Leesclub·Recensies

Confrontatie – Esther van der Ham #Leesclub Marjo Jacobs deelt haar mening

Confrontatie – Esther van der Ham

Het is nooit te laat.

 

Annabel fladderde als een vlinder door het leven, tot dat ene moment in Spanje, waarop het te veel werd.

download (1)

Confrontatie. Het is nooit te laat.

Esther van der Ham blinkt uit in het karakteriseren van haar personages. De hoofdpersoon Annabel is bijzonder goed neergezet. De traumatische gebeurtenis van Annabel in Spanje had vervelende gevolgen en daaruit vloeiden foutieve beslissingen. Annabel raakt ongewenst zwanger. Aanvankelijk wil ze haar kindje niet. Pas als ze de baby in haar buik voelt bewegen, gaat ze van haar kindje in wording houden. Door foute vrienden komt ze in aanraking met drugs en raakt verslaafd.

Haar drugs moet ze in natura betalen door verplicht seks met vreemde mannen te hebben. Ze vraagt aan haar vriend Dion of de drugs geen kwaad kunnen voor haar baby. Aangezien ze haar vriend en drugsleverancier volledig vertrouwt, gelooft Annabel dat haar drugsgebruik geen nadelige gevolgen voor haar baby heeft.

Je beleeft het verhaal van begin tot eind en het liefst zou je in de schoenen van haar moeder Emma willen stappen om Annabel weg te halen van de foute vrienden en verkeerde middelen. Annabel heeft haar verslaving aanvankelijk goed weten te verbloemen voor haar naasten. Annabel is zodanig als personage neergezet dat ik sympathie voor haar voel.

Ik ging helemaal in het verhaal op en kon het boek nauwelijks weg leggen. Ik was reuze benieuwd naar de afloop. Het boek eindigde met een vleugje romantiek. Ik hoop dat er een vervolg op dit boek komt. Het lijkt me dat Annabel en de goochelaar goed bij elkaar passen.

Ik heb enorm van Confrontatie genoten. Thema’s zoals: vertrouwen, veiligheid, verslaving, machtsmisbruik en eenzaamheid kwamen aan bod. Je beleefde het boek zelf als het ware mee als een personage.

Lieve leesgroet Marjo Jacobs