Recensies·Recensies van Moon

De IJsvogel – Lineke Breukel & Co “Een uniek schrijfproject. Met als resultaat een IJzersterke thriller.”

De IJsvogel – Lineke Breukel

“De unieke totstandkoming van dit verhaal, laat het wederzijds vertrouwen tussen de schrijfster en haar lezers zien. Pure Kracht, Respect, Vertrouwen vermengen zich tot deze ijzersterke thriller.

Lineke Breukel has done it again”

 • Auteur: Lineke Breukel
 • Uitgeverij: Uitgeverij Village
 • Nederlandstalig 
 • 9789461851963 
 • juni 2017

9200000078953363

De Achterflap:

Op een bankje aan de rand van een speelplaats ligt open en bloot een vuurwapen. Het is geladen en klaar voor gebruik. Het wapen wordt de IJsvogel genoemd en is onderdeel van een experiment dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog, maar daarvan weten slechts enkelen. Wanneer de vijftienjarige Joey het wapen vindt, begint voor hem een bizarre strijd met de gestoorde zoon van een oorlogsmisdadiger en diens handlangers.
Gaandeweg ontdekt Joey dat hij niet een willekeurig slachtoffer is van een crimineel, maar dat men doelbewuste plannen met hem heeft. Wat volgt is een bloedstollend gevecht om de macht van de IJsvogel.

Mijn Mening

“De ijsvogel is een diertje dat langs de oevers van kleine, hard stromende watertjes te vinden is, stilletjes wachtend op een slachtoffer dat zich aandient. Het is de ultieme rover met een gouden geduld, die ondanks zijn bijzondere uiterlijk nauwelijks wordt ontdekt. De ijsvogel is geschapen voor de jacht, is gemaakt om te doden.”

De IJsvogel is op een unieke manier ontstaan, samen met meerdere leden van de Facebookgroep “IJsvogel verzoekboek” heeft Lineke Breukel dit verhaal geschreven. Je kon aanvulling geven, hoofdstukken mee lezen en mee denken, met als resultaat De IJsvogel.

De IJsvogel speelt zich af in en om Den Helder, de hoofdpersonages dwalen door de marinestad. Je komt als lezer samen met de karakters op meerdere herkenbare plekken in de stad, welke zeer goed en uitgebreid beschreven zijn. Zeker als je de stad kent, reis je op je netvlies mee met Joey en Vera, langs Willemsoord anno 2017, de haven, het Nieuwe Diep en meer.

De IJsvogel is een dodelijk wapen, welke in je systeem gaat zitten. De macht over je brein overneemt en je dingen laat doen die je normaal niet zou uitvoeren. Gevoelens van boosheid, wraak en terechtstelling, worden omgezet in daden door de IJsvogel. Een enge gedachte, dat iets je gedachtegang kan nagaan en dat je deze uitvoert zonder dat je daar enige controle over hebt.

“Ook hij doet wat de ijsvogel hem opdraagt omdat het gevoel in zijn hersenpan anders ondragelijk wordt.”

Met veel fantasie zet Lineke Breukel samen met de co-schrijvers een sterke thriller neer. Volledig gebaseerd op fictie met een vleugje Fantasy, steekt het verhaal goed in elkaar. De omgeving is beeldend en indrukwekkend neergezet waardoor je het verhaal mee beleeft. Ook geven de jonge leeftijden van de personages het verhaal een grimmige sfeer, als lezer krijg je empathie met de karakters waardoor je hoopt op een goede afloop. Mede door dit gegeven blijf je lezen en bemerk je al snel dat het boek je mee sleept naar het einde. Het verhaal laat je niet los, dit blijft zo tot de epiloog.  Wegleggen is geen optie.

Bij deze unieke schrijfervaring heb ik een klein beetje mogen helpen, maar de vaste kern co -writers en Lineke Breukel ontvangen alle eer. Het maakt mij trots om te zien dat er met zoveel passie aan een verhaal gewerkt is, met respect voor elkaar en vol met ideeën waarmee waarschijnlijk nog vele verzoekboeken gevuld kunnen worden.

De IJsvogel zet een sterk verhaal neer waarbij wraak hoogtij viert. Hoe ver ga jij voor gerechtigheid, voor je wraak?  De krachtige schrijfstijl, de spanning en de indrukwekkende hoofdpersonages maken het verhaal tot een Mustread. Heerlijk herkenbaar voor als je in Den Helder en omgeving woont, maar juist door de beeldende en intrigerende manier van schrijven een prima stukje Pr voor de marinestad.

Chapeau Lineke Breukel.

Je doet het weer. Je zet weer een Mustread eerste klas neer, in deze stijl mag je van mij nog heel veel meer schrijven.

Lieve Leesgroet Moon

aaa
Koop bij bol.com

photovisi-download (9)

3 gedachten over “De IJsvogel – Lineke Breukel & Co “Een uniek schrijfproject. Met als resultaat een IJzersterke thriller.”

 1. Prachtige recensie Moon. Dank je wel. Heel trots dat Lineke ons deze kans gegeven heeft. Trots dan ik hier een heel klein onderdeel van ben. Nogmaals dank je wel Moon.😘

  Like

 2. Met veel plezier, stiekem trots dat ik in het kernteam heb mogen zitten, heb ik je recensie zitten lezen!

  Like

Reacties zijn gesloten.