Recensies·Recensies van Caro

Tot zwijgen gebracht – Cecile Stok “De zaak van mijn leven”

Tot zwijgen gebracht – Cecile Stok

“De zaak van mijn leven”

9200000084697872

Samenvatting:

Tientallen jaren geleden stierf Mirna’s vader. Ze dacht dat ze zijn dood allang had verwerkt. Tot er iets gebeurt wat haar opnieuw met dit trauma confronteert. Ze besluit om alle feiten te gaan onderzoeken.
Op die bewuste dag tientallen jaren eerder wordt ze door de politie opgewacht. Langzaam ontvouwt zich het drama. Mirna raakt bijna in shock maar probeert door flink te zijn haar emoties te verdringen en door te gaan met haar leven.
Na haar veertigste komt er een breekpunt en ploppen haar emoties naar boven. Door therapie hervindt ze haar zelfvertrouwen en leert ze voor zichzelf opkomen. Als ze de werkelijke feiten over haar vaders dood ontdekt, brengt dit een heftige confrontatie met haar verdriet. Zal het haar lukken om haar oude pijn en schaamte te overwinnen?
Marelle Boersma, thriller auteur en schrijfdocent: ‘Kwetsbaar leven en rauw verdriet zijn verweven in een ontroerend verhaal. Cecile geeft de lezer een inkijkje in het leven van haar vader dat zo ruw beëindigd is.’
Simone Foekens, auteur romans en kinderboeken: ‘Dit aangrijpende boek laat zien dat de nasleep van een misdrijf niet stopt bij de dader, noch bij het slachtoffer.’
Cecile over dit boek: Eindelijk is het moment daar en kan ik verheugd de geboorte van mijn nieuwe boek aankondigen: Tot zwijgen gebracht. De afgelopen jaren heb ik hier in stilte aan gewerkt, alleen een paar mensen waren op de hoogte van dit bijzondere proces. Over het onderwerp van het boek heb ik ook lange tijd gezwegen. De titel bezit een dubbele betekenis; de twee personen op de voorkant zijn het zwijgen opgelegd, letterlijk en figuurlijk. Jarenlang durfde ik niet te praten over mijn vaders dood vanwege (onterechte) schaamte. Het schrijven hierover werd een herstellend proces. 

Mijn mening over Tot zwijgen gebracht:

De boekpresentatie van Tot zwijgen gebracht was in Dordrecht en ik was daarbij.

Heerlijke cakejes stonden op ons te wachten, om de boekpresentatie, ondanks het treurige verhaal, toch een feestelijk tintje te geven, want slingers ophangen ging iets te ver.

Het boek is een waar gebeurd verhaal, geschreven in een spannende roman vorm. Het gaat over de moord op Cecile’s vader en het verwerkingsproces, wat heeft geleid tot het schrijven van dit boek.

De cover: Op de voorkant staat een foto van Cecile en haar vader en wat je ziet dat er een afstand tussen de twee is. Cecile vertelt tijdens de boekpresentatie, dat het pas op veel latere leeftijd lukte een band met haar vader op te bouwen, terwijl ze met haar moeder een hele goede band had. Het boek wat ze over haar moeder schreef had dan ook een cover met foto van Cecile dicht tegen haar moeder aan. “Het verdwenen thuis”.

Het boek begint na de proloog bij de begrafenis van een oom van hoofdpersoon Mirna. Een vrouw spreekt Mirna’s broer, Huub, aan over de dood van hun vader. Zij kon vertellen dat hij met messteken om het leven was gebracht. Het ver weg gestopte akelige gevoel komt bij Mirna naar boven, ze voelt de kriebels op haar armen en nek opkomen.

Waarom heeft Mirna het gevoel dat ze schuldig is aan haar vader’s dood, waarom ging ze niet als gewoonlijk uit de kerk bij hem koffie drinken, waarom ging ze die maandag te laat koffie drinken bij hem, waarom heeft ze hem niet gebeld, heeft ze wel de goede flat uitgekozen voor hem, had ze hem kunnen redden !!!

Dingen waar je niets aan kunt veranderen en doen, maar voor Mirna heeft dit haar verwerking tegen gehouden. Gelukkig heeft ze samen met haar man, alles vanaf de moord tot de terechtstelling en de veroordeling van de moordenaar kunnen reconstrueren. Dit om de moord te kunnen verwerken.

Het boekje las ik in één adem uit en was geschokt over de manier waarop de man was vermoord en hoe de moordenaar over zijn daad vertelde in het dossier. Ik was het er ook totaal niet mee eens hoe hij berecht was, maar ja ik ben geen rechtbank.

Ik was verdrietig over de manier waarop Mirna zo lang worstelde met het gevoel van schaamte en dat dit zolang heeft geduurd voor ze er echt over kon praten.

De kerk speelt een heel belangrijke rol in het leven van Mirna en haar man en zo ook in Cecile’s gezin. De namen zijn bijbelse namen met een betekenis en ook de hoofdstukken hebben een Bijbelse openings zin.

Ik heb het verhaal echt even moeten laten bezinken en ben blij dat ik ook bij de boekpresentatie ben geweest en Cecile heb horen praten over het mooie wat dit boek haar gegeven heeft, het verwerken en het niet meer schuldig voelen over de dood van haar vader.

Een waargebeurd verhaal, wat de zaak van Cecile haar leven werd.

Een verhaal dat je onder je huid gaat zitten en je niet gauw meer los laat.

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com

photovisi-download (18)