Recensie van Elsa·Recensies

Ons 45 graden doorgeefboekje – Kobe Lecompte “Zo ontstaat er wellicht op een andere manier ruimte voor inhoud en diepgang in zelfinzicht of relaties.”

Ons 45 graden doorgeefboekje – Kobe Lecompte

“Het is een leuk, handig boekje om het luisteren, praten en voelen misschien eens vanuit een andere invalshoek te benaderen.”

  • Auteur(s) : Kobe Lecompte
  • Illustrator : Joyce Thys
  • Uitgeverij : Partizaan
  • ISBN : 9789464076509
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover    
  • Aantal pagina’s : 100
  • Verschijningsdatum : september 2022

Ons 45 graden is een doorgeefboekje waar men het over meer heeft dan koetjes en kalfjes. Dit is de puurste vorm van qualitytime. Ons 45 graden biedt de mogelijkheid om elkaar op een leuke manier (beter) te leren kennen. Een fijne tijd samen om écht naar elkaar te luisteren. Ideaal om er samen met je gezin, familie, collega’s, klasgenoten, leefgroep, vrienden of vriendinnen mee rond de tafel te gaan zitten.

Het spreekt voor zich dat je een doorgeefboekje laat rondgaan. We stellen voor dat de eerste persoon het boekje doorbladert en er een thema uitkiest, waarna zij/hij de bijhorende vragen stelt aan iemand in de groep naar keuze. Of hij/zij kan ervoor kiezen de vragen zelf te beantwoorden.

Ons 45 graden betekent 45 thema’s. Thema’s zoals liefde, geluk, woede … Kortom, thema’s die ertoe doen.

Mijn leeservaring

Kobe vroeg mij enige tijd terug of ik interesse had om zijn nieuwste boekje (de je plakte hij er daadwerkelijk zelf achteraan, dus dat het om een dun boek zou gaan was me meteen duidelijk) te recenseren. Ik kreeg daarbij de link richting zijn eigen website waarop een artikel geschreven stond omtrent ‘Ons 45 graden’. Zo werd mij duidelijk dat het boekje een aanvulling is op het televisieprogramma ’45 graden’ wat uitgezonden wordt op de Vlaamse zender EclipsTV. Dat programma kan ik echter niet bekijken toch weerhield me dat er niet van om nieuwsgierig te zijn naar het daadwerkelijke boek. Vooral vanwege de belangrijke levensthema’s die aanbod komen.

Als ik het boekje in handen heb valt vooral de leuke abstracte illustratie op de voorzijde op. Die illustraties zijn gemaakt door Joyce Thys en zijn tevens ruimschoots aanwezig in het boekje. Verder is de hardcover kaft opvallend wit met zwarte, goed leesbare, tekstuele onderdelen. De pagina’s binnenin voelen stroever aan waardoor het omslaan gemakkelijk gaat en ze hebben een zachte lichtgele tint zodat de tekst rustiger lees dan als het op een fel witte achtergrond had gestaan is mijn ervaring.

Inhoudelijk wordt dankzij de introductie duidelijk wat de bedoeling is van de schrijver met dit boekje voor de desbetreffende lezer. Daarnaast maakt de inleidende illustratie telkens duidelijk welk thema de aandacht krijgt in het opvolgende geschreven deel. Zo ontstaat er een helder overzicht en kan men kiezen dat thema wel of niet aan te gaan in een gesprek.

“Anticipeer daarop en omring je met de juiste mensen. Mensen die jou voeden met de energie waar jij nood aan hebt.”

De thema’s worden met mooie, bondige omschrijvingen uiteengezet. Heldere vragen om jezelf of gesprekspartner te stellen worden aangedragen. Hiermee is het mogelijk om jezelf aan het nadenken te krijgen omtrent je eigen ervaringen, ervan te leren of om in gesprek te gaan met elkaar en met degene die je lief zijn. Zo ontstaat er wellicht op een andere manier ruimte voor inhoud en diepgang in zelfinzicht of relaties.

“Toch houdt ook elk mens die heel klein is geworden door zwaar verdriet altijd de kern van zichzelf over.”

Hoe goed ik de benadering van de thema’s ook vind en getuigen van een grote levenservaring en inzichtelijkheid op menselijk vlak bij de schrijver, blijf ik hangen op een gevoel van te sterk traditioneel zicht op liefde, kinderen en werk omstandigheden. Met bepaalde uitwerkingen van thema’s voel ik me gewoon niet verwant waardoor het inleven in situaties of voorbeelden sterk afneemt. Nu is dit naar alle waarschijnlijkheid te wijden aan mijn eigen niet zo standaard manier van in het leven staan en voortbewegen. Dat begrijp ik en ik zal daar verder niet op in gaan. Iedere lezer zal andere positieve punten uit ‘Ons 45 graden doorgeefboekje’ kunnen halen, daar ben ik zeker van overtuigd.

“Onthaasten is met veel respect zorgen voor jezelf.”

Door de fijne lichtvoetige schrijfstijl met hier en daar zeker een Vlaamse manier van zaken verwoorden (die overigens niet stoort) leest het boekje gemakkelijk, wordt je als lezer geenszins afgeleid van de desbetreffende inhoud en vlieg je door de thema’s heen. Uiteraard kan je ervoor kiezen om bepaalde onderwerpen specifiek uit te lichten en zelf of met elkaar aan te pakken. Voel je daarin geheel vrij. Het is een leuk, handig boekje om het luisteren, praten en voelen misschien eens vanuit een andere invalshoek te benaderen. 

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “Ons 45 graden doorgeefboekje – Kobe Lecompte “Zo ontstaat er wellicht op een andere manier ruimte voor inhoud en diepgang in zelfinzicht of relaties.”

Reacties zijn gesloten.