Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met……. Erna Sassen schrijfster van “Er is geen vorm waarin ik pas”

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Erna Sassen ?download-8

Ik ben 55 jaar oud, heb na het VWO een jaar Nederlands gestudeerd, wat ik verschrikkelijk saai vond. Daarna ging ik naar de theaterschool in Amsterdam. Tot mijn veertigste speelde ik in verschillende soorten voorstellingen: cabaret-achtige producties, musicals, en opera’s voor kinderen (kijk maar op mijn website.) Vanaf mijn veertigste ben ik fulltime schrijver. Ik ben getrouwd met Aike Dirkzwager, theaterregisseur, en wij hebben twee kinderen, Mats 21, en Micky 18 jaar oud.

photovisi-download-74

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

 Beetje per ongeluk. Ik was bezig met een voorstelling voor volwassenen die ik zelf schreef en zou spelen met mijn collega Bruun Kuijt. Ik liet hem een tekst lezen over een opa en een geit, die hij erg leuk vond, maar niet zo geschikt voor onze voorstelling ‘meer iets voor kinderen.’ Ik bewaarde de tekst en vond hem 10 jaar later terug. Toen ik hem aan mijn man liet lezen, vond die dat ik hem op moest sturen uitgeverijen. Dat deed ik (naar 3 verschillende), en uiteindelijk vroeg uitgeverij Leopold mij om een boek te maken van die tekst. Dat werd mijn eerste kinderboek De gemeenste opa van Europa. Ik vond het zo leuk om voor kinderen te schrijven dat ik ermee door ben gegaan.

 photovisi-download-75

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Alleen op de wereld van Hector Malot was een van mijn favorieten. En boeken van Ann Rutgers van der Loeff. Ik hield van serieuze boeken, maar las ook graag series als ‘De Dolle Tweeling’ en ‘De Kameleon.’

Ja. Altijd een zwak voor gehad. Schrijven sinds de middelbare school, lezen zodra ik het konphotovisi-download-81

 • Hoe enthousiasmeer jij jouw kinderen voor lezen, zijn het ook boekenfreaks of totaal niet? Zo ja, wat lezen ze dan? En wat bied jij ze bijvoorbeeld heel graag aan?

Mijn dochter was een boekenfreak, dus die hoefde ik niets aan te bieden. Mijn zoon verloor de zin in lezen al meteen in groep 3 (vanwege de AVI boekjes.) In het begin probeerde ik hem uit te dagen met spelletjes zoals Triviant (kaartjes met vragen in heel kleine lettertjes) en later door halve (spannende) boeken voor te lezen zoals Brief voor de koning van Tonke Dragt en Oorlogswinter van Jan Terlouw. Die hij dan zelf uit ging lezen omdat hij wilde weten hoe het verder ging. Toen hij eenmaal een beetje lol kreeg in lezen, probeerde ik de detective-achtige serie Wolf van Jan Postma, die vond hij leuk en De Grijze Jager. (Vond-ie ook leuk.) De boeken van Harry Potter tenslotte, die vrat hij bijna op. Las en herlas ze eindeloos.

 photovisi-download-77

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Van Guus Kuijer. Ik weet niet, zou kunnen. Niet echt bewust. Ik heb dat niet zo erg, voorbeelden. Ik ben eerder bang om op iemand te lijken… (qua werk.)

Ben ook fan van Edward van de Vendel.

photovisi-download-82

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ik vind het niet zo fijn om online tips te geven, want ik heb ZO veel tips voor ZO veel verschillende kinderen (leeftijd, smaak enz) dat ik het vervelend vind als ik boeken en schrijvers oversla.

 • Je hebt al meerdere YA en kinderboeken geschreven, ga je verder in dit genre of heb je ook ideeën om een keer een Roman of Thriller te gaan schrijven ?

Volgens mij zijn die Young Adults romans, toch? Maar een thriller, nee ik denk niet dat ik daar zin in zou hebben. Want dan moet je je toch echt verdiepen in allerlei rottigheid.

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Over de YA’s minstens twee jaar; de kinderboeken korter. Ik gebruik google vaak, maar voer ook zeer veel gesprekken met mensen die hebben meegemaakt wat mijn hoofdpersonen meemaken. Daarnaast kijk ik veel documentaires en maak ik zeer intensief gebruik van de bieb. Het leukste van mijn werk vind ik het thuis schrijven in mijn eentje aan mijn eigen verhaal.

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Ik laat mijn man mijn boeken pas lezen als ze af zijn. Omdat ik mij namelijk veel te veel aantrek van zijn mening (en eventuele oordeel) en ik heb al twee mensen die met mij ‘meelezen’, namelijk de uitgever Manja Heerze en George Groot. Mijn man is bijvoorbeeld een groot fan van Dit is geen dagboek; hij heeft van dat boek een voorstelling gemaakt met zijn theatergroep BEER Muziektheater.

 download (35).jpg

 • Wat wil je, kinderen mee geven met jouw boeken, heb je een boodschap met je verhaal?

Ik heb sowieso een boodschap, maar die zeg ik nooit hardop,  want dan gaan mensen lezen met het idee: O, dat bedoelt ze ermee. Iedereen mag uit mijn boeken halen, wat hij of zij eruit wil halen. Ik hoop heel erg dat jongeren en kinderen zich herkennen in mijn boeken. Dat vind ik het allerbelangrijkst.

download-34

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik hecht absoluut waarde aan bloggers en hobby-recensenten.

Net zoals ik waarde hecht aan recensenten die in kranten schrijven.

Social media en recensies waar dan ook, zijn heel belangrijk om aandacht te genereren voor boeken. Helaas doe ik zelf niet aan social media. Ik vind het heel erg moeilijk om mezelf te verkopen. Dat wil ik eigenlijk niet. Ik hoop dat anderen het willen doen

(En Ik kan niet tegen al die indrukken en al die berichten waar ik dan op moet reageren.)

 

Hartelijke groeten!

Erna.

photovisi-download-80