Recensies·Recensies van Moon

De Johansons – Carla de Jong “Deze Pageturner is een genot om te lezen”

De Johansons – Carla de Jong

“De Jong weet de Johansons tot een psychologische hoogstand te  brengen. Deze Pageturner is een genot om te lezen”

  • Auteur: Carla de Jong
  • Uitgever: Boekerij
  • Nederlandstalig 
  • 320 pagina’s 
  • 9789022555927 
  • februari 2017

 

 

De Achterflap

Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven?

Mening

“He just don`t worry about nothing, cause he`s got his own

Carla de Jong wist mij met haar eerder boek “Nooit meer regen” enorm te verrassen. Heerlijk leesvoer een goed verhaal en fijne schrijfstijl. Nieuwsgierig ben ik naar De Johansons, meer een roman dan een thriller. Een prachtig vormgegeven boek heb ik in handen, gesigneerd door de schrijfster zelf. De zijkant van het boek is versierd met muzieknoten, alleen al om de vormgeving wil je hem in je kast hebben

Een intrigerende familie die Johansons, de krachtige Anne maakt het verhaal gelijk pakkend. Carla de Jong heeft het verhaal opgedeeld in het heden en verleden, beide zijn nodig om het verhaal compleet te maken, dit geeft het verhaal de trekkende kracht waardoor je nieuwsgierig wordt.  Het leest heerlijk weg, een trekkende krachtige schrijfstijl maakt het lezen tot een feest. De onduidelijkheid over het verleden, maakt mij gretig. Of je het spanning kan noemen weet ik niet, maar ik bemerk toch wel enige spanning in deze goede psychologische roman.

Anne die uit een arbeidersgezin komt, kijkt op tegen de welgestelde Johansons, ze weet ze in te pakken door haar charmes, haar kwaliteiten en haar wijsheid. Doordat de Jong heel lichtjes de sluier oplicht en het verhaal een twist geeft met de achteruitgang van de geliefde Padre Familias, maakt het dat je , je vanaf  de eerste bladzijde  verbonden voelt met de  sterke karakters in De Johansons. Carla de Jong weet je gevoel op een bepaalde manier te bespelen, de melancholie van de karakters raken je en maken dat het boek uit moet. Kortom een Pageturner eerste klas.

Dit blijft zo tot het einde, vanaf het begin ben je nieuwsgierig naar het hoe en waarom!  En dan komt de plot die het verhaal afmaakt en zorgt dat je met een traan op je wangen het boek sluit.

 “Dit is niet leuk en dit wordt nooit leuk. Dat besef was er nog eerder dan schaamte.”

Ook al is mijn favo genre Thrillers is.. kan ik niet anders dan zeggen Carla de Jong ik ben enorme fan van jouw schrijfstijl ..

Dik verdiende 5 sterren  *****

Lieve Leesgroet Moon

 

Koop bij bol.com