: ‘Clara het kranten meisje’ geschreven door Pieter Feller en Tiny Fisscher. Ik heb enorm genoten van Clara; een feministe in de dop. Het verhaal geeft een goed beeld hoe mensen leefden begin jaren 1900 waarin armoe troef was. Ik kon me inleven en veel was herkenbaar van horen vertellen. Het doorzettingsvermogen van Clara is bewonderenswaardig. Ik kijk reikhalzend uit naar het derde deel; ben zo nieuwsgierig of Clara haar droom, om ontdekkingsreiziger te worden, gaat uitkomen.

 2; ‘Schipbreuk in het paradijs’ van Wilbert van Haneghem. In 2014 leed Wilbert, samen met vierentwintig anderen, schipbreuk op een toeristenboot in Indonesië. Integer, realistisch en puur wordt het verhaal verteld door Wilbert. Het is indrukwekkend te lezen hoe verschillend mensen reageren in een dergelijke situatie; hoe ze proberen te overleven en hun emoties afwisselen van wanhoop naar hoop. Dit waargebeurd verslag is een geestelijke reis in een strijd tegen de dood.

 3; ‘Verdwaald’ geschreven door Wiljan van den Akker. In ‘Verdwaald’ zijn op vernuftige wijze achttien verhalen over historische en psychologische voorvallen verwoord, waarbij waarneming en relativeren essentieel zijn. Een aantal verhalen gaan over gemis, afscheid nemen en eenzaamheid. Deze verrassende bundel is beeldend, in heldere taal en met fijne pen geschreven.
4; ‘Mijn Italiaanse moeder’ geschreven door Violet Leroy. Het verhaal is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen in de periode 1945 tot 1968 en wordt op indrukwekkende wijze verteld vanuit het perspectief van het hoofdpersonage Anna. Het is hartverscheurend om te lezen hoe Anna de dupe wordt van het oorlogsverleden van haar ouders en wat dit met haar doet als kind en de invloed die het heeft op haar volwassen leven. Anna gaat het gevecht aan om zich te bevrijden van haar illusies en te ontdekken wie ze is en wat ze wil.

5; ‘Tien’ van Joke Gunter.  Deze novelle heeft autobiografische aspecten. De auteur verwoordt in eenvoudig taalgebruik de sterk neergezette karakters en het reilen en zeilen van haar familie. Ze vertelt dit zo puur en emotievol, dat het lijkt alsof je naast haar aan tafel zit. Op indringende wijze weet de auteur, in slechts zevenennegentig bladzijden, een goed beeld te schetsen van haar jeugd, waarin trauma’s, geheimen en het strenge, protestants geloof een grote rol speelden. Ze laat zien wat een streng geloof in psychisch opzicht kan doen met kinderen. Daarnaast geeft de auteur een inkijk in de gedachten- en belevingswereld van Jop.

Ontwerp zonder titel (6).jpeg

  • Hoeveel boeken denk je volgend jaar te gaan lezen?

Ik zal het rustig aan moeten doen en rekening moeten houden met ‘mindere’ dagen, dus maximaal 52 boeken. 

  • 5: Naar welk boek kijk je nu al uit?

Dat zijn er veel. Ik ben zeer benieuwd naar de nu nog onbekende auteurs van wie hun eerste boek komend jaar zal worden uitgeven. Tussen deze boeken zullen vast en zeker weer pareltjes zitten; aan de lezer om ze te ontdekken en omarmen.

Maar … mijn bijzondere aandacht gaat uit naar:download (6)

‘Ik weet wat je deed’ geschreven door Viviane Gerits. Ik was proeflezer en ben heel benieuwd hoe het uiteindelijke verhaal is geworden. 13 December wordt ‘Ik weet wat je deed’ aan het grote publiek voorgesteld.

Voor de rest laat ik mij verrassen.