Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met …; Elsbeth de Jager

Mustreads or Not gesprek met Elsbeth de Jager

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Elsbeth de Jager ?

Ik ben echtgenote, moeder van twee volwassen kinderen en oma (en gek op mijn driejarige kleinzoon 😊. ). Qua werk ben ik voornamelijk bezig met letters: vertalen, schrijven en lesgeven (Duits, NT2 en Creatief Schrijven). Mijn grootste hobby is lezen en daarnaast ben ik liefhebber van paarden en honden. Dol op de Noordzee, houd van muziek en kijk elke dag uit naar de post 😉.

photovisi-download

 

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Nee, ik heb het niet altijd gedaan. Op school vond ik de verplichte opstellen leuk, maar ik had nooit de ambitie om schrijfster te worden. Ik was ook geen kind dat vaak verhaaltjes schreef of iemand die een dagboek bijhield. Het enige wat ik wel veel deed als puber, was lange brieven schrijven. Ik had altijd veel ‘penvriendinnen’. Ik ben in 2008 begonnen met gedichten schrijven, daarna volgden columns, onder meer voor De Pers, en korte verhalen. Mijn eerste kinderboek kwam in 2012 uit en toen is het eigenlijk pas echt begonnen.

 images

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik heb altijd heel veel gelezen. Toen ik een jaar of tien was, hield ik erg van de meisjesseries van Anneke Bloemen. Mijn dochter heet dan ook ‘Merel’ naar de serie over Merel van Haeghe. Ik las eigenlijk alles, behalve stripboeken. Dat heb ik nooit leuk gevonden en vind ik nog steeds niet leuk. Op de middelbare school vond ik ‘Oorlog zonder vrienden’ van Evert Hartman erg mooi en ‘Het meisje met het rode haar’ van Teun de Vries. Oh ja, en ‘Joop ter Heul’, lekker ouderwets, maar zo grappig! Boeken die ik mooi vind, lees ik vaak meerdere keren.

 

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

Ja, lastig, want hier komen voornamelijk Duitse schrijvers bij me op: Erich Kästner, Max Frisch en Hermann Hesse. En wat luchtiger: Gaby Hauptmann en Marc Levy vind ik ook leuk. Ik zie deze schrijvers niet als voorbeelden, maar als ik toch zó kon schrijven …

photovisi-download (1)

 

 • Wat voor boeken heb je in je kast staan en wat is een aanrader “Welk boek moet je gelezen hebben?” en waarom?

Op dit moment staat er niks in mijn boekenkast omdat ik overmorgen ga verhuizen. Het is akelig kaal nu … Ik heb normaal twee kasten met Duitse boeken, twee met Nederlandse, een klein kastje met Engels en een kast met gedichten. Ik lees veel romans over de Tweede Wereldoorlog, romans die zich afspelen in het Midden Oosten en ik lees natuurlijk veel over de vluchtelingencrisis, maar ik kan ook genieten van psychologische romans. De Shopaholic-reeks vind ik trouwens ook superleuk, het hoeft niet altijd even literair te zijn van mij.

photovisi-download (2)

 • Welk boek moet je gelezen hebben:

Ik vind het boek ‘Stiller’ van Max Frisch al geweldig sinds ik het als zeventienjarige las (ik weet niet hoe de Nederlandse vertaling is). Het thema ‘Jij bent zo, want ik vind dat jij zo bent’, het feit dat je aan een beeld moet voldoen dat mensen van je gemaakt hebben … Dat je niet jezelf mag zijn of mag veranderen, maar moet blijven hoe anderen denken dat je bent … Het is zo knap psychologisch uitgewerkt. 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Ik werk fulltime, dus dat is moeilijk te zeggen. Het hangt er voornamelijk vanaf hoeveel tijd ik aan het schrijven kan besteden. Soms ligt een idee heel lang te ‘rijpen’ en komt het verhaal er uiteindelijk vrij vlot uit. Zo ben ik nu met een Young Adult bezig waarvoor ik het idee al in 2008 had. Maar al schrijvend ontwikkelt het verhaal zich nu heel anders dan ik het in 2008 had bedacht, wat ik ook wel weer leuk vind. Ik vind goede research belangrijk en ook erg leuk. Het liefst schrijf ik over dingen waar ik zelf of via via op één of andere manier bij betrokken ben en over plaatsen waar ik ben geweest. Als dat niet kan, lees ik veel over zo’n land en kijk goed naar afbeeldingen op Google. Ik moet me goed kunnen inleven voordat ik goed over kan schrijven.

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

De ander in zijn of haar waarde laten. Het is toch te gek dat we aan van alles moeten voldoen en daardoor onszelf soms dreigen te verliezen?!

 

 • Je schrijft meerdere genres, maar waar ligt je hart het meeste?

Ik wil mensen raken, ik wil dat mijn boeken iets met ze doen. Ik hoop dat dat met ‘Chaos’ gebeurt. Nadat ‘Hoe bedoel je?’ was verschenen, heb ik ook reacties gekregen van kinderen die zich in het verhaal herkenden en zich daardoor gesteund voelden. En toen Esther en ik de eerste keer op reis gingen met ‘Jamil & Jamila’ dacht ik: ‘Al wordt er maar één kindje gelukkig van het boek, dan is mijn missie geslaagd.’ En toen zagen we tijdens al onze reizen al die stralende gezichtjes. Dat maakt me gelukkig.  

 • Jouw boeken zijn ondergebracht bij meerdere uitgeverijen, is dit goed te combineren of zou je het liefst gewoon bij één uitgeverij zijn?

Tot nu toe ben ik helemaal tevreden. Ik heb het gevoel dat elk boek precies is ondergebracht waar het het best tot zijn recht komt.

 •  Chaos je allernieuwste boek, ziet de 20ste juni het “levenslicht”, kun je een klein stukje vertellen over het boek, niet wat op de achterflap staat maar iets anders?

Chaos is ontstaan na het schrijven van mijn kinderboek ‘Hoe bedoel je?’ De moeder van de hoofdpersonage uit dat boek liet me niet meer los, ik bleef maar met haar bezig. Wat voelt ze? Hoe gaat het verder met haar? Zij is de Lara uit Chaos geworden.  

download (30)

 • Wat is het grote verschil in schrijven tussen een jeugdboek en een roman en wat is makkelijker of fijner?

Chaos is voor mij het eerste boek met meer dan 55.000 woorden. Dat was heel nieuw voor mij. Ik moest echt goed opletten en vaak herlezen of alles qua feiten nog klopte. Bij mijn kinderboeken is de tijdsspanne waarin het verhaal zich afspeelt veel korter, dus het gevaar dat je bv iemand in de winter in een rokje zonder jas buiten laat spelen is veel kleiner. Ik weet nog niet wat ik leuker vind om te schrijven. Op dit moment ben ik met twee romans bezig (de Young Adult waar ik al even over vertelde en een roman die ik samen met Esther van der Ham schrijf) en daar heb ik heel veel plezier in.

 

 • Wat heeft de cover van Chaos voor betekenis voor jou, heb je hem zelf mee bedacht of zie je het pas als het boek gedrukt is en je hem in handen krijgt?

Ik mocht van Olga (Tinteling Romance) ideeën aandragen. Ik houd erg van silhouetten op een kaft en die zijn er gekomen! Ik vind silhouetten fijn omdat ik als lezer dan zelf kan invullen hoe de personages er ongeveer uitzien. En  de chaotische letters van de titel zijn fantastisch!

 • Wat raad je je beginnende schrijvers aan? Heb je tips en tricks om een boek te schrijven hoe is jouw pad naar schrijfster verlopen?

Ik ben klein begonnen, voor mij was dat lekker overzichtelijk: een gedicht, een column, een kort verhaal. Lezen, herlezen, voor het eerst aan een ander laten lezen. Meedoen aan schrijfwedstrijden. Ik ben bij schrijfweekends geweest. Daar heb ik veel aan gehad en ik leerde daar ook mensen kennen met dezelfde liefde voor schrijven. Dat stimuleert. Verder is het vooral een kwestie van doorzetten, er veel tijd in steken, en altijd weer bereid zijn om opnieuw te beginnen als je denkt dat je klaar bent 😊 

download (31)

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik hecht zeker waarde aan de kracht van de Social media. Het zijn tenslotte media die over het algemeen het meest gelezen worden. En dat wil ik natuurlijk met Chaos bereiken: dat het gelezen wordt. Dus moet het bekend zijn dat het boek er is. Als er door jullie aandacht aan mijn roman wordt besteed, ben ik daarom heel blij.

 • Heb je nog iets dat je met ons wilt delen iets wat we het niet aan je hebben gevaagd?

Nee, eigenlijk niet. Ik vond het leuke vragen en heb ze met plezier beantwoord. En nu maar hopen dat jullie genieten van het lezen van Chaos!

photovisi-download (3)