Aanrader·Boekentips·Recensie van Elsa·Recensies

Haunted – Harry De Paepe & Erik De keersmaecker “De schrijfstijl gaat met flair en humorisme van start en blijft gedurende het gehele boek smakelijk soepel lezen.”

Haunted – Harry De Paepe & Erik De keersmaecker

“Ik heb genoten van het boek “over Geesten en Spoken in Groot-Brittannië” zoals de ondertitel luidt op de omslag en raadt deze titel van harte aan als je meer wilt weten over Engelsen en hun voorliefde voor griezelig rondspoken tot in de eeuwigheid.”       

  • Auteur(s) : Harry De Paepe & Erik De keersmaecker
  • Uitgeverij : Ertsberg
  • ISBN : 9789464369663
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 288
  • Verschijningsdatum : 24 oktober 2022 

Het Verenigd Koninkrijk is het spokeneiland bij uitstek. Meer Britten geloven in spoken dan in God. Haunted schetst een apart en onlosmakelijk aspect van de Britse cultuur.

De helft van de mensen die je in Londen ziet rondlopen, zijn geesten. Belachelijk? Niet volgens de Britten. Het Verenigd Koninkrijk is het spokeneiland bij uitstek en de verschijningen jagen sommige Britten de stuipen op het lijf. Zanger Sting verkocht zijn huis in Noord-Londen omwille van de spoken en zelfs de Queen liet geesten uitdrijven op haar landgoed in Norfolk. Anderen koesteren hun huisspook dan weer en hebben er een bijzondere band mee. Sinds 1865 bestaat er zelfs een echte Ghost Club die maandelijks bijeenkomt.

Harry De Paepe en Erik De keersmaecker vertellen over grijze dames, klopgeesten en spoken op vier voeten. Haunted biedt niet alleen een andere blik op de rijke Britse geschiedenis, het schetst een apart en onlosmakelijk aspect van de Britse cultuur. Meer Britten geloven namelijk in spoken dan in God.

Mijn leeservaring

Spookverhalen, fictief of non-fictie, ik hou ervan! Al zolang als dat ik lees weten de verhalen me te vinden en zoek ik ze in de realiteit met liefde op. Zo ga ik zelf ook graag op spoken jacht in de UK en wist ik meteen toen we het persbericht binnen kregen voor ‘Haunted’ dat ik het boek met interesse wilde lezen. Vlak voor Halloween afgelopen jaar kwam het boek van Harry De Paepe & Erik De keersmaecker uit, leuke timing dus alleen kwam ik zelf in de knoei waardoor de recensie langere tijd op zich liet wachten. Gelukkig is het nu zover dat ik mijn leeservaring met jullie kan delen…

“Spoken verschijnen echter zelden of nooit op commando, en bijna alle verschijnselen zijn heel individueel.”

Op de cover een opvallende spookachtige gedaante onder een Engelse vlag, de titel in een apart griezelig lettertype en een prikkelende korte tekst vooraf aan de inhoudsopgave laten me al grinniken van plezier. En als ik eenmaal begin met het lezen van de inleiding weet ik meteen ik ga genieten van dit boek.

“Engelsen, vooral die van de hogere klasse, zijn dikwijls tamelijk buitenissige wezens, die in postume toestand een graad van weergaloze excentriciteit kunnen bereiken.”

De schrijfstijl gaat met flair en humorisme van start en blijft gedurende het gehele boek smakelijk soepel lezen. Ik ontdek geen tweedeling of radicale verschillen in de geschreven tekst waardoor ik niets besef van twee verschillende schrijvers, een goede samenwerking dus kan ik concluderen. De scherpe bewoording leest prettig en is doorspekt met een droog gevoel voor humor. Houdt de lezer alert en betrokken bij de inhoudelijke tekst.

“Het gaat dan over plekken waar honden weigeren te passeren, waar het haar van katten overeind gaat staan en paarden hypernerveus worden, terwijl mensen niets zien.”  

Inhoudelijk geven de schrijvers veel informatie over daadwerkelijk bestaande plekken in het Verenigd Koninkrijk wat bij mij zeker wel herkenning oproept aangezien het soms om locaties gaat waar ik zelf geweest ben of waar ik in de toekomst nu zeker nog eens naar toe wil. De mannen hebben een realistische, nuchtere kijk op spirituele verschijnselen & entiteiten en geven daarnaast een interessant, intrigerend verslag van de Britse cultuur en diens historiek. Veel verschillende onderwerpen komen aanbod en het voelt alsof weinig van alle waarnemingen onbesproken blijft. Uiteraard zijn het er zoveel in Groot-Brittannië dat ik niet de illusie heb dat ze daadwerkelijk allemaal in dit boek beschreven staan. Toch vind ik het een leuke collectie van allerlei thema’s en zorgt de diversiteit in het boek ervoor dat ik door blijf lezen tot aan de laatste pagina.

Ik heb genoten van het boek “over Geesten en Spoken in Groot-Brittannië” zoals de ondertitel luidt op de omslag en raadt deze titel van harte aan als je meer wilt weten over Engelsen en hun voorliefde voor griezelig rondspoken tot in de eeuwigheid.         

Lieve leesgroet, Elsa.