Kinder Mustreads·Recensies·Recensies van Caro

Kinderboek Jamil & Jamila 3.

Over het vluchtelingen leven

De Reis

photovisi-download (7)

Samenvatting:

jamil en jamila 3

Jamil en Jamila wonen in een Syrisch vluchtelingenkamp. We maken Jamil & Jamila mee in het voor hun dagelijkse leven: water halen, naar school, zorgen maken om verdwenen familieleden, omgaan met een verlamde zus. De situatie in het vluchtelingenkamp wordt iets beter als er een nieuwe school wordt geplaatst. Nadat Jamil te maken krijgt met nieuwe zorgen over zijn zusje, gaat hij op reis naar een beter leven. Zal het hem lukken om zijn zusje te redden? En hoe vergaat het Jamila zonder haar vriend Jamil in het vluchtelingenkamp?

Om het verhaal zo goed mogelijk weer te geven heeft auteur en illustrator Esther de reis met de vluchtelingen gemaakt. Deze ervaring is met de verhalen van de vluchtelingen verwerkt in het verhaal. De boeken over de vluchtelingenkinderen Jamil & Jamila zijn gebaseerd op waargebeurde situaties. Het boek wordt gebruikt op de scholen in de vluchtelingenkampen. Door het beschrijven van voor de kinderen herkenbare situaties leren zij nadenken en praten over wat er gebeurd is en over hoe zij hun toekomst weer vorm kunnen geven. Het boek helpt de kinderen hun trauma’s te verwerken en zorgt ervoor dat ze op educatief niveau een stap verder komen. Boek verschijnt in juni 2016 82 bladzijden, volledig in kleur

Mijn mening:

Voor uitgeverij Droomvallei mochten Moon en ik enkele kinderboeken lezen. Ik heb Jamil en Jamila deel 3 gelezen.

Wat een prachtige cover en ook de illustraties in het boek waren erg mooi.

photovisi-download (8)

 

In ons dorp wonen twee Syrische gezinnen waarvan er momenteel 6 kinderen op de basisschool zitten.

Ik moet zeggen dat de kinderen zich enorm goed aanpassen aan de regels van de school. Natuurlijk hebben ze nog wel eens moeite met de normen en waarden, die wij hanteren, want bij hun thuis gaat het allemaal iets anders.

Soms zijn de kinderen op school verdrietig en kunnen ze niet goed uiten waarom. Ze hebben best moeite met de taal en vooral het schrijven en begrijpen is  een struikelblok. Gelukkig helpen hun klasgenootjes, maar ook de leraressen en begeleiders ze goed.

vluchtelingen

Wat een heftige reis maken Jamil en Jamila mee, om naar een rustige veilige woonplaats te trekken. Deze verhalen hoor je wel vaker, maar als je er zo over leest en dan in een kinderboek, komt het wel weer heftig over.Vooral omdat ik nu zelf ook van die kinderen ken.

Dit boek ga ik mee nemen naar school en kijken of we het kunnen voorlezen in de klas, ik denk dat het voor de klasgenootjes ook erg leerzaam is te horen, vanuit een boek, hoe het gaat met de vluchtelingen.

Wat hebben kinderen mee gemaakt en gezien in hun jonge leven, kunnen ze nu genieten van het kind zijn en het verleden een beetje achter zich laten?

Hopelijk kunnen ze gauw allemaal weer veilig terug keren naar Syrië en herenigd worden met vrienden en familie, die niet het geld en de middelen hadden om te kunnen vluchten.

boot vluchtelingen

Er staat niet echt een leeftijd in het boek en sommige woorden vond ik ook moeilijk voor kinderen. Ook de zin “Laat je lichaamshaar groeien, dit houdt je warm”, vond ik wat te ouwelijk voor het boek.

Ik hoop dat bij het voorlezen van het boek, op een kaart wordt aangegeven waar plaatsen liggen die de kinderen hebben afgelegd, want dat zijn plaatsen die je normaal gesproken niet echt zo weet te liggen. In het boek staat ook een landkaartje, maar op een grote wereldkaart komt het denk ik beter over.

Ik hoop deel één en twee ook nog te lezen, want om de kinderen op school beter te kunnen begrijpen, lijkt het me naast een lekker leesboek ook erg nuttig om te weten wat er gebeurd is.

 

Lieve leesgroet Caroline