Recensies

‘Schaduw van de vos’ – Julie Kagawa “Het verhaal had mij helemaal in zijn greep”#Elsa

‘Schaduw van de vos’ – Julie Kagawa

“Gelijk vanaf het eerste hoofdstuk had het verhaal mij in zijn greep” of “De toon voor een spannende fantasy, waarin bloederige taferelen niet geschuwd worden, is gezet en zorgt er gelijk voor dat ik door wilde blijven lezen.”

 • Auteur: Julie Kagawa
 • Uitgever: HarperCollins Young Adult
 • Nederlandstalig
 • Paperback
 • 9789402731903
 • oktober 2018
 • 416 pagina’s

Achterflap

9200000095055859

Eens in de duizend jaar krijgt iemand de kans de grote Kamidraak aan te roepen en een wens doen. Maar dat kan alleen als je in het bezit bent van een geheimzinnige eeuwenoude perkamentrol. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn eropuit om de rol in handen te krijgen…

Yumeko is een meisje met een gevaarlijk geheim. Ze is een shapeshifter, iemand die van gedaante kan verwisselen, iets wat niemand mag weten. In de tempel waar ze is opgegroeid, is ze veilig, tot de tempel op een dag in brand wordt gestoken en alle bewoners in de vlammen omkomen. Behalve Yumeko. Zij kan nog net op tijd ontsnappen, mét de grootste schat van de tempel: een stuk van de eeuwenoude perkamentrol. Yumeko weet nu wat haar te doen staat. Tegen iedere prijs moet ze de rol in veiligheid brengen, zelfs als ze daarvoor haar leven op het spel moet zetten.

Mijn leeservaring

Gelijk vanaf het eerste hoofdstuk had het verhaal mij in zijn greep. De toon voor een spannende fantasy, waarin bloederige taferelen niet geschuwd worden, is gezet en zorgt er gelijk voor dat ik door wilde blijven lezen. De schrijfstijl van Julie Kagawa is van een sterk niveau waardoor de geschreven woorden gemakkelijk beelden vormden in mijn hoofd tijdens het lezen.

“Het schijnsel van de maan vormde een zilveren halo om hem heen. Zijn wijde gewaad was vlekkeloos wit en afgezet met rood en zwart, zonder een patroon, een markering of een familiewapen waaraan ik hem kon identificeren.”

Wel is het zo hier en daar doorspekt van Japanse bewoording en niet iedereen is daar van gecharmeerd heb ik van anderen begrepen. Maar ik moet zeggen dat ik het heerlijk vond, echt een toevoeging aan het verhaal en aan de omgevingsbeleving waarin de hoofdkarakters zich bevinden. Ook bevind zich achterin het boek een verklarende woordenlijst. Dus mocht je tijdens het lezen echt ergens niet uitkomen kan je het altijd opzoeken. Zelf heb ik daar geen gebruik van hoeven maken omdat Kagawa aan de hand van haar zinnen duidelijk maakt wat het daadwerkelijke woord betekend en ik zo gewoon door kon lezen.

“Ik omvatte mijn enige kunai en wierp het mes naar de balustrade.”

Het gehele verhaal ging mij geen moment vervelen. De hoofdstukken worden vanuit verschillende personages verteld, waardoor je het verhaal vanuit diverse kanten volgt.   De daadwerkelijke gebeurtenissen zijn afwisselend en vernieuwend in de verhaallijn. In een rustige vaart ga je als lezer mee op een avontuurlijke tocht vol gevaar maar ook de grappige en liefdevolle momenten ontbreken niet. De karakters voelen als vrienden of juist als vijanden. Wat mij betreft is dit gewoon een enorm tof fantasy verhaal  en alles in dit boek spreekt tot de verbeelding. ‘Schaduw van de vos’ doet verlangen naar een vervolg en laat ik nou net weten dat Julie Kagawa een ster is in boekenseries schrijven.

 • Ik geef dit boek 5 sterren
 • Spanning: 8               
 • Plot: 8      
 • Leesplezier: 10    
 • Schrijfstijl: 8       
 • Originaliteit: 9        
 • Psychologie: 8   

 Lieve leesgroet Elsa Bakker

Koop bij bol.com

photovisi-download (31)