Recensies

Elsa las….. “De Don door Don Schothorst & Renee Kelder.”

De Don door Don Schothorst & Renee Kelder.

9200000071399475

De Achterflap

Het leven lijkt Don Schothorst toe te lachen. Op zijn negentiende start hij een carrière in de reclamewereld van de jaren zestig en hij blijkt een toptalent: op zijn 28ste is hij miljonair en een internationaal begrip in de reclamebusiness. Hij bedenkt beroemde slogans als: ‘Melk. De Witte Motor’ en ‘Het Zwitserleven-gevoel’. Maar naast zijn succesvolle carrière en ogenschijnlijk gelukkige gezinsleven houdt hij er een dubbelleven op na. In dat andere leven ontbijt hij met wodka en geeft hij miljoenen uit in bordelen, waar hij bevriend raakt met onder anderen Klaas Bruinsma en de Hells Angels. Op zijn 37ste snuift hij zijn eerste lijn cocaïne. Het gevolg is een jarenlange verslaving, met zijn privéchauffeur als dealer. Dan volgt het onafwendbare moment: hij gaat failliet en raakt alles en iedereen kwijt. Tweeënhalf jaar volgt Schothorst een behandeling in een Londense ontwenningskliniek om zich vervolgens – na verschillende terugvallen – terug te trekken in het klooster. Daar richt hij Solutions op, de eerste particuliere ontwenningskliniek van Nederland. Maar dan slaat het noodlot wederom toe…

Elsa haar mening :

don-schothorst.jpg

Voor het reviewteam van Meulenhoff Boekerij heb ik het autobiografische boek ‘De Don’ mogen lezen. De achterflaptekst had al mijn interesse gewekt, ergens in mijn achterhoofd ging er een belletje rinkelen bij de naam van de hoofdpersoon uit dit boek. Zeker toen ik las dat hij de bedenker was van een aantal beroemde slogans zoals onder andere ‘Melk. De Witte Motor’ en ‘Het Zwitserleven-gevoel’ had het boek mijn aandacht.

De Don vertelt het ongelooflijk heftige en destructieve levensverhaal van Don Schothorst. Samen met de schrijfster Renee Kelder heeft hij zijn verhaal weten te vertellen, compleet open, eerlijk en zeker niet genuanceerd. Zijn absurd heftige seks, drank & drugsverslavingen worden zonder scrupules en met zelfinzicht uit de doeken gedaan. De lezer krijgt absoluut het gevoel mee van machteloosheid, frustratie, ontreddering maar ook van grootheidswaanzin en macht, wat (te)veel geld hebben met zich mee kan brengen. Duidelijk wordt dat groot succes hebben in wat je doet je kan maken en breken. Het is een boek wat je met beide benen op de grond zet als je het mij vraagt en laat beseffen dat ik het zo slecht nog niet heb.

Zo hier en daar verviel ik wel in de gedachte er lijkt geen eind aan alle ellende te komen. Het wordt steeds grotesker en gekker waardoor het soms ietwat langdradig overkomt. Toch vond ik het verhaal verder in een sneltrein vaart lezen en zeker intrigerend.

  • Spanning: 6
  • Plot: 6
  • Leesplezier: 6,5
  • Schrijfstijl: 7
  • Originaliteit: 8
  • Psychologie: 7

Ik geef dit boek vier sterren.

download (40)

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

12105937_10208155128422477_2456628242333608992_n

 Koop bij bol.com

photovisi-download (25)