Recensie van Elsa·Recensies

Aangespoelde verhalen – Diverse auteurs #verhalenbundel “Het zijn stuk voor stuk mooie, spannende en haast poëtische verhalen.”

Aangespoelde verhalen – Diverse auteurs

“Stiekem geloof ik ook dat een eiland omringd door zee niet anders kan dan inspiratie bij schrijvers, kunstenaars en muzikanten oproepen.”

  • Auteur: Diverse auteurs
  • Uitgever: Droomvallei Uitgeverij
  • Nederlandstalig
  • Paperback
  • 9789492844613
  • november 2019
  • 203 pagina’s

Achterflap

Aangespoelde verhalenTijdens een verblijf op Ameland schreven vijftien auteurs elk een kort verhaal dat zich afspeelt op een van de Waddeneilanden. Het levert een bundel verhalen op vol spanning, ontroering en romantiek.

Van elk verkocht exemplaar doneren de auteurs één euro aan de zeehondenopvang.

Auteurs: Elly van Driel, Esther van der Ham, Marianne Leerkes, Guido Mortelmans, Lucy Neetens, Guus Norden, Rinske Oenema, Tinke van der Poll, Janine van de Raadt, Alexander Roessen, Titia Schut, Marieke Simons, Melania Somers, Remda Spoelstra, Joke Zwaal. De bundel en de schrijfweek is een initiatief van Marelle Boersma

Mijn leeservaring

Via Alexander Roessen en Droomvallei Uitgeverij kreeg ik de verhalenbundel ‘Aangespoelde verhalen’ aangeboden. De zeehondjes op de cover zorgden er alleen al voor dat ik gelijk wilde beginnen met lezen, net zoals mijn liefde voor alles wat met de zee, strand en natuur te maken heeft.

De verhalen zijn wisselend in aantal pagina’s, schrijfstijlen, onderwerpen etc. Toch zijn zij onderverdeeld in hoofd thema’s zomer, herfst, winter en lente. Soms was het voor mij overduidelijk waarom een verhaal bijvoorbeeld bij de zomer of lente hoorde maar soms bijna niet. Het stoorde mij echter niet en van mij persoonlijk had die onderverdeling niet eens gehoeven.

In zijn geheel is het een zeer fijne, afwisselende bundel die ik met veel plezier gelezen heb. De verhalen zijn divers en bevatten toch een rode draad (namelijk Ameland & de andere Waddeneilanden). Het zijn stuk voor stuk mooie, spannende en haast poëtische verhalen die weleens inspeelde op mijn  gemoedstoestand. Uiteraard past het ene verhaal meer bij mijn smaak dan het andere maar toch over het algemeen vind ik ze stuk voor stuk allemaal bijzonder en origineel.

“Elk mens heeft een verhaal, maar al die verhalen spoelen aan in zijn hoofd, stranden in zijn gedachten.”  

In het eerste verhaal komt bijvoorbeeld de liedtekst van een voor mij heel bijzonder nummer aanbod. In het volgende ook weer muziek want ook erg verwant is aan mijn leven. En ga zo maar door, bijna in elk verhaal vond ik een onderwerp wat mij persoonlijk raakte en meevoerde in het verloop. Stiekem geloof ik ook dat een eiland omringd door zee niet anders kan dan inspiratie bij schrijvers, kunstenaars en muzikanten oproepen. Dat daar tijdens je verblijf gewoon de mooiste verhalen uitvloeien.

“Grijze luchten vind ik misschien nog wel de mooiste,’ zei de oude man. ‘Grijze luchten zijn een belofte: de zon kan ieder moment doorbreken.”

Wat ik ook een leuke toevoeging vind aan de bundel is dat na elk verhaal een korte biografie staat van degene die het verhaal geschreven heeft. Het had niet gehoeven maar geeft je als lezer toch net nog dat beetje extra achtergrond informatie en het is tevens handig voor de schrijvers die zichzelf kunnen profileren op die manier.

Zoals ik al enigszins door heb laten schemeren vind ik de bundel een aanrader.

Lieve leesgroet, Elsa.