Recensies·Recensies van Moon

Het laatste huis – Ludique le Vert “Een leeservaring die je niet missen wilt!”#Moon

Het laatste huis – Ludique le Vert

“Een verhaal met een boodschap, op een beeldende manier weer gegeven, bedankt voor deze leeservaring..”

 

De Achterflap

download (11)Reinder is in gezelschap van zijn vriendin Sarah in Frankrijk op zoek naar zijn vader met wie hij al vele jaren geen contact meer heeft. Hij wil antwoorden op tal van vragen. Waarom waren zijn ouders gescheiden? Was er, zoals zijn moeder beweert, sprake van een vriendin? Maar bovenal: wat is er waar van het hardnekkige gerucht dat Reinder niet twee maar drie zussen heeft? De zoektocht verloopt moeizaam, maar uiteindelijk wordt vader Max gevonden en komt het tot een weerzien. De vraag blijft of alle antwoorden die Reinder zoekt ook daadwerkelijk boven tafel komen.

Mijn leeservaring

Ludique le Vert is het pseudoniem van een oud docent Hoger Onderwijs die direct na zijn pensionering naar de Franse Corrèze emigreerde waar hij samen met zijn vrouw Maria woont, leeft en schrijft.

Een relatie tussen vader en zoon welke na de scheiding abrupt tot een einde komt. Waarom? Wat is er gebeurt? De zoektocht van Reinder naar zijn vader Max neemt de lezer mee naar Frankrijk, komen alle geheimen daar boven tafel, komen vader en zoon tot elkaar of drijft deze zoektocht hen juist nog verder uiteen?

“Don’t think twice. It`s allright..”

Ludique neemt je mee, je reist met hem en zijn karakters af naar Frankrijk, de beeldende manier van schrijven geeft de lezer een duidelijk beeldende impressie van waar het verhaal zich afspeelt. Je waant je door de straatjes, op de terrassen van Lubersac, en krijgt als vanzelf het vakantiegevoel. Het verhaal leest prettig weg, door de vlotte schrijfstijl raak je in een leesflow, heel fijn. De roman heeft een vleugje spanning, het heeft een geheimzinnige lading door de geheimen, en het mysterieuze familieverhaal, wat wel wat weg heeft van een novelle. Een levensles, over hoe gemakkelijk familie/mensen elkaar uit het oog kunnen verliezen, door niet vertelde waarheden, en onvervulde verwachtingen, door niet te praten en alles maar als vanzelfsprekend aan te nemen. Le Vert, weet de lezer met deze boodschap te raken, hij brengt het verhaal als een roman, maar hij weet op een gedegen manier de boodschap over te brengen.

“Luister eens jongen, het is voltooid verleden tijd en bovenal verloren tijd, onderbreekt Max hem. Het zij zo, laat het los. Wat resteert is de toekomst en die ligt voor je, niet achter je.”

Ludique Le Vert is mijns inziens geslaagd een aangrijpend verhaal neer te zetten, een verhaal waarbij er voor de fantasie van de lezer genoeg ruimte is gehouden, om het verhaal te vormen, zijn of haar waarheid in het verhaal te zien. Een zoektocht naar het verleden/heden, een zoektocht naar een familiegeschiedenis welke die van eenieder zou kunnen zijn, het zet je met twee benen op de grond. Geheimen van mijn vader? Heeft niet elke gezin zijn geheim wanneer er niet gepraat wordt? Bedankt voor dit ontroerende verhaal, en deze wijze les.

Lieve Leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com
photovisi-download (73)