Recensies·Recensies van Moon·Thriller

Veldslag om Viridis- Kees Kager

 

Veldslag om Viridis- Kees Kager

download (3)Over de Schrijver: Kees Kager (1954) woont in de kop van Noord-Holland en is daar docent aan een ROC. Hij werkt met laagopgeleide jongeren waar in de meeste gevallen een vlekje aan zit.
Het leuke is dat die gasten lak hebben aan status of opleiding. Dat houdt je bescheiden. Telkens opnieuw beginnen het vertrouwen te winnen. Het is communicatie in de meest pure vorm. En er valt elke dag wat te lachen.“

Kager was jarenlang freelance journalist. Hij schreef veel over sport voor de regionale pers. Ook staat hij bekend als schrijver van columns en korte verhalen. Zijn stukken vonden hun weg naar de meest uiteenlopende tijdschriften. Van Viva tot Vrij Nederland, van Taptoe tot de VPRO-gids, van Binnenlands Bestuur tot Grasduinen, van MGv tot Propria Cures. Kager kan grof zijn maar ook subtiel, cynisch maar ook ontroerend. Hij is een scherp observator. Zoals zijn leerlingen hem ontwapenen, zo ontwapent hij de lezer met zijn humor.

Met ‘Het Zwanenwater’ maakte Kager zijn succesvolle debuut als romanschrijver.

Bron: Bol.com

De cover

Overduidelijk een voetbal veld, fris en vrolijk. Ik ben heel benieuwd of ik dit gevoel ook nog heb na het lezen van het boek. Nadat ik bij de boekpresentatie ben geweest van de derde roman van Kees Kager was ik zeer benieuwd. Het boek is een overduidelijk voetbalboek met alle intriges rond om een bestuur, de gemeente en een projectontwikkelaar, dus de cover past heel goed bij het boek.

Het boek

Voor het overige ben ik van mening dat Sparta verslagen moet worden.

In het mooie Noord-Hollandse plaatsje Schone heerst al jaren de strijd tussen Viridis’30 en Sparta’11, de twee voetbalclubs van de stad Schone, de ene Viridis al jaren op hun stekkie aan de Eikenhorst en de andere Sparta’11 op hun nieuwe plek buiten de stad met hun nieuwe accommodatie, sporthal en hun kunstgras. Er was tien jaar terug al een fusie tussen de twee clubs, maar het was alsof de pleuris uitbrak bij Viridis. Viridis, de hechte groen-witte familie wilde geen fusie.

Dan laat projectontwikkelaar De Vrieze Bouwvast zijn oog vallen op de noordwesthoek van Schone. Hij heeft daar wilde bouwplannen en weet wethouder Wittink enthousiast te krijgen. Maar dan moet Viridis verhuizen. Binnen de groen-witte familie wordt onrust gestookt, de voorzitter Koos Blankendaal maakt het niet zo heel veel uit waar er gevoetbald wordt, de Secretaris Jur Verstegen, wiens bedrijf in zwaar noodweer verkeert, ziet er wel heil in.

Maar penningmeester Bas van Galen is faliekant tegen. Wethouder Wittink probeert op alle mogelijke en zelfs duistere manieren druk uit te oefenen op de mannen van het dagelijks bestuur van Viridis. Alles voor de eeuwige roem denkt de wethouder welke zijn einde voelt naderen.

Er gaan wilde geruchten over de Eikenhorst. Er zou sprake zijn van overspel van de penningmeester en de kantine juf, maar ook is wethouder Wittink wel erg vaak op de Eikenhorst te vinden, wat moet hij daar toch??

Gerard Dekker (leraar op het ROC, aanvoerder van Viridis 4, maar boven al kantinebaas van Viridis en vertrouwenspersoon van het bestuur en de leden) en zijn maat Eelco (Flop) Pastoor en de spelers van Viridis 4, het drankelftal, zien de donkere wolken over de Eikenhorst trekken. En dan wordt er een lijk gevonden…

Hoe ver gaat iemand om zijn zin te krijgen??

En Gerard Dekker zou Gerard Dekker niet zijn als hij niet ook eens zijn licht laat schijnen over deze moord.

Mijn mening

Al 2 maal eerder heb ik avonturen van Gerard en Eelco (Flop) mogen volgen. Dit boek van Kees Kager is naast ‘Het Zwanenwater’ het boek wat me het meest pakt, een boek met droge West-Friese humor.

Je pikt de Keutel bij het schone eind.

Heerlijk.

Elk nieuw hoofdstuk begint met een voetbal verslag van de Heraut, het clubblad van Viridis. Heel erg leuk gevonden en meeslepend. Ik heb Gerard en Flop al eerder mogen leren kennen in de eerdere boeken van Kees, nu moet ik zeggen in ‘Veldslag om Viridis’ heb ik nog de meeste feeling met de mannen. In de voorgaande boeken was een flink onderwijzend gedeelte en in dit boek niet wat mij wel erg beviel, door het onderwijzende gedeelte raakte ik soms de weg kwijt. In Viridis had ik dit niet, ik werd mee gesleept in het reilen en zeilen van de voetbalclub en de duistere praktijken van wethouder Wittink en De Vrieze en zijn consultants… Ik wilde ook elke keer door lezen om te kijken wat er nu zou gaan gebeuren. Nu was ik bij de boekpresentatie geweest en daardoor zat ik zeer in spanning wanneer nu dat vlaggetje werd gevonden…….. Maar ik werd nog lang in spanning gehouden, maar zeker niet teleurgesteld.

De schrijfstijl van Kees Kager staat mij enorm aan niet alleen om zijn humor, maar ook om de soms grove woordkeuze, hij neemt geen blad voor zijn pen. Gewoon het is zoals het is en we gaan er geen mooie woorden voor zoeken. Daarom heb ik ook menigmaal toch wel moeten grinniken en sloeg ik het boek dicht met een glimlach op gezicht.

Daarom ‘Viridis’ komt bij mij op 1 wat betreft Kees Kager. Houd je wel van droge humor en spanning en voetbal, dan zou ik dit boek zeker aanraden.

  • Plot: 4
  • Leesplezier: 5
  • Spanning: 4
  • Schrijfstijl: 5

Mooie 4,5 sterren voor Veldslag om Viridis van Kees Kager een boek waar de echte West Fries van zal smullen.