Recensies·Recensies van Caro

Koen D’haene – Ketters van de Kemmelberg “Een jeugdroman met een boodschap”

Koen D’haene – Ketters van de Kemmelberg

“Een jeugdroman met een geschiedenis boodschap”

 

Iets over de auteur:

Koen D’haene (Wevelgem,1964) schrijft jeugdboeken en romans. Hij is stafmedewerker in een bibliotheek en docent bibliotheekwetenschappen. Hij is redacteur van de publicaties van de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers. In 2016 verscheen ‘IJS’, zijn eerste roman voor volwassenen. In zijn nieuwe historische jeugdroman ‘Ketters van de Kemmelberg’ (2017) reiken werkelijkheid en fantasie elkaar de hand.

(bron blogspot Koen D’haene)

Samenvatting:

Walram luistert met open mond naar de mooie woorden van de preker. Hoe overtuigend klinkt zijn oproep om ten strijde te trekken tegen het bedrog van de priesters. Hij kijkt naar het flikkerende mes in de handen van de beeldenstormers. Als hij met hen op pad trekt, krijgt hij er ook een. Maar thuis beeft moeder van angst voor de bendeleden. En als hij zich bij hen aansluit, zal hij wel nooit het hart van die mooie Jenne veroveren.
Ketters van de Kemmelberg speelt zich af in de waanzinnige 16de eeuw in Vlaanderen. De twist tussen katholieken en protestanten verscheurt het leven van eenvoudige mensen. De angst voor de ketters is even groot als die voor de verklikkers van de Spaanse inquisitie.
Koen D’haene schreef een boeiende historische roman waarin werkelijkheid en fantasie elkaar de hand reiken. Tegelijk schetst hij een beeld van jonge mensen die in een gevaarlijke tijd volwassen worden.

Mijn leeservaring:

Dit is het tweede boek dat ik mocht recenseren van auteur Koen D’haene. Als eerste was dat ‘IJS’ een misdaadroman uitgegeven bij LetterRijn in 2016 en nu stuurde Koen mij zijn boek “Ketters van de Kemmelberg’ uit 2017,  toe om te recenseren. Een jeugdboek.

Een dubbel gevoel bij de cover. Mooi lettertype, maar het plaatje, nee ik zou het niet gauw oppakken, maar toch na het lezen begrijp ik het plaatje.

Het verhaal begint met een rijtje jaartallen en datums. De jaartallen en datums zijn de hoofd stukken die weer onderverdeeld zijn in kleiner hoofdstukken door middel van cijfers. Korte hoofdstukken, die fijn lezen en je iedere keer aansporen om nog een hoofdstuk te lezen.

Een heftige tijd was het. De Calvinisten rukken op en proberen de Roomsen te verslaan. Wat eerst nog een redelijk onschuldige opstand was, liep al gauw uit in een bloedige oorlog. De terechtstellingen op het plein, deden bij mij de rillingen over mijn lijf lopen, wat waren de mensen in die tijd barbaars. Het levend radbraken, levend verbrand worden en het afsnijden van oren, te gek voor woorden. Alles heeft Koen uit historische kronieken gehaald, dus het is niet verzonnen.

“….Ze noemden ons geuzen. Bedelaars! Jullie moeten van dat scheldwoord een eretitel maken.

Jullie zijn jong en sterk.

En de beeldenstormers zijn vastberaden kerels.

Jullie moeten ons verlossen van het katholieke juk.

Geef de paapsen er maar eens goed van langs.

Vive le geus!”

Het leven van Walram, zijn moeder en zusje is hard, ze moeten hard werken voor een beetje eten en hebben altijd honger. Toch hebben ze ook lol. Tijdens het pinksterbloemfeest gaan Walram en zijn zusje aan de boemel, zo vergeten ze hun zorgen. Wat me wel op viel is dat Walram wordt mee gelokt in het geweld. Eigenlijk is hij wel een meeloper. Wil hij eerst nog gewoon samen met de beeldenstormers de kerkenzuiveren, maar wanneer de godsdiensttwisten heviger en bloediger worden kan hij eigenlijk niet meer terug. Zijn leven is nergens meer veilig. Hoe red Walram het vege lijf en meteen dat van zijn moeder en zusje?

Walram gelooft in de nieuwe leer van de hervormers,

maar het hardvochtige optreden van de beeldenstormers

bezorgt hem slapeloze nachten.

Een heerlijk boek om te lezen met meteen een geschiedenis les erin. Ik denk een mustread voor het voortgezet onderwijs, maar ook zeer zeker voor de volwassenen die van geschiedenis houden.

Wil je meer weten over Koen D’haene kijk dan op zijn blogspot.

http://koendhaeneschrijft.blogspot.nl/2016/04/blog-post.html

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (5)