Recensies·Recensies van Moon

Contact – Esther van der Ham “Weer weet Van der Ham je te raken, door de goed weergegeven sfeer raak je “gevangen” in het verhaal. Dit laat je pas los wanneer je het boek dicht slaat.”

Contact – Esther van der Ham

  • Nederlandstalig 
  • 250 pagina’s 
  • 9789491886881 
  • september 2017

9200000078047046

“Weer weet Van der Ham je te raken, door de goed weergegeven sfeer raak je “gevangen” in het verhaal. Dit laat je pas los wanneer je het boek dicht slaat.”

 Vier jaar in de gevangenis is geen pretje. Zeker niet als veel van de medegevangenen je buitensluiten omdat je niet kan, niet mag praten. Toch is dit voor Emma de realiteit. Ze gaat door een storm van emoties als ze probeert haar leven weer op de rails te krijgen. Het contact met haar zus en haar moeder is verbroken. Haar kinderen ziet ze sporadisch, waar ze van baalt. Al vindt ze ook dat ze het verdient, omdat ze zichzelf ziet als een slechte vrouw.
Zal ze ooit weer over zichzelf en haar verleden durven spreken? Hoe bouw je in vredesnaam weer een leven op als je zo veel vijanden hebt gemaakt? En hoe verbreek je een stilte die al zo lang duurt?

 “Vuur, vonken, overal om me heen. Onder me, boven me. Gigantisch, wat een vlammen. Hoog en oranje, blauwe kernen.

 

Mijn leeservaring

“Diep vanbinnen wil iedereen goed zijn.”

Emma, zit opgesloten in de gevangenis voor vier jaar, ze worstelt met zichzelf, haar gevoelens en haar medegevangenen. Het leven in de gevangenis valt niet mee, ze wordt geconfronteerd met de demonen in haar hoofd, haar schuldgevoel en de keiharde wereld in de bajes.

Kan zij nog langer haar mond houden? Wat gebeurt er als je verder wilt met leven, maar het verleden je blijft achtervolgen? Een rollercoaster van emoties, waarbij vrijheid, vertrouwen en herinneringen hoogtij vieren

Contact is de tweede roman van Esther van der Ham, een tweede deel maar heel goed los te lezen van de eerste. Al lijkt mij sterkt dat je na het lezen van deel twee niet ook wilt weten wat er hiervoor gebeurd is of andersom. Deel drie is al in de maak en beloofd ook weer mooie leesmomenten. Maar nu eerst Contact.

 “Het lijkt alsof er een luikje in mijn hoofd is opengegaan waar ik alles heb bewaard wat nu één voor één naar buiten komt.

Was Controle al aangrijpend en emotioneel, Contact doet er nog een schepje boven. Esther bezit een bepaalde schrijfstijl welke je laat mee voeren, de emoties worden duidelijk overgebracht en menig traantje zal over je wangen lopen. Zo ook in Contact. Tijdens het lezen, bemerkte ik al snel dat het verhaal mij weer ontroerde en de tranen over mijn wangen liepen. De onderliggende emotie is in Contact zo voelbaar. Emma haar emoties maar ook die van haar kinderen raken mij diep.

De manier waarop het leven in de gevangenis wordt beschreven is heel geloofwaardig, je krijgt een goede inkijk van het leven in deze wereld. Het is geloofwaardig en beeldend neergezet waardoor het overtuigend overkomt. Dit in combinatie met het emotionele gedeelte van het verhaal is de ideale mix aangrijpende roman. Tijdens het lezen bedenk ik me meerdere malen dat dit verhaal vraagt om een verfilming, het bezit alle ingrediënten voor een goede Nederlandse dramaserie/ film. De personages raken je, zij zijn beeldend maar vooral herkenbaar neergezet, de problematiek zouden zomaar van je buurvrouw of kennis kunnen zijn. Doordat het zo herkenbaar is komen waarschijnlijk de emoties ook heftiger binnen.

“Mijn hart is tegelijkertijd gebroken en geheeld.”

Het is alsof Esther een deurtje van haar ziel heeft opengezet, zo helder en krachtig weet zij het verhaal over te brengen.

Chapeau.

Mocht je nog twijfels hebben gooi deze snel overboord en begin in deze Mustread. Want weer weet Esther van der Ham mij tot tranen toe te roeren, met de problematiek en de echtheid van haar karakters.

“Ik proef de woorden op mijn tong. Vrij. Het is als een beker Strawberry Swirled-ijs: zoet, af en toe wat stevigs om op te kauwen en het frisse van de aardbei. Het smelt in de mond en smaakt naar meer.

Dik verdiende 5 sterren voor deze aangrijpende realistische psychologische roman

Lieve Leesgroet Moon

th

Koop bij bol.com

photovisi-download (77)