Recensies·Recensies van Caro

De jongen in het graf – Toni Coppers “een ijzersterke Liese Meerhout”

De jongen in het graf – Toni Coppers

“Een ijzersterke Liese Meerhout”

Toni Coppers:

Toni Coppers (Sint-Truiden, 6 september 1961). Vlaams schrijver en scenarist. Coppers werd vooral bekend door zijn serie misdaadromans rond de Antwerpse commissaris Liese Meerhout. Hij debuteerde in 1995 met De Beha van Madonna, brieven van een reiziger, waarin hij literaire reisbrieven schreef aan vrienden en bekenden. In die tijd was Coppers reisjournalist voor Radio 1, en produceerde hij meerdere reisprogramma’s bij de openbare omroep, zoals Gewoonweg, Lopend Vuur en Het Landhuis.

Bron: Wikipedia.

Achterflap:

9200000087012906

Leo Meersman is een van de wreedste seriemoordenaars van de laatste decennia. Hij kreeg in 2002 levenslang voor het misbruiken en vermoorden van zes jongens. Hoofdinspecteur Michel Masson is ervan overtuigd dat het er zeven waren. Hij weet zeker dat ook de vijfarige Arne in handen van Meersman is gevallen. Zijn lichaam is echter nooit gevonden. Zonder lichaam geen bewijs, maar ook geen verwerking voor de familie. Het is een cold case die Masson al een halve carrière bezighoudt en die hem diep in zijn ziel raakt. Op zijn sterfbed vraagt Meersman onverwacht om Masson te zien. Hij wil hem iets vertellen…

 

Mijn mening:

Op de Antwerpse boekenbeurs van 2018 gaf ik mezelf deze Toni Coppers cadeau.

De serie moordenaar Leo Meersman haalt het bloed onder de nagels van hoofdinspecteur Masson vandaan en blijf dan maar eens netjes als iemand dat doet. Iedere keer wordt Meersman naar de gevangenis geroepen omdat Meersman hem iets wil zeggen. Maar steeds keert Masson zonder antwoorden terug. Wanneer Meersman op sterven ligt en Masson voor de zoveelste keer bij hem wordt geroepen, hoopt hij te horen waar het lichaam van de nog altijd verdwenen Arne ligt en hoopt niet dat de moordenaar het geheim mee zijn graf in neemt. Masson is zo zeker van zijn zaak dat Meersman Arne heeft gedood, dat de zoektocht en het vinden van het bewijs, Masson bijna ziek maakt. Wat had ik enorm met die man te doen, die zaak zit zo diep onder de huid van Masson dat zijn werk maar ook zijn privé leven er onder leiden.

Maar dan hebben we natuurlijk ook nog Liese Meerhout, die eigenlijk de hoofdpersonage van de boeken is, maar deze keer iets onder moet doen voor Masson, vind ik. Toch heeft Liese het ook enorm druk en is het best moeilijk te schipperen tussen haar privé leven en haar werk en heeft ze ook nog enorm met Masson te doen. Zeker wanneer er iets gebeurd in het hotel van zijn vriendin en hij zich niet met de zaak mag bemoeien. Wanneer Liese achter het hoe en waarom komt in deze zaak, wordt haar professionaliteit danig op de proef gesteld. Kan Liese haar gevoelens bij deze zaak naar de achtergrond zetten!

Een Liese Meerhout, die voor mij, één van de meest emotionele in de serie is.

Zowel Liese als Masson hebben beide aan het einde van de zaken een dubbel gevoel. Er is een plot dat je kippenvel bezorgt en dat je net als Masson, niet kan geloven.

De Lang Zullen we Lezen.be  prijs, die dit boek “De jongen in het graf”, heeft gewonnen, is dubbel en dwars verdiend.

Lieve leesgroet van Caroline

 Koop bij bol.com