Recensies·Recensies van Moon

Ziva – John Winkel “Dit verhaal heeft een pittig staartje.”

Ziva – John Winkel

“Soms in tweestrijd maar….dit verhaal heeft een pittig staartje.”

  • Auteur: John Winkel
  • Uitgever: Letterrijn
  • Nederlandstalig 
  • 340 pagina’s 
  • 9789491875496 
  • maart 2018

De Achterflap

9200000087768221Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang. Corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties zijn aan de orde van de dag in de wereld die ze steeds verder weet bloot te leggen.
Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst.
Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling.
Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico’s die tot levensbedreigende gevolgen leiden.

Mijn Leeservaring

Zou het waar zijn dat zijn collega`s fraude plegen, met de aanbouw het nieuwe stadhuis? Evert, probeert de waarheid te achterhalen, hij neemt onderzoekjournaliste Ziva Berkowitz in vertrouwen en samen proberen ze de onderste steen boven te krijgen.

Een cover waar ik niet heel opgetogen van word, Hij zou niet meteen mijn aandacht trekken, verandert al snel in een verhaal dat mij wel enthousiast maakt. Korte vlot geschreven hoofdstukken, maakt het lezen erg aangenaam. Toch heb ik in het begin moeite met bepaalde scenario`s in het verhaal, ik mis bepaalde aansluiting, terugkoppeling naar eerdere gebeurtenissen. Jammer, want er zit een goed uitgewerkt thema achter. De bouwfraude, waarschijnlijk komt dit veel vaker voor, meer dan wij, leken kunnen weten. John Winkel weet dit in een heel ander licht te zetten. Interessant. En vooral de manier waarop het in Ziva zijn vormen aan neemt. Het boek bestaat uit meerdere delen, gaandeweg het verhaal vordert, vallen de gemiste puzzelstukjes in elkaar en krijg je toch een beter beeld van het verhaal.

Winkel weet de spanning langzaam op te laten lopen en weet de lezer aan het einde nog flink te verrassen. Dit verhaal heeft een pittig staartje.

Ondanks de voor mij missende puzzelstukjes, ben ik onder de indruk. Het onderwerp in samenhang met het staartje en de korte vlotlezende hoofdstukken weten mij toch aangenaam te verrassen.

Een debuut wat wellicht iets meer had mogen bij geschaafd maar zeker niet onverdienstelijk, nieuwsgierig naar meer van deze schrijver.

Lieve leesgroet Moon

Koop bij bol.com

photovisi-download (64)

Een gedachte over “Ziva – John Winkel “Dit verhaal heeft een pittig staartje.”

Reacties zijn gesloten.