Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek; met Esther van der Ham

 Mustreads or Not in gesprek…; met Esther van der Ham

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Esther van der Ham

Ik ben Esther, 44 jaar oud, woonachtig in Breda. Ik ben een techneut, studeerde weg- en waterbouwkunde aan de HTS en Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven. Na de geboorte van mijn kinderen heb ik de opleiding tot Kunstzinnig dynamisch coach gevolgd en allerlei kindercoach-leidingen (natuurlijk coachen en zinvol tekenen oa). Daarnaast heb ik diverse schrijfopleidingen en schrijftrainingen gevolgd. Ik ben getrouwd en heb twee jongens (2005 en 2006). Ik houd van de natuur, wandelen, schrijven, illustreren, zingen en foto’s maken.

photovisi-download-43

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger?

Ik was erg dol op de boeken van Jan Terlouw, met name koning van Katoren, maar ook op die van Tonke Dragt, brief voor de koning.

photovisi-download (44).jpg

 • Heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Zeker voor lezen, ik had alle boeken van de schoolbieb gelezen in klas vijf (groep 7). Dus ik stond een jaar droog wat lezen betreft;). Ik ben de oudste van vijf kinderen en vertelde altijd verhalen aan mijn broer en zussen. Mijn eerste echte verhaal schreef ik voor de geschiedenisles in de eerste klas van de Havo over de ontdekking van Amerika door Columbus. De prijs was dat het beste verhaal werd voorgelezen. Hoe verrast was ik dat het het mijne was ;).

 • Hoe enthousiasmeer jij jouw kinderen voor lezen, zijn het ook boekenfreaks of totaal niet? Zo ja, wat lezen ze dan? En wat bied jij ze bijvoorbeeld heel graag aan?

 Mijn kinderen zijn uiteraard de proeflezers van mijn boeken. Ze willen dan ook graag mijn boeken lezen als ze uiteindelijk zijn uitgekomen. Zo is mijn jongste zoon begonnen in mijn debuutroman “Controle!”.

Niet helemaal geschikt voor hem qua inhoud uiteraard. Voor hen is lezen een lastig punt ivm dyslectie. Toch lezen ze graag, bijvoorbeeld Harry Potter en die boeken over die Stilton-muis. Ze lezen ook graag strips. Van mij mag dat. Als ze maar lezen, want ik vind dat heel verrijkend.

photovisi-download (45).jpg

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik lees veel, ook vanuit mijn functie als uitgever. Ik moet toch op de hoogte blijven van wat er uitkomt en wat andere schrijvers doen. Ik vind het lot van de familie Meyer een erg mooi boek, over elke zin zou je een apart verhaal kunnen schrijven. In mijn kast staat het meest vakliteratuur over het schrijven en het coachen van kinderen. Boeken over kunstenaars zoals Hundertwasser en Van Gogh. Andere boeken geef ik na het lezen weg.

 • Je hebt je eigen uitgeverij Droomvallei, het valt ons op dat het boeken zijn met een boodschap. Moeten boeken aan bepaalde eisen voldoen willen ze bij jullie worden uitgegeven?

Ik geef creatieve, inspirerende en positieve boeken uit. Ze mogen best over heftige onderwerpen gaan, maar het gaat er dan om hoe de hoofdpersoon daarmee omgaat. De boeken zijn voor kinderen en volwassenen.

photovisi-download-94

 

 • Over het algemeen heb je veel kinderboeken geschreven, boeken met een onderwijzende boodschap er in , mooie illustraties ze zijn herkenbaar! Nu Controle! Iets totaal anders? Was het daar tijd voor en ga je meer volwassen boeken schrijven? Kunnen we misschien zelfs een thriller van je verwachten?

Alhoewel ik ook doorga met kinderboeken, ben ik ook aan mijn tweede roman begonnen. Het vervolg op mijn debuutroman. Of ik nog eens een thriller ga schrijven weet ik niet, een spannende roman zoals mijn debuut vind ik ook wel een goede optie.

 • Je bent pas geleden voor je derde boek naar de Balkan geweest, op Facebook konden we hier volop van mee genieten. Hoe heb je deze reis beleeft? Heb je voldoende goede ideeën opgedaan voor je vierde boek over Jamil en Jamila?

De reis was voor het derde deel over Jamil en Jamila. Dat was een heftige reis inderdaad, we hebben er geen idee van wat de mensen op de vlucht meemaken. Ik heb er een klein deel van gezien en kon weer terug naar mijn veilige warme huis. Als ik nu de ingestorte tenten in de sneeuw op Lesbos zie, breekt mijn hart. Ik kan niet begrijpen dat we dit elkaar aandoen. Ik wil me hiervoor dan ook in blijven zetten.

images

 

 • Het lijkt ons een hele ervaring, je hebt waarschijnlijk ook dingen gezien die je liever niet had gezien. Dit neem je mee naar huis, hoe leg je dit uit aan je kinderen?

Ook mijn kinderen volgden mijn reis via Facebook. We spraken elkaar elke dag via de telefoon en SMS berichtjes. Zij vinden het ook belangrijk om andere mensen te helpen, al vinden ze het niet even leuk dat hun moeder daarvoor op reis moet. De lastige dingen die ik heb meegemaakt, heb ik gedeeltelijk verwerkt door het maken van de illustraties. Maar het blijft heftig.

photovisi-download-47

 • Op de basis school heeft Caroline, nadat ze het had gelezen, het boek achter gelaten zodat de leerkrachten het kunnen gebruiken in een les. Er zijn namelijk kinderen uit twee Syrische gezinnen op school. Zijn er meer scholen in Nederland die de boeken van Jamil en Jamila gebruiken tijdens lessen dat je weet?

Ik geef regelmatig presentaties op scholen die dan vaak ook de boeken aanschaffen. Maar wat mij betreft lang niet genoeg. Het mag veel meer. Voor veel mensen is het helaas een ver van hun bed show.

rode-pumps-in-de-sneeuw-2.jpg

Mooi stuk in de krant over Esther haar goede werk..

 • In vluchtelingen kampen heb je ook boeken uitgedeeld, waren de kinderen daar blij mee en was het niet te confronterend voor ze? De vlucht met een boot vond Caroline toch best een aangrijpend verhaal en nog niet alle kinderen zijn natuurlijk gevlucht, maar hoe kijken ze daar tegen aan?

De kinderen zijn heel blij met de boeken. Elsbeth (mijn mede-auteur) en ik zijn naar Libanon geweest. Daar hebben we de Arabische vertaling uitgedeeld van deel 1 en 2. Dus niet over de reis. Deze boeken zijn geschreven om de kinderen te helpen met het verwerken van hun trauma’s. Een journaliste van een Libanese krant is terug gegaan naar de kampen om de kinderen te vragen naar hun leeservaring en ze waren er super blij mee. Het helpt hen echt. Dat hoorden we ook van de vluchtelingen aan de Syrische grens bij Turkije waar we eerder waren.

photovisi-download (48).jpg

 • Controle! raakte vooral Moon persoonlijk, je beschrijft dit boek heel open en eerlijk. Op de omslag staat ook dat je je laat leiden door gebeurtenissen in jouw omgeving, hoe reageerde jouw omgeving op je boek? Wellicht zijn er mensen die zichzelf herkennen in het verhaal.?

 Ik hoor en lees vooral dat mensen het boek heel intrigerend vinden en niet weg kunnen leggen. Ze lezen het in één adem uit. Ook de mensen die ik ken. Ik heb gelukkig nog van niemand gehoord dat ze zich herkenden in het boek. Ik hoop ook dat dat zo blijft, aangezien het behalve de gebeurtenissen bij de autobiografische verhaallijn helemaal door mij verzonnen is. Ik lijk dus ook NIET op Marjolein ;).

download-1

 • En ook hier zie je weer dat alle boeken die je of uitbrengt of schrijft een boodschap hebben, is dit bewust of groeit dit zo?

Dat was wel een bewuste keuze. Ik houd van diepgang en het bespreekbaar maken van onderwerpen die liever niet besproken worden. Ik denk namelijk dat de wereld er beter van wordt als je dat wel doet.

photovisi-download-49

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

 Voor mij is de steun van bloggers en lezers heel belangrijk. Ik neem de feedback en opmerkingen serieus om daar nog beter van te worden. Drie sterren is leuk maar liever vier of vijf. Ik hecht er heel veel waarde aan en wil jullie daar heel erg voor bedanken!

Warme Groet Esther van der Ham 

photovisi-download (50).jpg