Recensies·Recensies van Caro

Wegversperring- Terrence Lauerhohn “Een Mustread voor SF- fans”

Wegversperring- Terrence Lauerhohn

“Mooie plotwendingen, intrigerende personages en zeer goed opgebouwd.”

9200000051304689

Samenvatting:

Stranden in de woestijn van Amerika en dan opzoek gaan naar de bewoonde wereld, op de voet gevolgd door gedrochten die op voedsel uit zijn.

Richard reist met zijn vrouw en haar negenjarige dochter naar een oud fort in Clarksonville. In de woestijn komt het Nederlandse gezin in een file terecht. Onbegrijpelijk en onwaarschijnlijk op de zo veilige snelwegen in Noord-Amerika. De verbazing groeit als er vreemde verschijnselen in de atmosfeer optreden: radio’s vallen uit, auto’s willen niet meer starten, vreemd onweer dat het landschap verandert. Richards voornaamste taak is zijn gezin tegen deze dodelijke fenomenen te beschermen en hen veilig naar de beschaving brengen. Dit wordt nog zwaarder wanneer hij vermoedt dat iemand van zijn medevluchtelingen het op zijn gezin heeft voorzien. Door het gedrag van de onbehouwen en gevaarlijke Jake, en het oudste lid de mysterieuze Floyd Couldren dringt een gehaat deel van Richards verleden naar de voorgrond. Floyd dient zich ongewenst aan als raadgever, hoewel zijn adviezen op den duur meer kwaad dan goed lijken te doen. Richards woede en haat die met zijn jeugdtrauma gepaard gaan zijn echter slechtere raadgevers. Tijdens de tocht beseft hij dat dit helaas de enige wapens zijn die de menselijke dreiging kunnen tegenhouden. Durft hij die wapens op tijd en op de juiste manier te gebruiken?

Mijn mening:

Nadat ik het laatste boek van Terrence Lauerhohn had gelezen en daar nogal van geschrokken was, raadde zijn uitgever me Wegversperring aan, ook Terrence dacht dat dit boek mij meer kon bekoren.

De heftige scènes in Nirwana hadden me slapeloze nachten bezorgt. Het verhaal was zeer goed, maar ik vond het vooral erg heftig omdat er jonge kinderen in voorkwamen.

Tijdens een meet en Greet in Goes, had ik een ontmoeting met Terrence en de uitgevers Inanna Van Den Berg en Peter-Leonard Van Den Berg en nadat we hadden gespard over het boek, werd het verhaal voor mij wat duidelijker en begreep ik de insteek van Terrence voor het gebruik van de jonge kinderen. De uitgevers gaven mij Wegversperring mee om te zien of mij dat verhaal meer kon bekoren.

Ik had Wegversperring al even liggen en kon hem nu eindelijk oppakken.

De cover, een lange weg met auto’s en weerlichten in de lucht, verder geeft het niets prijs over de inhoud van het verhaal. Mooie cover door zijn eenvoud, de rode titel maakt het af.

Ik kon me goed inleven in herhaal, zeker door de locatie. 4 jaar gelden reed ik ook door de woestijn van Amerika, de  lange wegen, de warmte overdag en de kou ’s-nachts, en het tumble-weed dat over de weg rolde. Het zakje ‘pot’ ontbrak en ook de muziek die uit de radio schalde was anders ten tijde van Terrence zijn reis door de woestijn.

Het Nederlandse echtpaar met hun dochtertje, die midden in de woestijn in een file stranden was erg goed gevonden. Het zouden ook Amerikanen kunnen zijn, maar nu was het echt een Nederlands verhaal in een Amerikaans jasje of andersom?

Ik had al meteen ook mijn voorkeuren voor de andere mensen in de file, de vieze Jake en de nette heer Floyd. Soms vond ik Richard de Nederlander wel wat dom, ik had hem slimmer gedacht qua inschatting in zijn medegestrande automobilisten.

Het stranden in een bloedhete woestijn, waarbij de temperaturen ’s-nachts ver onder nul kunnen komen, met een paar flesjes water en wat proviand daar moet je toch niet aan denken. De mannen die eigenlijk wel raar doen tijdens hun privé uitstapjes. Wie kun je eigenlijk nog vertrouwen, maar ja, als er niet zoveel mensen over zijn, moet je elkaar wel vertrouwen toch…..

‘Ben jij ook zo bang van hem?’ vroeg hij in het Nederlands, zonder zijn hoofd te verdraaien.

‘Ik ben bang om hoe hij zo verbitterd is geworden,’antwoordde Paula toonloos, in hun eigen taal.

‘Het smeult, Richard. Jij en ik weten allebei waartoe dat kan…’

De vreemde verschijningen laten je huiveren, laten je afvragen wat er nog over is aan het einde van de weg?

Een verhaal met een plot wat mij geen bevredigend antwoord gaf. Ik blijf met vragen zitten, maar ja, dat hoort vind ik wel bij Terrence.

Ik heb dit boek met plezier gelezen ook al blijft SF niet mijn genre. Het verhaal is goed opgebouwd met mooie plotwendingen erin. Dank je wel Terrence en Inanna voor het boek.

download (40)

  • Schrijfstijl 4
  • Leesplezier 4
  • Plot 4
  • Spanning 4
  • Originaliteit 4
  • Psychologie 5

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (5)