Boeken nieuws·Boekentips

De top5 van 2019 van Gerda Brodelet

December item

  1. Natuurlijk willen we even weten wie je bent, wat je doet, hoe je leest en welk genre jouw voorkeur heeft…..?

 Ik ben Gerda Brodelet en kom uit Oost-Vlaanderen. Ik heb iets meer dan 20 jaar lesgegeven en daarna nog 17 jaar gewerkt als opvoeder. Sedert 2 jaar ben ik op ziekteverlof en heb ik dus veel tijd gekregen om te lezen.17039098_10210377075576398_6750090701310250685_o

Sedert 2015 ben ik overgestapt naar een e-reader en lees ik dus geen fysieke boeken meer. Raar, maar ik lees nu veel meer en vlugger e-books dan de gewone papieren exemplaren. Vanaf februari 2017 heb ik een Kobo Plus abonnement genomen en zo heb ik al veel voor mij onbekende auteurs leren kennen. Ik betaal elke maand lidgeld en dan wil ik er ook het zoveel mogelijk uithalen.

Ik lees zeker elke dag en zeker elke avond. Ik kijk nog heel weinig TV!

 Welke genres?

Vooral thrillers, afgewisseld met een mooie roman (tenminste als het niet te zeemzoeterig is), historische romans gaan er ook wel in (maar dan vooral boeken gerelateerd aan de oorlog), literaire non-fictie durf ik ook weleens een kans geven. 

  1. Welk boek staat heel hoog op je verlanglijstje voor de december maand?

9200000071399487December is nu wel al halverwege, ik zat al een tijdje te wachten op het 4de deel van de vrouwen van kasteel Deverill (Santa Montefiore) en eindelijk is het gelukt om dit laatste boek aan een klein prijsje te kunnen kopen. Door mijn abonnement Kobo Plus koop ik nog zo weinig mogelijk boeken!

 Welke boeken staan er nog hoog op mijn verlanglijstje?

 Vooral de boeken van Diney Costeloe (de 1ste 2 boeken al gelezen), John Boyne en toch ook wel Ish Ait Hamou. Graag zou ik ook De zeven zussen van Lucinda Riley lezen (maar zolang de e-books zo duur blijven, wacht ik nog wel even).

  1. Wanneer je je beste vriendin/vriend een boek wilt geven welk boek komt als eerste in je op om hem of haar cadeau te doen?

 Ik vind dat een moeilijke! Het is niet omdat ik een boek top vind, dat iemand anders ook 9200000044136143mijn mening deelt. En vooral ook moet je weten welk genre hij/zij prefereert.

 Maar als ik toch een boek moet aanduiden: Stoner van John Williams, een prachtig en indringend levensverhaal van William Stoner, geboren aan het einde van de 19de eeuw als zoon van een arme boerenfamilie.

Maar ik zou nog juweeltjes kunnen aanbevelen!

  1. En dan nu je top 5 van meest favoriete boeken voor 2019, en waarom staat juist dit boek in jouw favoriete-lijstje?

 1: Het meisje zonder naam van Diney Costeloe

Vermits ik graag iets lees, oorlog gerelateerd, moet dit boek toch wel in mijn top 5 opgenomen worden. Het is een ontroerende roman over doorzetting en hoop in trieste oorlogsjaren.

 2; Kwijt van Sandra J. Paul

Voor mij was dit de kennismaking met deze auteur. Een schitterende psychologische thriller met een verrassende ontknoping.

 3; De terechtstelling van Val McDermid
Voor mij het 1ste boek van deze auteur en gebaseerd op waargebeurde feiten. Het is een schitterend bedacht verhaal met een uitzonderlijke twist.

 4; Kolja van Arthur Japin

Waarheidsgetrouwe historische roman over de dood van de componist Tsjaikovski. Ik vond het een interessant verhaal, niettegenstaande het zich afspeelt in een ver verleden en in het voor mij onbekende Rusland. Het boek laat ons ook kennismaken met homoseksualiteit in die periode.

 5; Als het verleden toekomst wordt van Marja Boomstra

Een gesmaakt debuut en toevallig ontdekt. Dit is geen thriller pur sang maar eerder een spannend en mysterieus verhaal, waar ook moeilijke maatschappelijke situaties aangehaald worden.

TOP 5 2019

4; Hoeveel boeken denk je volgend jaar te gaan lezen?

Ik hou mijn boekenlijst bij op Hebban en had mijn doel voor 2019 op 65 boeken gezet. Enkele weken terugdacht ik dat het niet zou lukken, maar ik ben nu aan nr. 65 bezig.

Weliswaar ga ik mijn doel voor 2020 iets lager zetten: op 60 boeken. Sowieso moet het lezen ontspannend blijven en mag het geen druk worden om het aantal vooropgestelde boeken te halen.

5: Naar welk boek kijk je nu al uit?

Speciaal uitkijken naar een bepaald boek heb ik niet echt. Ik zie wel wat er voorbijkomt en vooral welke boeken er toegevoegd worden aan Kobo Plus. Er komen voortdurend nieuwe boeken uit en voortdurend ontdek ik ook nieuwe auteurs!

images