Recensies·Recensies van Moon

Het Laatste uit Liefde – Cathy Rentzenbrink. “Liefde is……. Loslaten”

Het laatste uit Liefde – Cathy Rentzenbrink

Liefde is Loslaten ook al doet het enorm veel pijn …

De achterflap

‘Het laatste uit liefde’ door Cathy Rentzenbrink is een schokkend, droevig maar hartverwarmend waargebeurd verhaal over een broer en zijn zus en een tragisch ongeluk.

In 1990 wordt Cathy’s broer Matty aangereden door een auto. Hij is zwaargewond en raakt in coma door dit ongeluk. Cathy en haar ouders zijn verantwoordelijk voor de slopende zorg, en willen maar één ding: dat Matty in leven blijft. Maar zijn coma is uitzichtloos.

Na acht jaar nemen ze de aangrijpende beslissing om Matty’s leven te beëindigen met euthanasie. Het valt Cathy zwaar met de dood van Matty is het reine te komen. Toch weet ze de draad van haar leven weer op te pakken, ook dankzij de liefde van haar Nederlandse man.

Mening;

“Wij denken dat het, het beste is voor Matthew en voor ons als hij thuis kan sterven”

Wanneer je de achterflap leest van “Het laatste uit liefde” lopen bij mij al gauw de rillingen over mijn rug. Een waargebeurd verhaal, en wat voor één, dit belooft een tranentrekker te worden. Dit boek verschijnt 25 oktober en Mustreads Or Not mocht het boek vooruit lezen. Kosmos uitgeverij bedankt voor dit vertrouwen.

Je kunt bij sommige boeken vanaf het begin een brok in je keel hebben, hier is: “Het laatste uit liefde” er één van. Het verhaal wordt op een pure manier verteld. Je kunt de emoties proeven tussen de regels door, de onmacht, de hoop, de vooruitgang dan weer tegenslagen en schuldgevoelens, alles wordt gedeeld in dit boek waardoor je als lezer een heel goed beeld krijgt van de situatie.

 “Ik denk dat het niet zo door kan gaan, ma; zei ik “

Cathy en haar broer Matty hadden een hechte band, zij waren samen met hun ouders een hecht gezin, een viereenheid, zelf verwoordt ze het als een auto met vier banden waarvan er eentje lek is geraakt. Dit ontroerd me.

Wanneer Matthew na een ongeval in coma raakt, kom je in een rollercoaster van emoties terecht. Je beleeft als lezer de hele periode vanaf Matty`s ongeluk, tot ver na het overlijden van Matty, door de puurheid en de echtheid waarop Cathy dit beschrijft, wandel je mee op de paden die het gezin en Cathy zelf moet door maken. Het ontroerd me hoe eerlijk Cathy is in haar verhaal, ze laat geen onderwerp liggen en schuwt zeker haar eigen mindere kanten niet.

Dit verhaal zal voor haar zelf door haar memoires op papier te zetten een goede zet in het verwerkingsproces zijn geweest. Maar ook voor andere mensen die hier mee worstelen, zal het een goed boek zijn, maar voor verpleegkundige, artsen en andere mensen die hiermee te maken hebben, zeker een handreiking in de gevoelens die hierbij spelen.

“Ergens onderweg is mijn verhaal van rouw een verhaal van liefde geworden. Ik ben erachter gekomen dat je maar op één manier in leven kunt blijven: voer daden van liefde uiten hoop er het beste van”

Door haar openheid raakt Cathy mij en wanneer je dit verhaal leest zal het jou zeker ook raken, dit laat je niet koud. Het zet je aan het denken wat zou jij doen en wat zou jij wensen wanneer je in deze situatie belandt? In welke positie dan ook.

Dik verdiende vier sterren voor een boek wat je eigenlijk gewoon gelezen moet hebben, het maakt je bewust van alles wat je hebt en leert je herinneringen te koesteren. Dit boek is een reis door alle facetten van rouw. Eerlijk en Oprecht. Een ontroerend aandenken van een zus welke met heel haar hart van haar broer hield .

 

Lieve Leesgroet Moon