Recensie van Elsa·Recensies

‘Half face’ – Mara Li “De lezer reist mee door Mongolië, #genoten van de beeldende schrijfstijl!”

‘Half face’ – Mara Li

“De personages die onderweg een rol spelen en de omgeving waarin de hoofdpersonages zich bevinden zorgen ervoor dat er bij mij absoluut een groot leesplezier aanwezig was.”

  • Auteur: Mara Li
  • Uitgever: Dutch Venture Publishing
  • Nederlandstalig
  • Paperback
  • 9789492585325
  • februari 2019
  • 250 pagina’s

Achterflap

9200000103008317.jpgJuliette wordt geplaagd door nachtmerries sinds ze ternauwernood een overval op de Valkenburgse Bank heeft overleefd. Ze hoopt echter die nare herinneringen achter zich te laten door in de rechtszaal te getuigen tegen de man die tijdens de overval zoveel mensen van het leven heeft beroofd: de Ierse crimineel die bekend staat onder de naam Half Face.

Wat ze echter niet had kunnen voorzien is dat Half Face overal contacten heeft en er op de dag van de rechtszaak in slaagt te ontsnappen… en haar meeneemt als gijzelaar. Half Face slaat op de vlucht naar de eenzame steppen van Mongolië, waar hij wanhopig op zoek gaat naar verlossing van de schaduwen die hem kwellen. Hij is ervan overtuigd dat een gevaarlijke geest bezit van hem heeft genomen en alleen een machtige sjamaan hem weer menselijk kan maken.

Is Half Face echt bezeten door een demon, of wordt hij belaagd door zijn eigen geest?

Mijn leeservaring

Omdat ik al eerder een boek van Mara Li heb mogen lezen voor Dutch Venture Publishing (DVP) en daar toen erg van genoten heb was ik zeer benieuwd naar haar nieuwste werk. Met ‘Half face’ heeft ze, voor zover ik weet, een standalone verhaal geschreven en is het deze keer een Young Adult thriller.

De flaptekst geeft ook te kennen dat het verhaal zich deels afspeelt in Mongolië, een land wat ik nog niet eerder ben tegenkomen in alle boeken die ik lees en mij dan ook meer dan nieuwsgierig maakte naar hoe dit in het verhaal uit zou pakken.

Ik schreef me dan ook met veel enthousiasme in voor de blogtour van DVP rondom ‘Half face’, het nieuwste boek van Mara Li.

Het verhaal gaat gelijk van start in de rechtbank, geschreven vanuit het ik-personage Juliette. Zij is in het gehele boek het hoofdpersonage en de lezer leest vanuit haar beleving en gedachtegang alle gebeurtenissen. Daardoor is het gemakkelijk om je als lezer zijnde in te leven en vooral mee te leven met wat zij allemaal moet doorstaan. Toch had ik het persoonlijk heel tof gevonden om ook de gedachtegang of belevingswereld van Half face mee te krijgen. Dit krijg je wel enigszins door Juliette te weten maar toch is het dan niet direct vanuit zijn hoofd. Ach, je kan niet alles hebben denk ik dan maar.

 “Soms houden de dingen geleidelijk op. Ze slingeren naar het einde toe, waar ze uiteindelijk opdrogen of uitblussen.”

De schrijfstijl van Mara Li zorgt er vanaf het eerste moment dat ik begon met lezen duidelijk en zonder haperingen voor dat ik het geheel letterlijk verslond en binnen een hele korte tijd het boek dichtsloeg omdat ik het uit had. Door haar omgevingsbeschrijving van Mongolië voelt het alsof de schrijfster er zelf geweest is en absoluut weet waarover ze schrijft. Dit geeft realiteitszin aan de reis die Juliette noodgedwongen ondergaat. Het geeft de lezer tegelijkertijd een kijkje in een geheel ander stukje wereld dan hetgeen wij dagelijks zien en meemaken.

“Zowel in de laagtes als in de hoogten rijzen er stukken bosgrond op en daar balanceren donkere pijnbomen en ranke, zilverachtige berken als ballerina’s op het heuvelige landschap.”

Juist door de reis in het Mongolische land doet het verhaal origineel aan. De personages die onderweg een rol spelen en de omgeving waarin de hoofdpersonages zich bevinden zorgen ervoor dat er bij mij absoluut een groot leesplezier aanwezig was. Het plot doet door de setting verrassender aan voor veelvuldige lezers zoals ik en het einde laat gelukkig nog genoeg ruimte over om verder te dromen…

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

Koop bij bol.com

Elsa