In gesprek met...; Onze Facebook vrienden

Mustreads or Not in gesprek met…; Lineke Breukel #ingesprekmetonzeleden

Mustreads or Not in gesprek met..

  • We willen je graag leren kennen, kun je kort vertellen wie je bent?

Ik heet Lineke Breukel, schrijver van fictie en non-fictie.
Sinds 2012 woon ik in Zweden, samen met mijn man en zoon (en onze Border Collie Indy).
Ik word op 3 augustus 57 jaar (ben dus een leeuw).

photovisi-download (41).jpg

  • Sinds wanneer ben je verslaafd aan lezen?

Ik ben niet altijd verslaafd geweest aan lezen. Ik was er wel gek op, maar als kind was ik veel te onrustig om in een hoekje stil te gaan zitten. Mij vond je meestal buiten, samen met mijn vriendjes. Ik kom uit een schrijversnest en kreeg vaak de manuscripten onder mijn neus van mijn oom (Paul Nowee, Arendsoogserie). Dat intrigeerde mij wel. Zijn boeken las ik in een avond uit.

  • Welk boek ligt bij jou boven op je leesstapel???

De nieuwste van Dan Brown heb ik op mijn wensenlijstje, maar ik heb er helaas geen tijd voor.9200000093683223

  • Beschrijf eens kort welke boeken je graag leest en waarom?

Boeken die spannend zijn met veel plottwists spreken mij aan. Ik houd van post apocalyptic plots, als het niet teveel op SF gaat lijken en ik houd van psychologische thrillers.

Lineke (3)
Voor mij moet een verhaal onderhoudend zijn, mij meenemen in de wereld die beschreven wordt. Ik heb er een hekel aan wanneer ik mezelf moet dwingen om ‘bij de les’ te blijven. Zo’n boek verdwijnt uit mijn huis.

  • Welk boek uit je jeugd kun je je nog heel goed herinneren? Wat is je mooiste herinnering hieraan?Lineke (7)

De day of the triffids vind ik nog steeds een gaaf boek. Het is het eerste boek voor volwassenen dat ik las (bovendien in het Engels). Het concept sprak en spreekt mij nog steeds aan. Mysterie, spanning en in dit geval science fiction.

  • Wanneer jij een Boekkarakter zou mogen zijn, wie zou je dan willen zijn en waarom?

Ik kan zo in de huid kruipen van mijn eigen karakters. Nicole in Vluchtspel en Eva-Lin in IJsblauw. Ik zou overigens kiezen voor Eva-Lin omdat zij veel minder in de slachtofferrol zit. De strijdbaarheid en emotionele kwetsbaarheid horen ook bij mij, maar voor mij is het duidelijk dat ik mijzelf in mijn karakters terugvind. Ik kan niet anders dan een stukje van mezelf geven wanneer ik iemand beschrijf in mijn boeken.photovisi-download (40)

  • Met welke schrijver of schrijfster wil je wel een uurtje kletsen en waarom juist hem of haar? Wat zou je hem of haar als eerste vragen?

Ik zou weleens met Dean Koontz willen praten of met Stephen King. Gewoon over hun beleving bij het schrijven van manuscripten. Mijn eerste vraag zou dan ook zijn hoe zij een plot bouwen. Ik heb daar namelijk mijn heel persoonlijke manier voor.

photovisi-download (15)

  • Wanneer we jou een boekenbon van 100 euro geven welke boeken koop je meteen? En natuurlijk waarom juist die?

Dat vind ik moeilijk. Ik moet bekennen dat ik niet zo bijhoud welke boeken er van andere schrijvers verschijnen. Ik mis er domweg de tijd voor en ik wil het liefste gewoon schrijven in plaats van lezen.

  • Welk boek zou jij graag verfilmd zien worden en welke bekende acteurs zie jij dan graag de hoofdpersonen spelen in de film?

 Het zou fantastisch zijn wanneer het eerste deel van de Vluchtspel trilogie (Broederschap van de Jacht) verfilmd zou worden. Omdat ik al een tijd in Zweden woon, heb ik niet zo’n overzicht over de nu werkende jonge actrices.

photovisi-download (18)

 

  • Als je zelf een boek zou mogen schrijven, waar zou het over gaan?

Hahaha… leuke vraag!

photovisi-download (39)

photovisi-download (24)