In gesprek met...; Onze Facebook vrienden

Mustreads or Not in gesprek met…; Heleen Engwerda #ingesprekemetonzeleden

Mustreads or Not in gesprek met…; Heleen Engwerda

  • We willen je graag leren kennen, kun je kort vertellen wie je bent?

Ik ben Heleen Engwerda, 37 jaar en kom uit Leeuwarden. Ik woon samen met Sjoerd en onze dochter van 8 en zoon van 6. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer. Ik ben notulist, tekstschrijver en (eind)redacteur/corrector. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken, want ik ben dol op lezen en erg goed in taal.

photovisi-download (89)

  • Sinds wanneer ben je verslaafd aan lezen?

Eh… Zolang als ik me kan heugen lees ik al. Sowieso vanaf groep 2 lees ik zelf al veel boeken. Daarvoor zal mijn moeder wel veel voorgelezen hebben 😊 Zij las (en leest) ook altijd, dus ik heb het goede voorbeeld gehad.

  • Welk boek ligt bij jou boven op je leesstapel???

Leesstapel… Inmiddels is de stapel zo groot geworden dat ik een (2e) kast heb moeten aanschaffen voor mijn NTL-stapel. Op dit moment ben ik bezig in 2 boeken: Onder correctoren van Fred Baggen en op mijn iPad lees ik Flirten met de playboy van Natasha Madison.

photovisi-download (90)

  • Beschrijf eens kort welke boeken je graag leest en waarom?

Ik heb een hele brede smaak. Ik lees graag Scandinavische thrillers, vooral omdat ik de sfeer zo goed beschreven vind. De sfeer van de natuur, de cultuur, de mensen in Scandinavië… alles gewoon. Het voelt een beetje als thuiskomen. Ik ben een echte Noorwegen-fan, dat verklaart mijn gevoel waarschijnlijk wel.

dini (23)
Daarnaast lees ik romans, feelgood, Young en New Adult, maar ook non-fictie. Het is eigenlijk maar net waar ik op dat moment zin in heb. Maar hoofdzakelijk zijn het toch echt de (Scandinavische) thrillers.

  • Welk boek uit je jeugd kun je je nog heel goed herinneren? Wat is je mooiste herinnering hieraan?

Op de Bibelebontse Berg. Geen idee van wie het is, maar het is zo’n dun papieren prentenboekje met een verhaal op rijm. Dit moet het boek geweest zijn dat ik in groep 2 las, toen ik mezelf net had leren lezen. Ik was in die tijd vaak ziek doordat ik vaak bloedarmoede had en als ik dan weer eens uitgeteld op de bank lag, las ik dit boekje. Ik heb het nog, al valt het inmiddels bijna van ellende uit elkaar. Het is echt stukgelezen. 

dini (25)

  • Wanneer jij een Boekkarakter zou mogen zijn, wie zou je dan willen zijn en waarom?

Dat is een hele moeilijke vraag! Ik kan heerlijk wegzwijmelen bij die feelgood verhalen van het meisje dat door een knappe, slimme vent veroverd wordt, maar ik zou ook wel eens zo’n rechercheur willen zijn in een thriller… Ik heb niet echt één favoriet boekkarakter.

  • Met welke schrijver of schrijfster wil je wel een uurtje kletsen en waarom juist hem of haar? Wat zou je hem of haar als eerste vragen?

Ook dat is lastig. Een aantal van mijn favoriete schrijvers heb ik al mogen ontmoeten, zoals Camilla Läckberg, Esther Verhoef en Nicci French. En wat al in de planning staat is een gesprek met Kate Paris! Ik wil haar vooral vragen hoe het was om in Noorwegen te wonen, hahaha. En of deze periode ook in haar boeken gaat terugkomen. En nog veel meer natuurlijk!

photovisi-download (91)

  • Wanneer we jou een boekenbon van 100 euro geven welke boeken koop je meteen? En natuurlijk waarom juist die?

Jullie weten wel lastige vragen te stellen hoor! Zou je me dit volgende week vragen, dan krijg je waarschijnlijk weer een heel ander antwoord… Nu zou ik de 2 ontbrekende delen van de Calendar girl-serie van Audrey Carlan kopen en alle boeken die Evert Hartman ooit geschreven heeft. Maar ja, dan wil ik eigenlijk ook die van Thea Beckman. Want hoewel ik veel goede herinneringen aan de Bibelbontse berg heb, deze twee schrijvers hebben mij echt meegezogen in de wondere wereld van boeken. Ik zou mijn kinderen daar ook graag mee laten kennismaken als ze zover zijn.

photovisi-download (92)

  • Welk boek zou jij graag verfilmd zien worden en welke bekende acteurs zie jij dan graag de hoofdpersonen spelen in de film?

 Daar hou ik me dus niet echt mee bezig. Vaak zijn de boekverfilmingen niet wat je voor ogen had. En als ik lees, heb ik niet een beeld van een bepaalde acteur of actrice voor ogen bij de personages. Dus sorry, deze laat ik open…

  • Als je zelf een boek zou mogen schrijven, waar zou het over gaan?

Ik twijfel nog tussen een thriller of een roman. Ik zou er al mijn eigen ervaringen/problemen/wensen in verwerken, enorm uitvergroot natuurlijk. Zo’n ideaalwereld die wel waargebeurd kan zijn. Wie weet komt het verhaal er ooit. Ik moet er maar eens tijd voor gaan inplannen 😉dini (30)

photovisi-download (24)