Recensies·Recensies van Moon

Het Voorgesprek – Simon Hammelburg “Een dun boekje met veel inhoud!”

Het Voorgesprek – Simon Hammelburg

 “Een dun boekje met veel inhoud!

Welke je een kijkje geeft in de keuken van een schrijver.”

  • Nederlandstalig
  • 86 pagina’s
  • 9789463381239
  • februari 2017hammelburg_voorgesprek_hires1

 

De Achterflap

Met Het Voorgesprek levert Simon Hammelburg een hilarische sleutelroman af die men met een continue glimlach leest. Een tragikomedie met een knipoog naar een veranderende maatschappij, omgangsvormen en een nieuwe generatie journalisten.

Journalist Tonko Sluyter schrijft verschillende boeken. Dat doet hij moeiteloos en goed. Het uitgeven vormt evenwel een belemmering en het promoten bij de pers stuit op lachwekkende, herkenbare, maar ook bedroevende ervaringen.

Hammelburg gebruikte eigen ervaringen en die van collega’s bij het schrijven van deze tragikomische roman, waarin hij laat zien dat hij naast serieuze boeken (over het Jodendom en de gevolgen van de Sjoa) ook een uitermate humoristisch boek kan schrijven dat ons allen een (lach)spiegel voorhoudt.

Het Voorgesprek is een heerlijk boek voor iedereen, maar vooral voor het journaille en de studenten en docenten aan de Academies voor Journalistiek en Voorlichting.

Mijn mening

“Die weet het verschil tussen wel en wee niet, om maar te zwijgen over `t kofschip, maar dat merkt toch bijna niemand meer op”

Hanneke vroeg mij of ik Het Voorgesprek wilde lezen, ja natuurlijk en even later viel er een mooi dun boekje op de deurmat. Het lijkt wellicht een dun boekje maar de schrijver weet er een hoop in te vertellen! Op cynische wijze verteld hij de weg die Tonko Sluyter maakt vanaf het ontstaan van een idee, naar het schrijven van een boek tot de promotie en de uitgave en de daarbij behorende strubbelingen.

Simon Hammelburg heeft een heerlijk schrijftoon, menigmaal zit je echt te lachen om de manier waarop hij de gebeurtenissen beschrijft. Hammelburg bezit over een flinke dosis zelfspot en laat je door zijn voelbare schrijfstijl mee lopen tijdens zijn proces. Er wordt in voorgesprek niets geschuwd, de eerlijkheid van de schrijver staat mij erg aan. Hij schrijft zoals het is en er worden geen doekjes om gebonden.

“Die jongens en meisjes presentatoren verdienen tegenwoordig topsalarissen, zijn de hele zomer op vakantie en kunnen zelf geen boekje meer lezen? Soms heb ik weleens zin om er mee te stoppen, maar bij mij is schrijven brood op de plank.”

Het hele proces vanaf het idee, tot het daadwerkelijk schrijven van een boek verloopt nog pittig, menigmaal krult je mond tot een flinke glimlach. En bedenk je, je dat schrijvers het toch echt niet zo makkelijk hebben. Zeker niet wanneer zij een uitgeverij moeten vinden en de pr moeten aangaan. Mocht je voornemens zijn een boek te schrijven raad ik je dit boek zeker aan, wanneer je Het Voorgesprek leest krijg je een heel goede kijk in de keuken van de uitgeverij en de programma`s die de boeken promoten op TV of radio. Dit allemaal met een cynische knipoog. Er wordt niemand zwart gemaakt, wat ik zeer positief vind van de schrijver. Het hele proces wordt vanuit zijn inziens beschreven, met een knipoog her en der, maar zeker in eerlijkheid en waardig.

Dit boekje is een aangename leeservaring, heerlijk even tussendoor, en een goede leidraad voor journalisten en debutanten in de boekenwereld. Het behoed je nergens voor, maar je bent na het lezen wel gewaarschuwd voor de kuilen en beren op de weg.

“Eén knaller per jaar, een paar lollige kook- en kinderboeken, een paar vertalingen en dan loopt de zaak wel.”

Simon Hammelburg heeft mij verrast, mij zeer vermaakt en heeft mij een kijkje gegeven in de keuken van het leven van een schrijver. Respect, voor deze werk tak, de onzekerheid en de afhankelijkheid die je hebt wanneer je je manuscript aan de man wil brengen.

Kortom een Dun boekje met veel inhoud.

download-1

Lieve Leesgroet Moon

photovisi-download