Recensies·Recensies van Caro

Jenna Blum- De verloren familie – drie generaties verbonden aan elkaar maar getekend door de Tweede wereldoorlog.

Jenna Blum- De verloren familie

Hoe de herinneringen aan de concentratiekampen zijn leven en die van zijn geliefden toen en  nu kapot maakten.

  • Auteur: Jenna Blum
  • Taal: Nederlands
  • Vertaald door: Carolien Metaal
  • Oorspronkelijke titel: The Lost Family
  • Verschijningsdatum: november 2017
  • Druk: 1
  • ISBN10:9022580199
  • ISBN13:9789022580196

photovisi-download (3)

Achterflap:

De Duits-joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten.

Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarst wegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie.

Mijn mening:

Als één van de eerste, mocht ik het boek ‘De verloren familie” lezen van Jenna Blum en deze vrouw ook  ontmoeten tijdens een leesclub bij Uitgeverij Boekerij in Amsterdam. Hiervoor mijn hartelijke dank. Het boek kregen we pas laat toegestuurd, omdat er vertraging was bij de drukkerij, maar het verhaal greep mij zo aan, dat ik alles aan de kant schoof en het boek in één ruk uitlas. Ik had nog niets van deze vrouw gelezen, maar daar is dus nu verandering in gekomen, wat een heerlijke schrijfstijl heeft Jenna. De andere boeken van haar “Het familie portret” en In Tweestrijd” heb ik in mijn bezit, dus deze gaan zeker volgen.

Een verhaal over de Duits-joodse Peter Rashkin, die het concentratiekamp heeft overleefd door “geluk”. Hij blijkt te kunnen koken en wordt naar de keuken overgeplaatst. Het koken wordt zijn toevlucht.

Na de bevrijding vestigt hij zich in Amerika en opent daar een restaurant. De oom waar hij verbleef na de bevrijding is zijn geldschieter, maar de oom vind niet dat een man in de keuken thuis hoort. Peter kan niet alles wat hij wil veranderen in zijn restaurant, want wat de oom zegt moet gebeuren.

Wanneer op een dag de mooie June bij hem komt eten, voelt Peter zich op slag aangetrokken tot deze jonge vrouw. Ondanks het leeftijdsverschil van bijna 20 jaar vormen ze al gauw een koppel. De mooie jeugdige June haalt Peter een beetje uit zijn schulp, maar zijn verleden blijft verboden terrein.

Ik vind het best eng om dit te zeggen, Peter, maar ik ga het toch doen. Ik ben echt heel erg op je gesteld. Sterker nog, volgens mij ben ik verliefd op je aan het worden.

Maar ik denk….dat jij, als wij samen verdergaan, beter professionele hulp kunt zoeken.

Peter is altijd in de keuken van zijn restaurant te vinden, een vlucht. Steeds moeilijker wordt het voor June om tot Peter door te dringen, zijn verleden, waar hij niet over wil praten komt steeds meer naar boven. Zijn vrouw Masha en zijn tweeling dochtertjes zijn omgekomen in het concentratiekamp en dat kan hij niet verwerken. Door de liefde voor haar man blijft June bij hem, maar de verwijdering wordt steeds groter. In het tweede gedeelte volg je June en haar moeizame relatie met Peter. ze zoekt afleiding en komt uiteindelijk bij de tennis leraar Gregg terecht.

De dochter die Peter en June hebben gekregen, Elsbeth is een echte Bourgondiër en alles wat Peter haar voorzet proeft ze en ze geeft haar mening over het recept. June een prachtige vrouw, die model is geweest kan alleen maar over het gewicht van haar dochter praten wat uiteindelijk tot een eetstoornis bij Elsbeth leidt. In het derde gedeelte volg je Elsbeth in haar moeizame relatie tot haar vader en moeder en haar worsteling met de pubertijd.

Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen..

Drie verhalen, drie gezinsleden, drie generaties, die van elkaar houden maar niet tot elkaar door dringen. Een boek wat je niet kunt weg leggen en je een verdrietig gevoel geeft. De tweede wereld oorlog heeft niet alleen toen slachtoffers gemaakt, maar maakt ze jaren na de bevrijding nog steeds.

Wees blij met de vrijheid die we nu hebben,

lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (3)