Boekenuitjes

Op pad… naar het Nederlands Thrillerfestival

Het Nederlandse Thrillerfestival 2021

Het is zondagmorgen 24 oktober 2021 kwart over tien dus op naar Zoetermeer, nadat er vorig jaar geen bezoekers bij konden zijn mochten we gelukkig nu weer aanwezig zijn op het spannende Thrillerfestival, daar waar de winnaars bekend worden gemaakt van de

Max Gouden, Zilveren en Bronzen Vleermuis.

We keken er naar uit, niet alleen als team van Mustreads or Not, ik persoonlijk als lid van de jury voor de eerste uitreiking van de Zilveren Vleermuis prijs die toegevoegd is aan het lijstje Vleermuizen. De prijs voor de beste Thriller van 2021 was voor de organisatie een schot in de roos, ruim honderd aanmeldingen, en dat betekende vooral veel lezen, maar wat was het een eer om hier aan deel te mogen nemen, en wat is het dan nog gezelliger om al de andere jury leden in real life te mogen ontmoeten.

Even over twaalf kwamen we aan in Zoetermeer, samen met Carla en Caroline, werden we enthousiast welkom geheten door de helaas noodzakelijke mensen van de coronachecker controle. Maar he, wat maakt het uit, we mogen weer….. Heerlijk

De boekenmarkt was dit jaar druk bezocht en het is altijd zo fijn om de uitgeverijen en de auteurs weer een keer te ontmoeten, ze de hand te schudden en heerlijk over hun boeken te praten en natuurlijk proberen iets los te peuteren over hun volgende boek, want we blijven nieuwsgierig naar al dat mooie leesvoer waar we naar uit mogen kijken. Er waren veel Uitgeverijen en auteurs aanwezig dit jaar, je kon gewoon merken dat iedereen blij was dat het Thrillerfestival weer door kon gaan en de sfeer was dan ook als een warm bad, natuurlijk werden sommige auteurs naarmate half twee naderde iet wat meer zenuwachtig, want ja wie weet ging hij of zij wel met een meer dan verdiende Vleermuis naar huis!

Na anderhalf uur heerlijk rond te hebben “geparadeerd”( sorry lieve lezers dit moest er even bij .. Miriam, Caroline, Carla, Annette, Alexander…… die begrijpen dit kleine grapje..) mochten we naar de grote zaal het was tijd voor het spannende gedeelte van de middag.. Niet alleen voor de auteurs kan ik zeggen, ook als jurylid heb je toch wel voorkeur en aangezien wij ook niet wisten welke winnaar er nu uiteindelijk uit onze beoordelingen was gekomen was het voor ons net zo spannend.. Nu was het voordeel dat wij heerlijk op onze stoel zaten en niet met klotsende oksels op het podium in de spotlights hoefden te staan!

Het was niet alleen spannend maar ook was de presentatie, welke in handen was van Laurens de Groot, zeer aangenaam om bij aanwezig te zijn. Voor elke Vleermuis werden de zes genomineerde uitgebreid geïnterviewd en zeer verdienstelijk in het zonnetje gezet, want laten we eerlijk zijn! Wanneer je na een zeer uitgebreide selectie met zes mensen op dat grote podium staat wil je natuurlijk winnen maar… Dat je daar staat is echt al een dikke pluim op je werk want het betekend echt dat je iets hebt neergezet waar vele van hebben genoten en dat je dus door de jury bent uitgeroepen tot een sterke debutant, een uitermate goede thrillerschrijver en je voor ons toch echt die plek op dat podium hebt verdient.. Dat is niet alleen een compliment, maar ook die pluim op je werk, natuurlijk snap ik dat je het liefst met die prachtige prijs naar huis wil gaan en is de nominatie een kleine pleister maar…  Vooral doorgaan……..

De winnaars voor de Vleermuizen van 2021 zijn:

Voor de Max Bronzen Vleermuis: Bas de Haan met zijn debuut Thriller Lenoir

Voor de Max Zilveren Vleermuis:  Ilse Ruijters voor haar Psychologische Thriller Minnaar

En voor de Max Gouden Vleermuis: Voor haar hele oeuvre…. Loes Den Hollander

Dat we vooral bij de laatste uitreiking met een brok in onze keel en toch wel ietwat vochtige ogen de uitreiking mochten bijwonen was een hele eer. Nu denk ik dat ik niet alleen voor mijzelf spreek, want als ik om mij heen keek zag ik daar toch echt veel verdacht vochtige ogen en geëmotioneerde mensen

Winnaars enorm gefeliciteerd…… maar toch ook echt de andere genomineerde het is waarschijnlijk een dooddoener ( laten we in de thrillerscene blijven) maar dat jullie op het podium stonden is niet alleen een eer het is ook echt omdat jullie iets hebben neergezet en gecreëerd wat het lezen meer dan waard is….

Wij mochten na de uitreiking terug naar de boekenmarkt waar nog gelegenheid genoeg was om iedereen te spreken, voor een foto of voor een aankoop van een boek van de winnaars…. En na een heerlijk patatje of Frietje (Miriam) mochten we moe maar O`zo voldaan en vol van alles over wat we hebben meegemaakt en wie we gezien hebben weer huiswaarts. Bedankt … organisatie, uitgevers, auteurs en mede collega Bloggers voor deze gezellige middag

Op naar Volgend jaar, we gaan er weer voor een jaar jureren en dan zeker weer naar Zoetermeer want wat is dit toch een heerlijk spannend Festival..

Lieve Festival groet Moon Kager..( en haar hond..Theo)