Recensies·Recensies van Moon

Oog om Oog – Römer & Hock “Een verhaal waarbij de karakters onder je huid gaan zitten.” #Moon

Oog om Oog – Römer & Hock

‘Een verhaal waarbij de karakters onder je huid gaan zitten, de ene lief en leuk, de andere stront vervelend en egocentrisch. Een psychologisch spelletje rondom wraak, missgunst en echt vriendschap”

 

De Achterflap

9200000101843647Al meer dan twintig jaar kennen ze elkaar, de vriendengroep rond jeugdvrienden Sander en Lucas. Vier stellen die lief en leed, zon- en feestdagen met elkaar deelden. En van oudsher minimaal één week per jaar met hun gezinnen naar Schiermonnikoog gingen – de ouders in het grote huis, de kinderen in tentjes in de tuin. Toen de kinderen eenmaal het huis uit waren werd de vriendschap minder vanzelfsprekend. Ze zagen elkaar nog wel, maar de banden werden minder hecht.

Uit nostalgie besluiten de acht nog eenmaal terug te keren naar de goede oude tijd. Maar het is niet meer hetzelfde. De onderlinge verhoudingen zijn veranderd, er is veel gebeurd. En wat een vrolijke reünie op Schiermonnikoog had moeten zijn, loopt uit op een drama. Want het verraad dat een kwarteeuw jaar geleden plaatsvond, vindt eindelijk zijn uitweg…

Mijn leeservaring

“Sweet dreams. De kogel is door de kerk. Hij kon niet meer terug. Nooit meer terug. Alleen nog maar vooruit.”

Oog om Oog is een verhaal van het echtpaar Römer/Hock, al dertig jaar getrouwd en twee thrillers op de gezamenlijke schrijfplank. Peter Römer is bekend om zijn Baantjer boeken maar ook is hij acteur, regisseur en schrijver van toneelstukken en televisieseries, ook zijn vrouw Annet Hock is zeer succesvol als zelfstandig trainer/coach in haar eigen bedrijf MV-training en coaching.

Twintig jaar vriendschap, dat is toch wel een hele prestatie. Wanneer de vriendengroep afreist naar Schiermonnikoog net als jaren geleden, blijkt de vriendschap de storm des tijds niet helemaal ongeschonden te hebben doorstaan. Iedereen verandert, kunnen de vier stellen hun vriendschap weer op pakken en genieten van een heerlijk ontspannen weekendje in het familiehuis van Sander en Claudia?

“Hij had het helemaal uitgedacht, hoe het zat met het verraad n met de vernederingen die hem waren aangedaan.”

Wie kent de Baantjer serie niet? Ik wel, en nu dan een thriller van het echtpaar Römer & Hock. De mooi vormgegeven cover spreekt mij enorm aan., ook de titel maakt mij nieuwsgierig. Het duurt even eer de spanning begint in Ook om Oog, niet dat dit erg is want er gebeurt onderliggend van alles. Er hangt een sinistere sfeer op Schiermonnikoog. Een psychologisch spannend verhaal, speelt zich af op het idyllische eiland. Het is niet zo zeer het eiland wat de sfeer weergeeft, want dit wordt wel omschreven maar niet echt uitgediept, als wel het familiehuis en de daarbij behorende herinneringen, van hoe het vroeger was. Hierdoor krijg je een goede sfeerimpressie. Het is even zoeken naar wie, wie is, en wie bij wie hoort, maar al snel kom je erachter dat het lijntje van vriendschap bij deze vriendengroep zeer dun is. Eigenlijk ook wel herkenbaar, na zoveel jaar weer bij elkaar, dan krijg je veranderingen in groepen, personen en situaties, dit maakt dat je je kunt vereenzelvigen met de karakters wat het lezen dynamischer maakt. Dat het een stelletje eigenaardige karakters zijn, staat boven kijf, dit hebben de auteurs erg goed uitgewerkt. Er zijn karakters waar je feeling mee krijgt, en er zijn karakters waar je echt een nare smaak voor ontwikkeld. Bah. Juist de karakters geven Oog om Oog het psychologische tintje, deze maken de verhaallijn, en geven het boek de boodschap. Een verhaal over vriendschap, wraak, liefde en missgunst, in Oog om Oog lijkt niemand echt te begrijpen waar vriendschap omdraait.

Het auteursechtpaar Römer en Hock, weet de lezer te animeren, met hun vlot geschreven hoofdstukken de intrigerende verhaallijn en de zeer interessante karakters, hebben ze de lezer 267 bladzijdes in hun macht. Komt hier een nieuwe verfilming aan? Het bevat veel ingrediënten voor een goede Nederlandse thrillerfilm

Lieve Leesgroet Moon Kager

Koop bij bol.com