Recensies·Recensies van Moon

Weerzin – Bernard Minier “Deze thriller maakt de cirkel rond, weer een #Mustread van de bestsellerauteur Minier”

Weerzin – Bernard Minier

“Een daad uit liefde? Minier weet de lezer op het puntje van zijn stoel te krijgen, wat een prachtige schrijfstijl heeft deze man. Weerzin is een meeslepend drama welke je terug in de tijd trekt.”

De Achterflap

9200000099604334In mei 1993 worden de twee jonge zussen Alice en Amber dood aangetroffen. Gehuld in communiegewaden zijn ze aan
boomstammen vastgenageld. Martin Servaz, op dat moment kersvers bij de politie van Toulouse, verdiept zich in de zaak. Al snel stuit zijn onderzoek op de beroemde misdaadauteur Erik Lang: waren Amber en Alice niet fans van de schrijver? De zaak wordt nooit opgelost, maar Servaz kan het niet loslaten…
Op een koude avond in februari 2018 ontdekt schrijver Erik Lang het lichaam van zijn vermoorde vrouw. Verontrustend genoeg is ze, net als Alice en Amber destijds, gekleed in een communiegewaad. Vijfentwintig jaar na de moord op de twee zussen raakt Servaz opnieuw geobsedeerd door het onopgeloste mysterie.

Mijn leeservaring

Deel 5 in de serie over politiecommandant Martin Servaz, krijgt hij in dit vijfde deel na vijfentwintig jaar eindelijk de dader te pakken van zijn eerste echte zaak, de moord op de twee jonge zussen Alice en Amber? Wordt zijn geduld beloond of verliest hij zich opnieuw in zijn obsessie, wanneer er weer een vrouw vermoord wordt aangetroffen net als toen, gekleed in een commune gewaad?

Eenmaal begonnen in Weerzin weet je gelijk waarom deze auteur zijn plaats op de bestsellers lijst verdient. De zinnen lopen prachtig, verfijnd en beeldend. “Het werd steeds donkerder, maar er was nog genoeg licht om het verfijnde mozaïek van het gebladerte- als een flets wandtapijt- in het schemerdonker te onderscheiden” Dit is toch een verademing om te lezen, hier kan ik dus echt stil van worden.  We blikken terug op de begin jaren van Martin Servaz bij de politie, sowieso zijn alle delen los van elkaar te lezen, maar mede door deze terugblik krijg je een heel goed beeld van de politiecommandant. Is Weerzin je eerste Minier? Dan zal je nieuwsgierig worden naar meer, de trekkende kracht van de schrijfstijl zal de lezer met gemak het verhaal in trekken.

“De doden spreken niet. De doden denken niet. De doden treuren niet om de levenden. De doden zijn dood zo simpel is het. Maar het enige graf is de vergetelheid, bedacht Servaz zich.”

In weerzin wordt de lezer meegenomen in de wereld van auteur Erik Lang, een erg complexe persoonlijkheid welke Martin Servaz vijfentwintig jaar lang niet heeft losgelaten, wat hun connectie is word je al snel duidelijk en zal je niet loslaten tot je achter de echte waarheid bent.

“Vijfentwintig jaar niets en dan nu opeens weer een communicant?”

De terugkoppeling naar de eerdere delen geven meer zicht op de karakters en hun verleden. Minier neemt je aan de hand mee, hij brengt je steeds dichter naar de climax, een climax die je niet aan ziet komen. Vermoedens, zullen deels bevestigd worden maar de greep van de schrijver laat je pas los bij de laatste woorden van deze sterke thriller. Hopelijk is dit niet het laatste deel, en laat Bernard Minier, inspecteur Servaz nog vele moorden onderzoeken, er zit zeker nog rek in de ontwikkeling van deze zeer interessante hoofdpersonage.

Wat mij betreft weer een heerlijke verhaallijn over de voor mij zeer interessante Martin Servaz, een verhaal waarbij ik meerdere malen op het verkeerde been werd gezet, maar ook werd meegezogen in het verleden van Servaz. In Weerzin komen de voorgaande vier boeken voorbij, laten je weer even terug kruipen in de wereld van de politie van Toulouse, maken ze de cirkel compleet ik hoop het niet, wan tik ben nog niet verzadigt. Deze verhaallijnen vragen erom omgedoopt te worden tot een serie, ze bevatten alle elementen voor een top serie waar elke thriller liefhebber blij van zal worden.

Lieve Leesgroet Moon Kager
Koop bij bol.com