Recensies·Recensies van Moon

Uitgebroed – Pat Craenbroek “Een debuut om trots op te zijn.”

Uitgebroed – Pat Craenbroek

“Een mooi debuut, welke mij nieuwsgierig maakt naar meer van de schrijfster. Sterk gedetailleerd, dit trekt het boek de diepte in. Chapeau.”

  • Uitgever: Paris Books
  • Nederlandstalig
  • Paperback 
  • 9789492883230 
  • juni 2018 
  • 330 pagina’s

 

9200000093846873

De Achterflap

Verteerd door pijn en verdriet besluit Lilith van Winckel om zichzelf voor een aankomende trein te gooien. Er wordt om haar getreurd, maar niemand in haar omgeving is echt verbaasd. Nadien gaat het leven voor haar familie en vrienden verder. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft uitgebroed.

Mijn leeservaring

Pat Craenbroek schrijft met Uitgebroed haar debuut, heel nieuwsgierig ben ik hiernaar want debutante, ik ben er dol op! De Vlaamse gerechtsarts heeft in haar vrije uurtjes geschreven aan dit debuut, hiermee is zij de drang om te schrijven gevolgd en is haar droom werkelijkheid geworden een eigen boek!

Lilith Van Winckel heeft het zwaar te verduren, zo zwaar dat ze besluit dat zelfmoord de enige uitweg is. Zal zij haar rust vinden? Of blijft deze daad haar achtervolgen…?

Zal ze gemist worden of heeft haar omgeving vrede met haar “dood”?

Het verhaal begint mysterieus, een proloog wat ogenschijnlijk niets met het eerste deel te maken heeft, zal je nieuwsgierig maken, een goed begin. Geen idee wat er komen gaat! In het begin van het boek zijn er veel personages waar je kennis mee maakt, hebben ze iets met elkaar te maken? Hierover blijf je lang in het ongewisse, wat maakt dat je wat zoekende bent in het begin, het verhaal trekt wel maar vergt wat geduld. De mysterieuze sfeer welke om de personages hangt, geeft het verhaal kracht en trekt je door het begin heen.

“Een zomer die best mooi had kunnen zijn. Zo eentje die luidkeels wordt bezongen in het mooiste liedje en ergens in mei begint, met warme dagen en tropische pieken midden juni.”

Pat Craenbroek zelf gerechtsarts van beroep, weet haar kennis goed te gebruiken, de details, zijn uitgebreid beschreven. Heerlijk. Je zal langzaam het boek ingetrokken worden, het verhaal komt voorzichtig op gang, waardoor de spanning geleidelijk oploopt en er puzzelstukjes op zijn plaats zullen vallen. Wanneer je denkt waar gaat dit allemaal heen, dan komt het verhaal zeer goed op gang! Vanaf dan, zit je in een stroomversnelling en veranderd de gehele sfeer, van oplopend naar onheilspellend. In de laatste delen van het boek zal je merken dat stoppen een No Go is, je wordt meegezogen naar de plot. Welke je zal verrassen.

Pat Craenbroek heeft in deze psychologische thriller de personages zeer sterk neergezet, aan de ene kant weet je wel welke kant het op gaat, maar meerdere malen geeft de schrijfster een onverwachte wending aan.

“En dan is de dood, die ik al zo goed en zo lang ken, weer een stapje dichterbij.”

Had ik in het begin een beetje moeite met de traag oplopende verhaallijn, Pat heeft dat aan het einde meer dan ruimschoots goed gemaakt. Dit debuut vraagt om meer, de gedetailleerde beschrijvingen, het sterke psychologische karakter, maar zeker ook de mooie opbouw van de zinnen maken het verhaal meer dan aantrekkelijk.

Lieve leesgroet Moon

Koop bij bol.com
photovisi-download (60)