Recensies·Recensies van Moon

Altijd Nooit meer – Loes den Hollander

Altijd Nooit meer – Loes den Hollander

“Een prachtig document. Met een lach en een traan leest de lezer het verhaal van Loes. Open en puur, hier zal Loes velen mee helpen.”

  • Auteur(s) : Loes den Hollander
  • Uitgeverij: De Crime Compagnie
  • ISBN : 9789461096746
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina’s : 200
  • Verschijningsdatum : mei 2022


“Kom nog niet aan mijn verdriet. Ik zal je roepen als ik delen wil”

Altijd Nooit meer, is geen thriller zoals we gewend zijn van Loes den Hollander. Maar eigenlijk wel het is haar thriller, want zij is in een situatie belandt waar ze nooit in terecht had willen komen. Na het overlijden van haar man Harry besluit Loes haar gedachten, haar gevoel en haar ervaringen aan het papier toe te vertrouwen, op een manier die waarschijnlijk alleen Loes kan. Doordrenkt met liefde maar zeker ook komt er humor naar voren, humor was een grote gemene deler tussen Harry en haar zelf.

De lezer is getuige van het rouwproces, geschreven in dagboekfragmenten vanaf vier weken na het overlijden van Harry tot de laatste dag van het jaar 2021. Loes wisselt haar verhaal af met prachtige gedichten, waaruit de lezer de emoties zal voelen en beleven. Gedichten welke wellicht ook voor andere een troost kunnen zijn. Respect, is het eerste wat in mij opkomt, respect voor de openheid, de puurheid en de eerlijkheid, dat Loes de lezer zo dichtbij laat komen. Het rouwproces is voor een ieder anders, maar door de openheid van Loes hoop ik persoonlijk dat het bespreekbaar wordt, dat verdriet, verdriet mag zijn, gemis , gemis en mooie herinneringen mogen worden gekoesterd en gedeeld.

Wanneer je zo dicht bij een auteur mag zijn, zoals de lezer het pad van Loes mee bewandelt kan het niet anders dan dat er allerlei gevoelens omhoog komen, het droog houden is dan ook zeker een hele uitdaging. Naast dat het gevoel van empathie oproept, zal het ook bij de lezer herkenning en eigen emoties losmaken. Zeker door de manier waar op Loes je getuige laat zijn van haar leven zonder Harry, kun je bijna je eigen emoties niet ontlopen.

Wat een pracht bundel met herinneringen en ervaringen, met respect heb ik de herinneringen gelezen, heb ik mee gewandeld met Loes en heb ik tranen gelaten. Bedankt Loes dat ik hier getuige van mocht zijn. Bedankt voor je openheid, je puurheid en het delen, wat een geschenk als je zo schrijven kan.  Hier help je vele mensen mee, mij inclusief.

Lieve groet Moon Kager