Recensies·Recensies van Caro

De negen dagen van Rabbit Hayes- Anna McPartlin 5***** sterren

  • Nederlands
  • 392 pagina’s
  • A.W. Bruna Uitgevers

Over de schrijfster:

Anna McPartlin (Dublin, 1972) studeerde marketing na een veelbewogen jeugd – ze verloor beide ouders op jonge leeftijd, kwam zelf bijna om bij een auto-ongeluk en verloor haar beste vriendin aan zelfmoord – en heeft daarna een aantal jaar als stand-upcomedian opgetreden. Inmiddels heeft ze een succesvolle carrière als auteur opgebouwd en schrijft ze naast romans ook scenario’s voor film en televisie.ffd53e5ad4fd18ff4305451b5980376e_360x360_center.png

Bron:https://www.awbruna.nl/

“Rabbit?”fluisterde ma.

“Ik moet de bus halen, ma.”

“Goede reis, Rabbit,”zei Molly.

Het verhaal:

De veertig jarige Rabbit Hayes, wordt door haar moeder naar een verpleeghuis gebracht om te sterven. Bij Rabbit is voor de tweede keer borstkanker geconstateerd, nadat Rabbit in haar eigen keuken was gevallen en een open botbreuk op liep, werd de diagnose gesteld dat de kanker was uitgezaaid.

Het gezin Hayes bestaande uit Pa, Jack, moeder Molly, en zus Grace, haar man Lenny en de kinderen en  broer Davey, die in Amerika woont, maar terug komt om bij zijn zusje te zijn,  staan Rabbit en haar dochtertje van 12 Juliet, zo goed mogelijk bij. Moeder Molly is gelovig en wil de hoop niet opgeven en verdiept zich  samen met Jack in allerlei onderzoeken om nog iets voor Rabbit te vinden wat haar kan genezen.

De zorg om Juliet is groot, wie gaat er voor haar zorgen als Rabbit er niet meer is!

Iedereen wil de zorg van het meisje op zich nemen maar uiteindelijk is het Juliet zelf die kiest.

Vroeger in de kelder van huize Hayes was een soort studio gemaakt, waar de band van haar broer repeteerde. De zanger Johnny was haar grote liefde, maar die liefde werd pas op latere leeftijd, toen het eigenlijk te laat was, beantwoord.

Marjorie, de beste vriendin van Rabbit, heeft altijd een nauwe band gehad met de familie, omdat zij enig kind was en geen goede band had met haar eigen ouders kon ze altijd bij de familie Hayes terecht.

Alle vrienden komen Rabbit opzoeken en weten dit kan de laatste keer zijn, Rabbit glijd heel langzaam weg naar de dood, met haar geliefde familie om haar heen.

Mijn mening:

Een boek wat ik niet gauw zou oppakken in de winkel, mooie cover maar niet het genre waar ik normaal naar kijk. Wat zegt de titel over het verhaal, De 9 dagen van Rabbit Hayes. Gaat het over een konijn? Tijdens de Bruna test kwam dit boek naar voren, dit was 1 van de 5 boeken die ik zou moeten lezen. Het boek opgepakt  en zeer verrast. Een boek waarbij de tranen over mijn wangen liepen, maar waarbij ik ook ontzettend moest lachen. Ik heb het boek een paar keer weggelegd,omdat het me te erg raakte. Toch wil je blijven lezen en zien hoe die 9 dagen verlopen.

De kracht van een familie die elkaar er doorheen sleept, de vrienden die ook al is het nog zo moeilijk afscheid komen nemen. Prachtig geschreven.

Het verhaal wordt vertelt in hoofdstukjes per dag. Alle familieleden en vrienden komen aan bod en vertellen een stukje van vroeger, maar ook wordt het heden daagse leven vertelt van iedereen. Toch is het niet vervelend steeds van heden naar het verleden terug te keren.

Ook kom je er achter waarom Rabbit Hayes aan haar naam is gekomen, want eigenlijk heet ze Mia Hayes.

Het verdriet van Juliet die de dood van haar moeder maar niet wil accepteren.  Alles wat zij heeft gedaan in haar jonge leventje,  ze wist precies welke medicijnen Rabbit moest hebben en hoe ze het lekkerste in bed lag. De verzorging kwam voor een groot deel op Juliet terecht. Haar toekomst beeld is dat ze gaat studeren en alles op alles zet om kanker te kunnen genezen.

Dit is een boek wat zeker niet op je NTL stapel mag ontbreken, alleen wanneer je iemand in je omgeving hebt met borstkanker is het erg confronterend. Een boek zonder happy end, maar wel met een mooi einde.

  • Leesplezier         5
  • Plot                        5
  • Schrijfstijl            5
  • Originaliteit        5
  • Psychologie        5

 

***** 5 sterren

Caro