Recensie van Elsa·Recensies

‘Doodgewoon’ – Carla Scheepstra “Sterke karakters in dit YoungAdult Fantasy debuut”#Elsa

‘Doodgewoon’ – Carla Scheepstra

“De kern van het verhaal is goed en origineel bedacht, waardoor het een aantrekkelijk verhaal is voor de beoogde doelgroep.”

 • Auteur: Carla Scheepstra
 • Uitgever: Godijn Publishing
 • Nederlandstalig
 • Paperback
 • 9789492115690
 • Oktober 2018
 • 300 pagina’s

Achterflap

9200000099204435.jpgWat gebeurt er als je overlijdt? Ga je naar een zalig rijk of word je wakker op een koud en kil kerkhof met zombies die zich liever opgestanen noemen? Op een plek waar de dood, die een hein wordt genoemd, een oogje in het zeil houdt en problemen oplost. De hein wordt zorgvuldig gekozen door de opgestanen en krijgt de titel grafmeester.

Destiel is een zeventienjarige jongen die volop van het leven geniet. De laatste dagen gebeuren er vreemde dingen in zijn leven en hij denkt zelfs dat hij een zombie ziet. Wat hij niet weet, is dat hij een gen heeft dat essentieel is om een Hein te worden. Zonder dat hij het merkt, ondergaat hij een transformatie en wordt hij overvallen door vreemde pijnklachten.

Wanneer hij bij een begraafplaats valt met zijn fiets, maakt hij kennis met de opgestane Ramon. Hierdoor gaat er voor hem een nieuwe wereld open en leert hij een kant van zichzelf kennen die hij liever niet had ontmoet.

Ramon heeft een missie en kan Destiel goed gebruiken, maar Destiel wil alles zo snel mogelijk vergeten…

Wie zegt dat de dood het einde is?

Mijn leeservaring

Eind september waren wij (van Mustreads or Not) te gast bij het Boek10 event van Godijn Publishing in Schouwburg ‘Het Park’, Hoorn. Naderhand kregen wij onze recensie-exemplaren mee en voor mij zat daar ‘Doodgewoon’ van Carla Scheepstra bij. Het is een Young Adult Fantasy verhaal en zowel de cover als de achterflaptekst spraken mij op voorhand aan.

De indeling van het boek in 49 hoofdstukken bevalt, zorgt voor overzicht en een vlotte doorloop van het gehele verhaal. De schrijfstijl leest zeer gemakkelijk, voor mijn smaak ietwat te simplistisch. Zo hier en daar vond ik de zinsopbouw of verwoording niet geheel kloppen of zelfs lichtelijk storend. Daarnaast voelde het alsof er een herhaling van gebeurtenissen plaatsvond naar mate het verhaal vorderde. Toch is de kern van het verhaal goed en origineel bedacht waardoor het een aantrekkelijk verhaal is voor de beoogde doelgroep. De hoofdpersonages hebben veel herkenbare karaktereigenschappen en levenservaring. Hierdoor kan je als lezer zijnde met hen meeleven. Persoonlijk vind ik alleen dat het boek meer redactie kan gebruiken en inhoudelijk op het verhaal zelf uitgebreid kan worden zodat de voorspelbaarheid en herhaling van gebeurtenissen verminderd wordt.

 • Spanning: 5
 • Plot: 5          
 • Leesplezier: 6
 • Schrijfstijl: 6
 • Originaliteit: 7
 • Psychologie: 5
 • Ik geef dit boek 2 sterren

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

Koop bij bol.com

photovisi-download (58)