Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or not in Gesprek met..;Christine Charliers “Lees je mee en leer deze enthousiaste, eerlijke schrijfster beter kennen!”

 

“Lees je mee en leer deze enthousiaste, eerlijke schrijfster beter kennen!”

photovisi-download-11

 • Voor degenen die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Christine Charliers?

Ik ben 35 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Lucas (11 jaar), Glen (9 jaar) en Luna (5 jaar). Zelf ben ik de oudste uit een nest van 5 kinderen. Ik heb nog 1 zus en 3 broers. Ik ga niet werken en blijf thuis voor de kinderen. Ik heb een hond, 2 katten, 3 gekko’s, vissen en kippen. Maar mijn lievelingsdier is de wolf. Ik vind het ontzettend mooie dieren en ze zorgen voor elkaar.

 photovisi-download-1

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Toen Luna 11 maanden was heb ik op een avond Word geopend. Deels uit verveling. Ik wilde naast de baby, mijn andere twee kinderen en het huishouden ook iets te doen hebben voor mezelf. Ik had die morgen rode kool gesneden en besloot gewoon daarover te gaan schrijven. Dat ging vrij vlot met muziek. Maar op een gegeven moment kwam ik vast te zitten, dus deed ik een online schrijfcursus. Dat hielp helaas niet echt, en ik smeet mijn werk aan de kant.

11523_649398045100816_1746071000_n

Negen maanden later leerde ik via Facebook Mark Galenkamp kennen. Hij is dichter en vond mijn schrijven mooi. Hij moedigde me aan om door te gaan met mijn manuscript. Maar ik bleef vast zitten en twijfelde of het wel goed was wat ik deed. Toen kwam Mark met het idee een schrijfcoach te zoeken. Die vond ik en 9 maanden later was het manuscript af. Ik ben het persoonlijk gaan afgeven bij Clavis. Exact een week later kreeg ik een uitnodiging om op gesprek te komen. Ik wist niet wat ik las. Onmogelijk als je weet hoelang sommige schrijvers zoeken naar een uitgever en ik had het geflikt in amper een week, zonder drie maanden wachttijd? Tien maanden later had ik mijn boek in handen. Het hilarische is dat ik het verschillende keren heb willen wissen omdat ik het niet goed genoeg vond en te raar.

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik ooit een boek zou schrijven, laat staan dat het uitgegeven zou worden. Op de lagere school vond ik het leuk om te lezen. Dat blijkt uit het commentaar dat op mijn rapporten staan:

Ver weg met haar gedachten, moet vaak uit haar dromen gewekt worden.

Christine leest veel, maar liefst niet tijdens de les.

Braaf en lief maar dromerig.

Schrijven gaat niet met je hoofd op de bank.

Ze leest terwijl de les rekenen word uitgelegd.

Je gedachten moeten in de les zijn en niet zweven tussen hemel en aarde dan zul je beter kunnen.

Op de middelbare school haatte ik lezen. Ik vond mijn goesting niet in boeken. Ik vond ze saai, er zat geen spanning in en als het er in zat duurde het gewoon te lang eer die kwam. Ik had het geduld er niet voor. Dat laatste ervaar ik nu nog soms waardoor ik na dertig pagina’s een boek aan de kant durf te gooien als het me niet aanstaat.
Rond mijn veertiende ging ik ’s avonds wandelen met mijn hondje. Ik nam mijn mp3 speler mee, en fantaseerde er lustig op los.

photovisi-download-3

Het was net een film, wat ik zag. Ik noem het nog steeds beelden. Ik ben terug beginnen lezen toen ik de film Twilight had gezien en ontdekte dat er een boek van was. Daarna waren de boeken van Pittacus Lore aan de beurt. Ik had de eerste film gezien en wilde weten hoe het verder ging.

photovisi-download-2

De verhaaltjes die we op school moesten schrijven waren altijd zeer goed. Ik had de hoogste punten van de klas. Terwijl anderen nog op dezelfde locatie zaten als ze een verhaal moesten afmaken, zat ik in een grot in de actie en had er al een heel andere draai aan gegeven dan mijn klasgenootjes. Dus de fantasie ontbrak niet. Alleen mijn spelling en grammatica waren zeer zwak. Dat is het nog steeds en ik denk dat het altijd zo zal blijven. Gelukkig trok de juf daar geen punten voor af en ging het om het verhaal.

 • Hoe enthousiasmeer jij jouw kinderen voor lezen, zijn het ook boekenfreaks of totaal niet? Zo ja, wat lezen ze dan? En wat bied jij ze bijvoorbeeld heel graag aan?

Ik bied ze eigenlijk niets aan. Ik ga elke dinsdagavond naar de bibliotheek. Luna gaat steeds mee. Lucas ook, maar op het moment zit die in een dip en leest niet meer. Glen heeft een hekel aan lezen. De dingen dat hij moet lezen voor school ter oefening doet hij niet. Als we zeggen dat het moet is het dik tegen zijn zin met soms een huilbui. Hij heeft het al gelezen in de schoolbus, zegt hij dan.

photovisi-download (4).jpg
Lucas leest de boeken van  Hij heeft al veel andere dingen geprobeerd maar dat lukt niet. Na dertig pagina’s gooit hij het aan de kant.
“Dat is niet spannend. Het duurt te lang eer er iets gebeurt. Het is saai,” krijg je dan als commentaar.
Luna die spurt de bib in, gooit haar jas doodleuk op de toonbank en rent naar de bakken met boekjes. Ze is ontzettend snel terug met een stapeltje van tien boeken. Zij grijpt vooral naar dierenboekjes.

images-6

 • Je hebt al meerdere YA geschreven, ga je verder in dit genre of heb je ook ideeën om een keer een Roman of Thriller te gaan schrijven?

Ik lees eigenlijk niet zo graag boeken voor volwassenen. Liever YA. Af en toe neem ik er een volwassen thriller tussen. Soms heb je bij die YA boeken dat het een flauw aftreksel is van een eerder boek dat je gelezen hebt. Weer rebellen, weer onderdrukking… Dan vliegt het boek en pak ik een volwassenenboek. Maar als schrijver ga ik door met YA.

photovisi-download-8Ik mis in volwassenenboeken het opstandige gedrag van pubers die de volwassenen tegen de haren in strijken. Soms mis ik dat nog in YA boeken. Dat koppige eigenwijze gedrag. Dat ze het beter weten dan de volwassenen en hun eigen zin doen, doordrijven. Ik vind dat geweldig in boeken. Vooral het gooien met deuren, stampen op de trap, boos worden, echt die opstandigheid. Ik hoop wel dat mijn eigen kinderen dat gedrag nalaten

photovisi-download-5.

 • Zou je je boeken graag zien worden verfilmd? Welk boek komt daar dan het best voor in aanmerking en welke acteur zou dan je hoofdpersonage mogen vertolken?


Wie zou dat niet graag willen? Al denk ik dat ze dat hier niet geflikt krijgen met de gedaanteverandering. Het eerste boek In de ban van de wolf zou logisch zijn als eerste verfilming. Ik heb geen idee wie in aanmerking zou komen voor de hoofdrol. Ik ken zo niet direct veertienjarige actrices. Maar voor Hector mag Timothy Olyphant het doen.

photovisi-download-6

 

 • Zoals je weet hebben wij een zwak voor de Vlaamse boeken en kunnen we ons blijven afvragen waarom het niet lukt om de Vlaamse boeken hier in Nederland in de winkel te krijgen. Denk je dat wij hier iets aan kunnen toevoegen als Bloggers op een social medium? Denk je dat de kracht van social media iets te weeg kan brengen om de grens die er ligt tussen Vlaamse en Nederlandse boeken wat te doen vervagen?

Ja, dat denk ik wel. Als ik op een Nederlandse blog een zeldzame recensie lees van een Vlaams boek zie ik meestal dat ze het jammer vinden dat er zoveel Vlaams in staat. En dan denk ik: Ja, maar wij als Vlamingen lezen ook Nederlandse boeken en snappen sommige Nederlandse dingen ook niet. Moeten we die boeken dan gaan vervlaamsen? Waar is dan de eigenheid van de auteur? Zowel het Nederlands als het Vlaams heeft zijn eigen leuke typische dingetjes.

photovisi-download-7

 

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?


Van Pittacus Lore van de Lorien Legacies. Uit dat eerste boek heb ik zijn voorbeeld gevolgd van de proloog omdat ik wist dat de uitgever meestal alleen maar de eerste pagina’s leest van een manuscript. Dus was het een kwestie van: Hoe grijp je de uitgever/lezer vast en hou je die in je greep zodat die het hele ding leest. Dat doet Pittacus Lore door een eerdere gebeurtenis die met het verhaal te maken heeft in zijn proloog te zetten en je zo nieuwsgierig te maken.download-29

 • Van welke schrijver heb je zelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?


Van Julie Kagawa en ik heb er nog geen enkel boek van gelezen. In een bevlieging gekocht voor de covers.
De Chaos-trilogie van Patrick Ness. Het zit vol onverwachte plotwendingen. Net als je denkt te weten hoe het in elkaar zit, zit je er compleet naast. Geweldig vind ik dat. De boeken zit ook vol met spanning en actie.

 photovisi-download-9

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?


De enthousiaste stem van mijn schrijfcoach horen vlak na het gesprek met de uitgever. Het was de eerste keer dat ik Alma hoorde. Ik wilde het nieuws niet mailen, dit moest ik haar gewoon zelf vertellen na negen maanden samen hard werken en mijn vele mailtjes. Ik moest haar gewoon laten weten dat al haar werk niet voor niets was en dat ze me knap bijgestuurd had. Ik hoop haar ooit te zien.

 download-46

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste, het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?


Het eerste boek deed ik negen maanden over, het tweede achttien maanden. Het research werk gebeurt tijdens het schrijven. Ik open Google als ik iets moet weten maar ik ben ook de wolven gaan bezoeken bij Peter Lennertz, eigenaar van de The Wolf Conservaion Association vzw die zich samen met vrijwilligers in zet voor de bescherming van de wolf in de Benelux. Ik heb daar een wolf aangeraakt, om te weten hoe de pels voelt. Voor deel twee ben ik ook op het politiekantoor gaan spreken met de hoofdinspecteurs over vermiste kinderen. Zij hebben mee helpen denken om een geloofwaardige oplossing te geven. Het leukste is het verhaal tot stand zien komen, vind ik.

11267167_10206460205921756_7307057936970869590_o.jpg

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuisfront ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?


Mijn man krijgt niets te zien. Af en toe stel ik hem een vraag onder het schrijven. Meestal gaat het dan om iets technisch rond een raam of om zijn mening of iets kan. Zo moest ik een manier vinden om te ontsnappen via het raam terwijl de klink er vanaf is. Ik vond geen manier, tot hij een schroevendraaier van de werkbank nam en naar een uitgebroken raam liep, het ding in het gat stak van de klink en draaide. Hij heeft mijn boeken ook nog niet gelezen. Dat zal hij ook nooit doen denk ik. Hij leest volwassenenboeken.

Elke letter die ik schrijf krijgt mijn schrijfcoach te zien. De eerste versie is per tien pagina’s, de tweede per dertig pagina’s en de laatste versie is het volledige boek. Af en toe moet ik gewoon herschrijven. Dan worden er genadeloos drie tot zes pagina’s geschrapt met een grondige reden. Ik weet dat ze dan gelijk heeft. Soms weet ik op voorhand dat ik zal moeten herschrijven maar waag me er dan toch aan. Alsof ik hoop dat ze het niet zal merken dat ik uit de bocht ben gegaan en er mee weg kan komen . De basis moet gewoon goed zijn.

 

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek.


Vooral dat ze er van genieten. Ik heb al verschillende reacties gekregen van mensen die lezen haten, maar mijn boek dan in een dag of drie uitlezen. Ook steek ik er wetenschappelijke weetjes in zoals de vleugels van een vlinder, hoe die opgebouwd zijn, hoe een vlieg eruit ziet enz… Ik wil dat lezer geniet tijdens het lezen maar tegelijk ook iets bijleert op een leuke manier.

 download

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.


Ja, waarom niet. Gewoon doen. Zoek naar een uitgeverij die het genre wat je geschreven hebt uitgeeft.
Qua tips. Ik vind dat altijd zo moeilijk omdat ik gewoon intuïtief schrijf en mijn schrijfcoach mijn geknoei wel rechttrekt. Wat ik zelf veel mis in boeken is karakterisering en originaliteit. Ik lees soms boeken waarbij ik denk: Oké, dat heb ik al eens gelezen zoiets, het is gewoon in een ander jasje gegoten. Het gaat weer over rebellen, weer onderdrukking enz…
Wat ik zelf geleerd heb is om niet in herhaling te vallen of teveel af te wijken van de hoofdlijn.

 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobbyrecensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?


Meer aandacht aan onze boeken besteden. Een eerste boek krijgt zoveel aandacht en daarna zakt het serieus in. Ik zie dat er meer aandacht besteed wordt aan de buitenlandse bekende boeken die echt overhypt zijn. Ik doe mee met deel twee aan de Harland Award Roman prijs maar driekwart van de boeken die mee doen heb ik nog nooit gezien of voorbij zien komen op een blog. Je zou toch het omgekeerde verwachten omdat het van eigen bodem is?

2016-47-inzendingen-555x447
Qua beoordelingen van bloggers hecht ik er niet zoveel waarde aan. Sommigen steunen elkaar gewoon in hun recensie, vooral de jongere bloggers die heel hecht zijn met elkaar. Zogenaamde kopie-recensies. Al heel vaak gezien. Of recensies van amper drie zinnen.
Als een lezer mij een berichtje stuurt om te zeggen dat hij genoten heeft van mijn boek, dat het heel goed in elkaar zit en dat hij of zij de karakters zo leuk vindt, daar hecht ik meer waarde aan. Want dan is het doel bereikt en het gaat dan via mond op mond reclame. Bloggers kunnen de lezer wel prikkelen. Zij zijn de brug naar de lezer.

photovisi-download-10

Warme lees groet Christine 

photovisi-download (11).jpg

Koop bij bol.com

Een gedachte over “Mustreads or not in Gesprek met..;Christine Charliers “Lees je mee en leer deze enthousiaste, eerlijke schrijfster beter kennen!”

Reacties zijn gesloten.