Recensies·Recensies van Moon·Thriller

Proditor – Guido Strobbe ****

Proditor – Guido Strobbe

“ Strobbe laat heden en verleden samenkomen in een aangrijpend spannend verhaal, verraderlijk en meeslepend fijne pageturner”

  • Auteur: Guido Strobbe
  • Nederlands 
  • Paperback 
  • 9789464620283 
  • Druk: 1 
  • februari 2022 
  • 306 pagina’s

Ik zal je nog wat vertellen, Luca. Heb je de putjes in de muur al eens geteld? Luca schudde het hoofd. Het zijn er honderdeenentwintig. Honderdeenentwintig putjes.

Acht jaar na het overlijden van zijn opa ontvangt Luca zijn erfenis. Een doos met een brief en opengescheurde enveloppen. Een brief van zijn opa met de vraag of Luca de waarheid over opa`s oudste broer Firmin, die op negentwintig jarige leeftijd is geëxecuteerd boven tafel wil halen. Of hij wil zorgen voor gerechtigheid. Kan de jonge Luca die net achttien is geworden deze zware taak aan? Kan hij zijn opa`s laatste wens vervullen?

Zijn vingers wreven over het handschrift, alsof hij zijn opa weer wilde voelen, hem stevig wilde vastpakken!

De Vlaamse auteur Guido Strobbe weet met zijn verrassende open schrijfstijl de lezer mee te slepen in het verhaal van Luca Mulders. Het verhaal neemt de lezer in een sterk verhaal waarbij heden en verleden elkaar kruizen en op on losmakende manier met elkaar verbonden lijken te zijn. Luca krijgt op zijn achttiende een zware taak op zijn schouders, een taak waar hij zich volledig aan wijdt, op zoek naar antwoorden op de vraag die hem zelf ook al bezig houdt sinds het overlijden van zijn opa.

Strobbe weet de lezer in te pakken met zijn prettige schrijfstijl, welke voor een Vlaamse auteur opmerkelijk ver Nederlandst is, het leest erg prettig weg en door de goed aan gegeven hoofdstukken switched de lezer gemakkelijk door de tijd. Beide verhaallijnen zijn op een meeslepende manier beschreven waardoor men zich makkelijk kan in leven in alle personages van het boek. Zowel de verhaallijn uit de oorlog als ook de zoektocht naar de waarheid van Luca worden met respect en een hoog empathisch vermogen beschreven, het verhaal zal de lezer niet zo makkelijk loslaten. Mede door de fijne schrijfstijl raakt het verhaal de lezer ook, de spannende ondertoon maakt de lezer nieuwsgierig en de intrigerende karakters weten een gevoelige snaar te raken. Tot het einde van het verhaal zal men deze gevoelens blijven ondervinden, want pas bij de plot vallen alle puzzelstukjes in elkaar en zal de lezer met een glimlach om de lippen het boek sluiten.

Guido Strobbe heeft met Proditor een meer dan interessant, geloofwaardig en meeslepend verhaal neergezet, tel daarbij op zijn mooie en prettig lezende schrijfstijl dan kom je al snel bij een heerlijk spannende pageturner welke de lezer mee sleept door de tijd.

Een verraderlijk fijne verhaallijn die een gevoelige snaar weet te raken.

Lieve Leesgroet Moon Kager