Recensies·Recensies van Moon

Rosia Montana – Raymond Rombout “Beeldend en zeer goed opgebouwd. Een favoriet”

Rosia Montana – Raymond Rombout

“Door de manier waarop hij een verhaal neerzet met zijn beeldende beschrijving maakt deze Vlaamse schrijver bij mij zeer favoriet “

5a166490caee39.07905234

Wikipedia; Roşia Montană

De campagne tegen mijnen in Roşia Montană was een van de grootste campagnes over een niet-politieke oorzaak in de afgelopen 20 jaar in Roemenië. Een overvloed aan organisaties sprak zich uit tegen het project, van Greenpeace tot de Roemeense Academie . Na een reeks landelijke protesten in het najaar van 2013 verwierp de Kamer van Afgevaardigden het project uiteindelijk op 3 juni 2014. [4] Bovendien is Roşia Montană geclassificeerd als een historische site van nationaal belang, op bevel van het ministerie van Cultuur uitgegeven op 30 december 2015. [5] Zo is industriële activiteit in het gebied verboden.

De achterflap

 Een Arturo Dias misdaadverhaal
Het detectivebureau dat Arturo Dias samen met zijn dochter startte in Mechelen komt niet van de grond. Klanten staan niet bepaald aan te schuiven. Arturo verveelt zich te pletter in een stad die zwoegt onder de hitte van juni.
Dan krijgt Dias Asia over de vloer. Zij is de enigmatische echtgenote van Henri De Vries, verkoopdirecteur van Trynaco, multinational uit Blaasbroek. Hoewel Arturo uitdrukkelijk echtscheidingen afwijst, overtuigt Asia hem onderzoek te doen naar haar echtgenoot.
Dezelfde dag wordt Arturo benaderd door Mario Geefs, advocaat uit Hombeek. Hij kan een onderzoeker gebruiken in een zaak tegen datzelfde Trynaco, aangeklaagd door Malecan, een vereniging voor slachtoffers van asbestose.
Arturo infiltreert in het veiligheidsteam van Trynaco. Hij wordt betrapt, maar belandt tot zijn grote verrassing in Roemenië, waar hij betrokken geraakt bij het ecologisch drama van Rosià Montana, waar alweer Trynaco voor verantwoordelijk is.
Blaasbroek blijkt een dictatoriale miniatuurstaat, waar gemeente en bedrijf elkaar bevoordelen, ten koste van de bewoners. Rosià Montana valt ten prooi aan de Barià, de plaatselijke maffia, die de bevolking schaamteloos chanteert.
In dit verhaal waarin niets is wat het lijkt, neemt Arturo Dias het tegen vele tegenstanders tegelijk op. Is Henri De Vries de boosdoener die hij lijkt? Wat zijn de geheimen van Trynaco? Welke vuile rol speelt de Barià?
Meer dan ooit moeten Arturo en zijn dochter Sara de handen in elkaar slaan. 

Mijn Leeservaring

“Is er dan toch een God in de hemel? Hoe diep kan je dromen op klaarlichte dag?

Een grafisch goed in elkaar gezette afbeelding bevat de cover van Rosia Montana, of hij echt aantrekkelijk is”, daar heb ik mijn twijfels bij maar de mysterieuze uitstraling maakt mij nieuwsgierig.

Het verhaal neemt je mee naar Mechelen en Roemenië, dit beschrijft Raymond Rombout zeer gedetailleerd waardoor de beelden als vanzelf op je netvlies verschijnen. Het verhaal is goed opgebouwd en doordat het berust op een actueel probleem heeft is verhaal indrukwekkend. Het laat je nadenken over de gevolgen van asbest en de “criminele” afwikkelingen van deze gevolgen. Ook al is Rosia Montana een fictief verhaal, dit komt niet uit de lucht vallen, Raymond Rombout heeft dit naar mijns inziens verwerkt in een spannend, goed in elkaar gestoken verhaal. Wat van af het begin tot het einde je aandacht weet vast te houden.

Wanneer je al meerdere boeken van Raymond Rombout hebt gelezen, ben je gewend aan zijn schrijfstijl. Zonder gene beschrijft hij alles, zo komen er dan ook in Rosia Montana een pittig portie seksueel getinte uitspraken naar voren. Zeker niet schokkend, maar voor sommige wellicht even wennen. In de context van het verhaal geeft het juiste een extra dimensie.

Rosia Montanta is voor mij een verhaal waar ik met heel veel plezier van heb genoten. Raymond Rombout heeft mij weer doen verbazen, de manier waarop hij een verhaal neerzet met zijn beeldende beschrijving maakt deze Vlaamse schrijver bij mij zeer favoriet

Lieve Leesgroet Moon

 

  • Spanning 4 ****
  • Schrijfstijl 5 *****
  • Opbouw 4 ****
  • Originaliteit 5 *****
  • Leesplezier 4 ****
  • Plot 3 ***

photovisi-download (16)