Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Kiezen voor een nuchter leven – Kobe Lecompte “Een boek wat door vele gelezen mag worden en haal er vooral uit wat voor jou van toepassing is!”             

Kiezen voor een nuchter leven – Kobe Lecompte

“Hoe dan ook is ‘Kiezen voor een nuchter leven’ een goed boek.”

Productspecificaties

•           Auteur(s) : Kobe Lecompte

•           Uitgeverij : Kritak  

•           ISBN : 9789401481274

•           Taal : Nederlands

•           Uitvoering : Paperback

•           Aantal pagina’s : 152

•           Verschijningsdatum : 25 januari 2022

Samenvatting

Dit vlot geschreven en geëngageerd boek legt alcoholisme op de ontleedtafel.

Het is in de eerste plaats een (zelf)hulpboek over ontwenning van alcoholisme vanuit een treffende en helder verwoorde persoonlijke ervaring aangevuld met getuigenissen en interviews. Het boek is zo opgevat dat het fragmentarisch gelezen en herlezen kan worden voor wie hulp zoekt, maar net zo goed geeft het een andere, open kijk voor iedereen die zich wil verdiepen in het maatschappelijk probleem ‘alcohol’, waar we allemaal een dubieuze verhouding mee hebben.

Hoe werkt alcohol in op het fysieke en mentale welzijn van de mens, waar ligt het verschil tussen stoppen met alcohol en kiezen voor een nuchter leven, wat zijn de verschillende mogelijkheden van een planmatige aanpak om van een alcoholverslaving af te raken, wat zijn de valkuilen bij het afkickproces. Kan de klinische psychologie en psychiatrie helpen bij genezing?

Dagelijks buigt de auteur in zijn praktijk de negatieve aspecten van alcoholisme om in een positief verhaal. Dit boek is helend, ook voor mensen met een andere verslaving.

Met getuigenissen van dichteres Delphine Lecompte, Prof. dr. Dirk De Wachter, voetbalster Tessa Wullaert en foto’s van Saskia Vanderstichele.

Mijn leeservaring

Dit is een totaal ander soort boek voor mij dan ik meestal lees, ook al wissel ik behoorlijk af in genres. Kobe Lecompte schreef eerder twee romans die ik beide met plezier gelezen en gerecenseerd heb. Enige tijd geleden vroeg hij mij om zijn nieuwste titel ‘Kiezen voor een nuchter leven’ van een recensie te voorzien maar dat het wel een ander soort boek is dan ik van hem gewend was. Deze keer is het namelijk een non-fictie en zoals vermeld op de achterzijde van het boek is het in de eerste instantie een (zelf)hulpboek ten opzichte van ontwenning van alcoholisme. Toch was ik gelijk geïntrigeerd en heb ik laatst het boek ontvangen.

De lichtgewicht paperback heeft een helder lichtblauwe omslag, op de rugzijde zwart als ondergrond kleur. De titel, auteursnaam, auteursfoto en overige teksten komen op het blauw duidelijk naar voren in het zwart, rood en wit. Alleen de titel in de rugtekst is ook deels lichtblauw wat weer mooi past bij het zwart op de achtergrond. Een goed verzorgde cover zonder onbelangrijke poespas, geheel passend bij het serieuze onderwerp van dit boek.

“Want een psychische klacht hoeft men niet steeds als een ziekte te zien. Het is een stukje van je persoonlijkheid, van wie je bent.”

Het zelfhulp onderdeel is minder aan mij persoonlijk besteed maar ik kan wel goed inzien hoe dit een extra helpende zet kan zijn voor diegene die het nodig hebben of dat het juist voor bewustwording kan zorgen. De manier waarop Kobe zijn relaas schrijft komt regelmatig hard en bloedserieus over. Ik kan niet voor een ander bepalen in hoeverre dit werkt of nodig is maar ik voel daarmee wel hoe hij vanuit zijn hart en eigen ervaringen geschreven heeft. De alcoholisten die ik ken en gekend heb (helaas zijn mijn ervaringen daarin ook niet best) hadden echter zeker hun oren niet naar zulke hardheid of moraliteit laten hangen helaas. Het is nu eenmaal altijd zo dat iemand zelf enige bewustheid van zijn/haar probleem moet gaan inzien en vaak eerst meerdere malen zo hard onderuit gaan voordat er ruimte is om wijze woorden of überhaupt hulp te aanvaarden voor het gigantische probleem.

“Grauwe, kale ziekenhuizen horen geen plek te zijn voor mensen die een keuze hebben gemaakt om iets positiefs te gaan aanvatten met hun leven.”

Ik denk dan ook dat dit boek vooral geschikt is voor de mensen die al in een therapeutisch hulptraject zitten, positieve ervaring hebben met psychologie en daarbij enige ondersteuning doormiddel van leesvoer kunnen gebruiken. Zo verklaard de schrijver de titel in het boek, je kiest zelf voor nuchterheid. Dat mag positief gezien en ervaren worden, niet als een straf of iets dergelijks. Je kan dit boek ook als werkboek gebruiken aangezien er notitiepagina’s in te vinden zijn die je vrijuit kan invullen. Daarnaast is een deel in het boek besteed aan tips en ondersteuning voor mensen die te maken hebben met alcoholisten in hun omgeving. En bij sommige onderwerpen is het ook zeker nog wel toe te passen op andere verslavingen in het leven.

“Het zou overigens goed zijn voor elke mens. Ieder mens zou deugd hebben van meer diepgang in hun menselijk bestaan.”

Hoe dan ook is ‘Kiezen voor een nuchter leven’ een goed boek. Een boek wat door vele gelezen mag worden en haal er vooral uit wat voor jou van toepassing is!              

Lieve leesgroet, Elsa.