Recensies

Elsa Las..; ‘Ogen van de draak’ door Stephen King.

‘Ogen van de draak’ door Stephen King.

“Ik ben groot Fan en zal altijd Fan blijven”

 • Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 • Nederlandstalig 
 • 398 pagina’s 
 • 9789024568253 
 • november 2014
 • EPUB met digitaal watermerk

9200000036342000.jpg

De Achterflap 

Ogen van de draak is Kings klassieke fantasyroman en speelt een belangrijke rol in zijn werk. Zijn befaamde Donkere Toren-cyclus gaat vooral over Roland de Scherpschutter, maar dit boek werpt een nieuw licht op Rolands vijand, de sinistere Randall Flagg.

De zonen van de oude koning van Delain zijn elkaars rivalen. Kroonprins Peter is briljant en knap, terwijl Thomas traag en klunzig is. Thomas’ enige vriend is de hoftovenaar.
De bleke en naargeestige Flagg neemt Thomas onder zijn hoede, maar niet uit onbaatzuchtigheid. Want Flagg wil de macht grijpen in Delain: langzaam maar zeker wakkert hij Thomas’ wrok tegen zijn broer aan om zo zijn duistere plan uit te voeren…

Elsa haar mening

Toen ik vernam dat Hebban een leesclub ging organiseren rondom de ‘Ogen van de draak’, een ouder werk van mijn grote favoriet Stephen King, was ik gelijk dolenthousiast. Nog enthousiaster werd ik toen ik een e-mail kreeg met daarin de felicitatie dat ik toegelaten was tot de leesclub en het boek als ePub mocht ontvangen. Want helaas ben ik nog niet in het bezit van de papierenversie van dit boek. Dit mocht absoluut de pret niet drukken en ben alsnog met heel veel plezier dit fantasieverhaal van King gaan lezen.

Het verhaal begint in de regeerperiode van Koning Roland, wie achter de schermen ondersteunt wordt door de hof magiër Flagg.  De koning heeft twee zonen, Peter en Thomas. Eén van hen is voorbestemd om de opvolger van hun vader te worden en gaat Delain na hem regeren. Welke rol de duistere Flagg hierin speelt zal tijdens het lezen algauw duidelijk worden en baant de weg vrij voor een intrigerend machtsspel.

Het geheel leest weg als een ietwat duister sprookje waarin je meegenomen wordt door een verhalenverteller. Het is namelijk geschreven vanuit derde persoon. Tijdens het lezen was het net alsof ik de stem van de schrijver hoorde, zijn vragen in dialoog beantwoordden en met hem verder liep in het verhaal. De bewoording verliep soepel, las voor mij vlot en zonder haperingen. Ook de mooie illustraties zijn echt een toevoeging aan de tekst en geven het een extra dimensie.

Minder aan dit boek vond ik dat de karakters voor mijn gevoel vrij oppervlakkig blijven qua profilering en beweegredenen. Toch heb ik dit sprookjesachtige verhaal met heel veel plezier gelezen. Leuk ook om ouder werk van de, nu zeer bekende, schrijver te lezen. Het is voor mij ook niet vergelijkbaar met anderen boeken die ik van zijn hand gelezen heb en toch ergens wel door de toffe schrijfstijl. Ik zal altijd een fan blijven.

 • Spanning: 6
 • Plot: 7
 • Leesplezier: 8
 • Schrijfstijl: 8
 • Originaliteit: 6
 • Psychologie: 5

Ik geef dit boek 3,5 tot 4 sterren.

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

12105937_10208155128422477_2456628242333608992_n

 
Koop bij bol.com

photovisi-download (10)