Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met.; Gerard van Gemert

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Gerard van Gemert?

Gerard van Gemert is een kinderboekenschrijver van voornamelijk fictieve boeken over sport, die zich de laatste jaren ook richt op andere thema’s. Met Uitgespeeld schreef hij een boeken over de Tweede Wereldoorlog en de serie Eilandgeheimen, waarvan twee delen zijn verschenen, zijn jeugdthrillers.

photovisi-download (15)

 • Hoe ben je schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ten eerste schrijf ik nog steeds niet fulltime. Ik ben fulltime Hoofd Logistiek bij een bedrijf dat chemicaliën produceert en verhandelt. Ik schrijf in de avonden en weekenden. Mijn eerste boek schreef ik omdat mijn jongste dochters mij uitdaagden. Zij dacht niet dat ik een boek kon schrijven, ik wel. Uiteindelijk heb ik gewonnen.

photovisi-download (18)

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Eigenlijk was ik helemaal niet zo’n lezer. Ik ging liever naar buiten om te voetballen. Maar op koude winteravonden dook ik graag in een boek van Jan Terlouw. Oorlogswinter, Oosterschelde, Pjotr, ik heb ze allemaal meerdere malen gelezen.

photovisi-download (16)

Maar ik las ook de boeken over Arendsoog en natuurlijk voetbalboeken als De AFC-ers.

photovisi-download (17)

 • Je schrijft nu voornamelijk YA en jeugd boeken, heb je zelf ook ideeën om boeken in een ander genre? Welk genre zou je dan graag willen schrijven en waarom juist dit genre?

Ik schrijf niet voornamelijk YA. Van de 65 boeken zijn er drie voor 12+. Daar ben ik in 2015 pas mee begonnen. Ik heb boeken geschreven voor 4+, 7+, 9+ en nu dus ook voor 12+.

 • Denk je dat YA een gat in de markt is? Dat door dit vrij nieuwe genre er meer gelezen wordt door de jeugd..?

Ik denk dat YA, ik denk dan aan de leeftijd vanaf 15 jaar, al een ontdekte leeftijdsgroep is. De leeftijdsgroep 12+ is nog wat lastiger. Daar is te weinig aanbod, zeker voor jongens. Daar ligt wel een gat in de markt. Op de basisschool moeten kinderen nog boekbesprekingen doen. Op het middelbaar onderwijs loopt dat terug. En dus ook de verplichting om boeken te lezen.

 • Je boeken zijn voornamelijk Sport gerelateerd, waarschijnlijk ben je zelf ook erg sportief?? Waarom juist Sport onderwerpen?

Dat is eigenlijk heel simpel. Schrijven is mijn hobby. En ik schrijf graag over onderwerpen die mij interesseren en dat is sport. Voetbal is mij met de paplepel ingegoten, maar ook andere sporten vind ik interessant om te volgen.

photovisi-download (21).jpg

 • Krijg je veel reacties terug van jongere lezers, deze groep is veel meer bezig met Social media etc., merk je dit in de reacties op je boeken?

Ik krijg wekelijks tussen de twintig en dertig mailtjes. Vaak gaat dat over boekbesprekingen, maar ook omdat kinderen het leuk vinden om contact te leggen. Via social media hoor ik niet zoveel.

photovisi-download (19)

 

 • Van welke auteur ben jezelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

Van Jan Terlouw dus. Zijn stijl en manier van schrijven zal wel altijd een doel blijven om te benaderen. Maar ik kan nog altijd van zijn boeken genieten.

9

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Dat zijn nu natuurlijk vooral boeken voor volwassenen. Doordat veel vrije tijd in schrijven gaat zitten, lees ik eigenlijk alleen in vakanties. En dan kies ik vaak voor thrillers. Stephen King vind ik leuk. En David Baldacci. Maar het kost wel moeite om niet te technisch te lezen.

photovisi-download (20)

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die tijd dat je al schrijft?

Oei, dat is een moeilijke vraag. Er zijn zoveel mooie momenten. Allereerst natuurlijk het feit al dat je boek uitkomt, dan dat er een herdruk komt en als dat boek dan ook nog in verschillende talen vertaald wordt, dan is dat een aaneenschakeling van mooie herinneringen.

photovisi-download (22)

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Dat verschilt natuurlijk. Over een Voetbalgodenboek doe ik ongeveer zes tot acht weken om het te schrijven. Een prentenboek is in een weekend klaar, maar daar heeft de illustrator weer veel meer werk aan. En een historisch boek als Uitgespeeld heeft heel veel research nodig. En ja, dat gaat vaak via internet.

photovisi-download (23)

Maar voor Uitgespeeld ben ik ook naar Westerbork geweest en in Amsterdam naar de buurt waar een deel van het verhaal zich afspeelt. De serie Eilandgeheimen speelt zich af op Terschelling en daar heb ik ook ter plekke research gedaan.

 photovisi-download (24)

 • Wat wil je, jongeren mee geven met jouw boek.

Ik probeer sowieso mijn hoofdpersonen bepaalde normen en waarden uit te laten stralen. Verder zitten er niet echt boodschappen in mijn boeken.

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat als ze wat meer tijd hebben, ze ook een boek gaan schrijven. Maar zo eenvoudig is dat niet. Het vergt doorzettingsvermogen en discipline. En als je verhaal klaar is, moet je ook nog een uitgever vinden. Voor mijn debuut uitkwam, werd ik veertien keer afgewezen. Ondertussen zijn er meer dan 25.000 exemplaren van dat boek verkocht en is het in Spanje, Portugal en Noorwegen verschenen. Wat verder belangrijk is, is dat je tegen kritiek kunt. Want niet iedereen vindt jouw verhaal leuk.

photovisi-download (26)

 • Er zijn naar onze mening steeds meer YA schrijvers, ook heel jonge mensen pakken de pen op. Hoe kunnen we dit stimuleren? Is YA al bekend genoeg of denk je dat er meer PR voor moet komen. Ook door ons Boeken – Bloggers?

De doelgroep YA heeft een moeilijke leeftijd als het om lezen gaat. Ze hebben het zo druk. Met school, met hun sociale leven en alles er omheen. En als ze dan tijd over hebben, gaan ze liever gamen dan dat ze een goed boek pakken. Dan komt ook omdat lezen een wat oubollig image heeft opgebouwd, terwijl er zoveel leuke boeken zijn. Er kan niet genoeg promotie zijn en ik denk websites zoals die van jullie, daar zeker aan bij kan dragen.

photovisi-download (27)

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je je eerste boek durfde in te sturen? Heeft u het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Het vervelende van je eerste verhaal is dat je het aan familie en vrienden laat lezen. Dat zijn geen vakmensen en die prijzen je meteen de hemel is. Alleen al omdat je het aangedurfd hebt om een boek te schrijven. Het best is om het naar mensen te sturen die kritisch durven te zijn. Maar dan moet je daar wel weer open voor staan. Ik heb er een halfjaar over gedaan voor ik mijn eerste boek goed genoeg vond voor een uitgever. Een soortgelijk boek is nu binnen twee maanden klaar. Hier geldt de 10.000 uren regel, die zegt dat je pas nadat je 10.000 uur tijd aan iets hebt besteed, je kan zeggen dat je het goed kunt.

Warme Leesgroet Gerard van Gemert

photovisi-download (28).jpg