Recensies·Recensies van Moon

Wissel werking – Bertina Mulder “Een verrassend debuut, met prachtige schrijfstijl…genoten van wisselwerking”

Wisselwerking –Bertina Mulder

 • ISBN: 9789492179548
 • Auteur: Bertina Mulder
 • Uitgave: Paris Books
 • Taal: Nederlands
 • : 141 x 217 x 17 mm
 • Gewicht: 286 grdownload-42

 

De achterflap

Sjoerd, een student journalistiek, organiseert voor zijn afstudeerproject een flashmob die geregistreerd wordt met de drone van zijn vriend Zom. Social media en web techniek staan in de snelle wereld van de jongeren centraal, maar ook vriendschap en een voorzichtige coming-out.

Op het plein waar de flashmob plaatsvindt, maakt de oude man Arend een tekening voor zijn vrouw in het ziekenhuis. Met dit cadeau wil hij een fout uit hun verleden goedmaken. De werelden van Sjoerd en Arend lijken mijlenver uit elkaar te staan, maar op de dag van de flashmob ontstaat er een bijzondere wisselwerking. Contrasten maken plaats voor overeenkomsten: hun zoektocht naar liefde, acceptatie en vergeving. Uiteindelijk blijken ze meer met elkaar verbonden te zijn dan ze wisten.

Mening

“Op een gegeven moment moet je besluiten dat dit je debuut wordt, in de wetenschap dat perfectie saai is”

In de wetenschap dat ik één van de eerste ben die Wisselwerking mag lezen, voel ik me vereerd als wel onder de indruk. Toen Bertina me op het hart drukte eerlijk te zijn en niet schromen eventuele kritiek te leveren, wist ik dat ik het aandurfde. Wisselwerking is het debuut van Bertina en een debuut roman is als een kind, wat je de wereld in stuurt dat wens je alle goeds en geen hobbelige wegen.

Na het eerste hoofdstuk te hebben gelezen ben ik onder de indruk ik vraag me af, wat Arend bezielt. Dit doe je niet. Je houdt zoiets belangrijks niet achter voor je vrouw.

Het eerste hoofdstuk speelt zich af in 1971 en vanuit die sfeer die Bertina in een paar bladzijde heel goed neer weet te zetten vlieg je in no time in een paar bladzijde naar de wereld van 2016, de wereld van drones en flashmobs dit was een heel subtiele maar een mooi beschreven tijdreis.

Sjoerd en Zom zijn druk met de voorbereidingen van hun Flashmob, terwijl Arend worstelt met zijn schuldgevoel en de zorgen om zijn zieke vrouw. Het verhaal leest heerlijk vlot weg, de fijne zins-opbouw en de vlotte levendige schrijfstijl maken dat je als lezer één wordt met het verhaal. Je proeft het enthousiasme van Sjoerd over de Flashmob, maar ook zijn verdriet om de pesterijen van vroeger en de zorgen van Arend om zijn vrouw zijn duidelijk tussen de regels door te voelen. Het verrast me, want dit had ik niet van een debuut verwacht, de zinnen lopen echt heel fijn de woorden zijn mooi gekozen en passen naadloos in elkaar.

De onderliggende emoties zijn in dit verhaal duidelijk voelbaar en dat geeft het een extra dimensie. Menigmaal lees ik met een glimlach om mijn mond, en soms zelfs met een brok in mijn keel. De onverwacht ontstane vriendschap tussen Sjoerd en Arend is ontroerend en raakt je echt. Het boek neemt je mee in een verhaal over schuldgevoelens, liefde en vriendschap. Maar ook een boek van deze tijd, open over homofiele relaties dit is prettig in deze tijd.

“Met een diepe ademteug verjaagt hij de steeds terugkerende droom naar zijn onderbewuste. Hij had het kunnen weten, in tijden van stress krijgt hij altijd bezoek van zijn demonen”

Het leest zo lekker weg dat ik merk dat ik niet wil en kan stoppen met lezen, gelukkig werkt het weer heerlijk mee, en kan ik me helemaal onder dompelen in Wisselwerking. Het verhaal blijft tot het einde in dezelfde emotie geschreven, Mulder verzwakt geen moment, ze bezit een snelheid en doortastendheid in haar schrijfstijl. Wanneer je haar eenmaal hebt ontmoet herken je dit in haar karakter ook, dit is heel leuk om terug te zien in haar schrijfstijl. De climax is aan het einde wanneer het verhaal me een brok in de keel bezorgt, de cirkel is rond en het verhaal is af.

Dit debuut is mooi om zijn eenvoud, zijn prachtige schrijfstijl en de mooi beschreven emoties die je raken als lezers. Je voelt ze tussen de regels door. Enorm verrast ben ik en onder de indruk. Bertina, mijn complimenten ik hoop nog veel van je te mogen lezen.

 • Plot 5 *****
 • Schrijfstijl 5 *****
 • Leesplezier 5 *****
 • Psychologie 4 ****
 • Originaliteit 4 ****

Voor een debuut van dit formaat kan ik niet anders geven dan dik verdiende 4 ½ ster voor een Roman waarbij je de emoties kunt voelen en je meerdere malen een brok in de keel krijgt

images

Lieve Leesgroet Moon     

Een gedachte over “Wissel werking – Bertina Mulder “Een verrassend debuut, met prachtige schrijfstijl…genoten van wisselwerking”

Reacties zijn gesloten.