Blogtour·Recensies·Recensies van Caro

Muurbloem – Gaby Rasters- “Neemt je mee in de wereld van cyberspace en kindermishandeling”

Een spannende roman waarbij internet daten en kindermishandeling door een dundraadje zijn verbonden.

Auteur: Gaby Rasters

Uitgever: Ellessy, Uitgeverij

  • Nederlandstalig
  • 9789086603442
  • september 2017

download 20.jpg

Samenvatting:

Wanneer Daantje van haar baas de opdracht krijgt om een kijkje te
nemen in de wereld achter ‘overspeldatingsites’, vraagt ze zich af
waarom juist zij deze opdracht krijgt. Volgens hem kan zij, als muurbloempje,
wel met een goed verhaal komen voor hun tijdschrift.
Muurbloem is dan ook de naam waaronder ze zich inschrijft op de
datingsite voor vreemdgangers. Van gezellige gesprekken tot pure
vunzigheid belandt Daan al heel snel in een film waarin ze liever
niet had willen spelen. Iemand heeft het op deze Muurbloem gemunt
en al snel kan Daan niemand meer vertrouwen. Het omgekeerde is
ook waar: al haar vrienden lijken zich van haar af te keren vanwege
haar vreemde gedrag. Maar is het Daantje wel die zich zo vreemd
gedraagt? In de online wereld is niets wat het lijkt, maar ook in de
fysieke wereld is Daan niet meer veilig.
De handpalmen van meneer Stevens boren zich tijdens de sessies
met psycholoog Patrick altijd in zijn stoel. Dat meneer Stevens een
probleem met vrouwen heeft is wel duidelijk. Maar hoe ver gaan die
problemen en wat is de oorzaak hiervan?

Gaby Rasters (1975) is net een duizendpoot en
heeft na het succes van haar eerdere boeken in
de feelgood-sfeer er nu voor gekozen om een klein
uitstapje te maken naar een genre met iets meer
spanning. Net als in haar eerdere boeken zijn het
de personages die je meenemen in het verhaal en
je niet meer loslaten!

Over Muurbloem schreef Maria Genova (bestseller-auteur en ‘schrijfster
van het jaar 2014’): ”Het einde is zo aangrijpend dat ik tranen in
mijn ogen kreeg. Dat ben ik niet gewend bij een thriller.”

Mijn mening:

Voor de blogtour van Muurbloem mocht ik het boek lezen. Gaby Rasters schrijfkunst had ik al eerder mogen beleven in haar boek “Herkenning” wat later de titel “Follow” heeft gekregen, waarvan de personages ook via social media tot leven komen. Al enkele jaren geleden las ik het boek en nog steeds zijn de hoofdpersonen actief op facebook en volg ik die ook.  Dit was ook een echte  feelgood roman.

 

Nu heeft Gaby een spannende liefdesroman geschreven, wat misschien ook wel bij de thrillers ondergebracht had mogen worden. Bij bol.com staat het boek onder het kopje feelgood romans, maar daar ben ik het niet mee eens. De spanning en het thriller effect zijn te hoog voor een feelgood roman. Haar onderwerp is wel weer social media, maar dan op een heel andere manier onder de aandacht gebracht. Zijn het tegenwoordig veel kinderen die de dupe zijn van cyberpesten en daar voor worden gewaarschuwd, vergeet niet dat dit ook met volwassenen kan gebeuren. Wanneer cyber criminelen ver in je leven dringen via hacken van je telefoon of pc, dan kunnen ze je dingen laten doen. die je leven voor altijd kan verwoesten. Wanneer er dan ook wordt gedreigd met familie en vrienden, is er geen uitweg meer. Daantje wil haar vrienden beschermen en zit vast in de klauwen van een cybercrimineel en gaat ver heel ver om ze te beschermen.

Ondertussen moet psycholoog Patrick alle zeilen bij zetten om meneer Stevens te kunnen helpen. De zwartgallige humor en neerbuigende houding tegenover vrouwen geeft meneer Stevens een overheersende rol in het verhaal. Zelfs de psycholoog gaat heel ver om meneer Stevens te helpen en zet daarbij onbewust zijn eigen leven op het spel.

Telkens had ik de plot al ingedachte, maar door plotwendingen werd ik toch weer op andere gedachte gebracht. Een plot met een dubbel gevoel waarbij toen ik het boek dicht sloeg een traan langs mijn wang liep. De zin:

Kinderen zonder stem, maar met een verhaal dat gehoord moet worden.

Zal mij nog lang bij blijven.

Gaby Rasters heeft in deze spannende liefdesroman twee verschillende psychologische aspecten beschreven, cybercrime en kindermishandeling, die samen komen tot een geweldig emotioneel plot. De fijne schrijfstijl neemt je mee in deze wereld en weg leggen van het boek is geen optie.

photovisi-download (18)