Recensies·Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Jennefer Mellink

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Jennefer Mellink?

Ik ben 31 jaar geleden geboren in Amersfoort en ik heb jarenlang in Leusden gewoond. Toen ik naar de brugklas ging, verhuisden we naar Voorst. Vandaag de dag woon ik nog steeds in dezelfde gemeente, maar dan in het dorp Twello. Naast schrijven houd ik van wandelen, koken, reizen en natuurlijk lezen. Ook ben ik gek op uiteten (sushi!), en uitstapjes met mijn vriend of vriendinnen.

photovisi-download (68) 

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achterna gegaan?

 Toen ik een jaar of 22 was begon het schrijversvak mij aan te spreken. Mijn opa, Piet Valkman, was vroeger auteur van beroep. Onbewust heeft hij mij denk ik wel ‘aangestoken’. Op die leeftijd een boek schrijven was niet mijn doel. Ik heb eerst jarenlang boekrecensies geschreven voor Hebban/Crimezone.

images (4)

Ondertussen ging ik korte (spannende) verhalen schrijven en vervolgens begon ik aan mijn debuut Gebroken. In de loop der jaren is het schrijven van boeken zeker een wens geworden. Ik werkte vier dagen per week in de makelaardij toen ik aan Gebroken schreef. Sinds een jaar of zes werk ik parttime. Dat is een bewuste keuze geweest. Ik vind het belangrijker om in het dagelijks leven te kunnen doen wat ik leuk vind (schrijven!), dan fulltime in loondienst te werken en (bij wijze van spreken) bakken met geld verdienen.

photovisi-download (69)

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

 Vroeger gaf ik helemaal niets om lezen. Op de middelbare school moest ik toch boeken lezen voor de (verplichte) leeslijst. Vaak koos ik dan de dunste boekjes. Toen ik alle dunne boekjes had gelezen, koos ik een boek van de leeslijst dat mijn moeder in de kast had staan: Het verrotte leven van Floortje Bloem van Yvonne Keuls. Dat boek maakte iets bij mij los. Vervolgens koos ik Blauwe plekken van Anke de Vries. Wederom een indrukwekkend boek. Ik wil niet zeggen dat ik vanaf dat moment om was, maar ik vond lezen wel wat boeiender.

photovisi-download (70)

Schrijven heb ik vroeger wel altijd leuk gevonden. Toen ik heel jong was schreef ik een gedichtje over mijn lievelingspony dat in de Penny werd geplaatst (een kindertijdschrift over en voor paardenliefhebbers). Voor mijn ouders maakte ik vaak ’s morgens voordat ik naar school ging een komisch stripje (tekeningen + tekst). Vaak ging dat over ons dagelijks leven.

photovisi-download (71)

 

 • Je schrijft nu voornamelijk YA boeken, heb je zelf ook ideeën om boeken in een ander genre te schrijven? Welk genre zou je dan graag willen schrijven en waarom juist dit genre? 

Ooit wil ik graag een thriller voor volwassenen schrijven. Dat genre lees ik zelf het liefst. Ook een kinderboek schrijven én tekenen lijkt me erg leuk. Nu vind ik het schrijven van young adults nog veel te fijn om te doen. Ik heb ideeën genoeg, dus wat dat betreft ben ik echt nog lang niet uitgeschreven!

download (1).png

 • Denk je dat YA een gat in de markt is? Dat door dit vrij nieuwe genre er meer gelezen wordt door de jeugd?

Ik denk zeker dat dit genre het lezen voor de jeugd leuker en aantrekkelijker maakt. Het is fijn als de hoofdpersoon van rond jouw eigen leeftijd is. Dat is denk ik ook de reden dat bovengenoemde boeken (Blauwe plekken, Het verrotte leven van Floortje Bloem) mij vroeger zo aanspraken. Boeken waarin een hoofdpersoon centraal stond die tientallen jaren ouder was dan ik, vond ik veel minder leuk. Het is niet alleen de leeftijd van de hoofdpersoon, maar ook de belevingswereld van dat personage. Het young adult genre sluit naadloos aan op de levens van jongeren, en juist dat maakt het voor hen zo aantrekkelijk.

 

 • Krijg je veel reacties van jongere lezers, deze groep is veel meer bezig met Social media etc., merk je dit in de reacties op je boeken?

Eigenlijk krijg ik reacties en recensies van mensen in alle leeftijden (vaak wel vanaf 14+) en dat vind ik juist zo leuk! Dat betekent dat mijn boeken worden gelezen door jongeren en volwassenen, door meiden en door jongens. Social media speelt zeker een grote rol, vooral als je beginnend schrijver bent en je debuut publiceert. Niemand kent je nog, dus internet kan je dan goed op weg helpen.

photovisi-download

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en wie is je grote voorbeeld?

Ik ben niet echt groot fan van een bepaalde auteur. Wel heb ik bewondering voor Tess Gerritsen. Het lukt haar elke keer weer een kwalitatief goed boek te schrijven. Dat vind ik erg knap. Verder vind ik heel veel schrijvers ontzettend goed.

photovisi-download (8)

Ik heb wel een groot voorbeeld op schrijfgebied, maar dat is geen auteur. Het gaat om songwriter Jim Steinman (van o.a. Meat Loaf). Hij schrijft prachtige teksten, vaak met een dubbele lading. In ieder boek dat ik schrijf, staat voorin een quote van zijn hand, afkomstig uit een lied dat zich naadloos aansluit bij de inhoud van mijn verhaal.

images-11

photovisi-download (1)

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Dan kom ik toch weer uit bij Tess Gerritsen. Haar boeken nemen een heel plankje in mijn boekenkast in beslag. Ik zal niet zeggen dat mensen iets moéten lezen, maar als ik iets mag tippen, dan is dat De crucifix killer van Chris Carter. Dat boek is niet zo bekend en is, geloof ik, ook niet meer te koop, maar het is zeker een van mijn favorieten. Het is een heel spannende thriller voor volwassenen.

photovisi-download (7)

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die tijd dat je al schrijft?

Dan kies ik toch voor het moment dat mijn debuut Gebroken verscheen. Terwijl ik mijn debuut schreef wist ik nog niet bij welke uitgeverij ik zou komen, of ik überhaupt uitgegeven zou worden. Als je dan na al het werk met vrienden en familie (en in mijn geval bloggers!) mag vieren dat je debuut uit is, is dat meer dan bijzonder.

photovisi-download (13)

Een andere mooie herinnering is nog heel vers: onlangs heb ik een contract bij Luitingh-Sijthoff mogen tekenen voor mijn vierde young adult thriller, een droom die is uitgekomen! Vermoorde onschuld verschijnt in het voorjaar van 2018 bij Luitingh-Sijthoff.

photovisi-download (66).jpg

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste: het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Dat verschilt enorm per boek. Het ene boek schrijf ik in vier maanden, een ander boek in acht maanden. Maar gemiddeld neemt het hele proces een klein jaar in beslag. In dat jaar vindt het schrijven plaats, de research, maar ook het herschrijven, het uitlenen van je werk aan proeflezers en de uiteindelijke redactie. Daarna duurt het weer een poosje totdat je boek daadwerkelijk in de winkel ligt. Ik vind iedere fase heel erg leuk. Ook de promotie, wat volgt als je boek in de boekhandels ligt.

Ook de research verschilt heel erg per boek. Toen ik Gebroken schreef, kwam ik aardig ver met Google en een interview met een agente. Maar momenteel werk ik aan een boek en daarvoor ben ik zelfs een middag in het huis van bewaring geweest. Geweldig toch?!

 

 • Wat wil je jongeren meegeven met jouw boek.

Ik wil ze graag een paar (ont)spannende uren bezorgen

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

 Als mensen graag een boek willen schrijven, raad ik ze zeker aan om het te doen.

photovisi-download (9)

Het is vooral belangrijk om in jezelf te (blijven) geloven en niet op te geven. Verder raad ik aan om je manuscript door wat proeflezers te laten lezen. Je hoeft het niet met hen eens te zijn, maar waarschijnlijk zien zij bijvoorbeeld ook foutjes die jij over het hoofd hebt gezien. Als je je manuscript naar een uitgeverij stuurt, kun je je het beste eerst goed te verdiepen in de website van de uitgeverij. Past jouw werk in hun fonds? Vervolgens kun je je manuscript naar een aantal uitgeverijen mailen / per post versturen (wat zij willen: dat staat op hun website). En dan… afwachten. Spannend! Voor de schrijvers in spé: succes! 

images (17)

 • Er zijn naar onze mening steeds meer YA schrijvers, ook heel jonge mensen pakken de pen op. Hoe kunnen we dit stimuleren? Is YA al bekend genoeg of denk je dat er meer PR voor moet komen. Ook door ons Boeken – Bloggers?

Boekbloggers brengen het genre juist al heel erg goed onder de aandacht, vind ik. Ook boekhandels pakken het goed op. Jaren geleden nam het young adult genre slechts één plank in de gemiddelde boekhandel beslag, tegenwoordig hele boekenkasten én een tafel met tips / bestsellers.

images (31)

Veel young adult schrijvers bezoeken scholen, boekhandels en bibliotheken en er worden veel events rondom het thema georganiseerd, verleden jaar zelfs een Literatour (boekenweek voor jongeren). Ik denk echt dat we goed bezig zijn! Maar méér promotie kan natuurlijk nooit kwaad; hoe meer hoe beter.

photovisi-download (10)

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je je eerste boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel manuscript lezer?

Het is altijd mijn doel geweest om mijn manuscript Gebroken naar diverse uitgeverijen te sturen, dus van ‘durven’ was geen sprake. Mijn vaste proeflezers zijn mensen die heel dichtbij mij staan: mijn moeder en mijn vriend. Een hoop auteurs raden dat af, maar ik weet dat mijn moeder en vriend eerlijk tegen mij zijn, ook als ze minder enthousiast over iets zijn. En ook fijn: ze zijn supersnel, waardoor ik meteen weer verder kan. Betere proeflezers kan ik me niet wensen!

Veel leesplezier Jennefer Mellink..

photovisi-download (11)